ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Eyes Wide Open – And So It Begins

Eyes Wide Open från Karlstad fick en lovande start på karriären år 2012 med releasen av sin debut-EP ”Revelations”. Den efterföljande fullängdaren ”Aftermath” visade även att gruppen kunde mer, även om skivan hade några låtar som inte höll toppklass hela vägen.
Men så valde sångaren Patrik Fahlin att lämna manskapet av personliga skäl förra året och Eyes Wide Open fick då det svåra problemet att finna en ny sångare, något som för många band ofta innebär att man hellre väljer att lägga ner då ingen värdig ersättare finns att finna.
Lyckligtvis fanns den nya sångaren närmare än de trodde; strängbändaren Erik Engstrand hängde av sig gitarren och tog över mikrofonen. Men hur skulle då en ny skiva med Erik på sång låta?

Musikaliskt kan vi säga att det inte har skett någon chockartad förändring. Kvartetten spelar fortfarande den typen av melodiös metal med growl som kan tilltala fans av Soilwork och In Flames under 2000-talets första hälft, om än med mer jävlar anamma i både material och utförande än sistnämnda. Här finns både nävpumparvänliga låtar som ’Fist Up’, melodiösa smockor som ’Scream’ och episka stycken som ’We Reached For The Sky’.
Något som överraskar positivt är det mer flitiga användandet av syntheffekter, vilket vi får prov på i ’You Still Are You’ (där bandet krämat på med både synth och stråkar) och ’Defining Me’. Effekterna känns inte påklistrade, utan som välintegrerade delar av låten.


Eriks sång då? Jodå, den överraskar också. Hans röst passar så överraskande bra ihop med musiken att man undrar varför vi inte hört den tidigare. Growlet sitter som en fläskläpp och hans rena stämma imponerar även i tidigare nämnda ‘We Reached For The Sky’ och framförallt i ‘You Still Are You’ där han gör imponerande smidiga byten i röstlägen.
Även om chocken av sångarbytet uteblir eftersom de har ganska lika röster, så märker man ändå nyansskillnader. Om Patrik Fahlins röst innehöll stråk av smärta (”vår värld är förstörd, vi måste gå vidare), så låter Erik mer förbannad (”titta vad ni gjort, era jävla idioter”).

En EWO-skiva hade inte varit komplett utan en låt baserad på ett TV-spel. Fans av Metal Gear Solid-serien kommer säkert ihåg ‘Foxdie’ från förra skivan. På “And So It Begins” är det ‘The Last Of Us’ som agerar “stryka nördarna medhårs”-symfoni. Låten byter efter halva vägen från tvåtakt till breakdown-boogie med en vrålande Erik på toppen.

Albumet avrundas med ’Conclusion’ som går över i den instrumentala epilogen ’And So It Begins’. Titelspåret låter både vackert och olycksbådande, för det är nu historien som tog sin början med ”Revelations” slutar…eller snarare börjar. Mänskligheten är på väg mot något som kan vara våra sista dagar. För Eyes Wide Open är detta dock bara början på en ljus framtid.

Eyes Wide Open – And So It Begins 1


Band: Eyes Wide Open
Titel: And So It Begins
Genre: Melodiös Death Metal
Skivbolag: ES Music
Releasedatum: 2017-09-01
Betyg: 4/5
Bästa låt: You Still Are You

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link