ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hetroertzen – Uprising of the Fallen

Hetroertzen

Det speciella med det Svensk-Chilenska bandet Hetroertzen är atmosfären, det finns något med det här bandet som känns väldigt säreget, ett svindlande äckligt deprimerande mörker som tycks djupare än hos många samtida black metalband.

Trummisen och grundaren Frater D. är även en kompetent producent som på något märkligt sätt alltid lyckas lyfta fram denna slags dysterhet med skärpa i ljudmassan. Jag kan inte låta bli att tänka på honom som black metalmusikens svar på Phil Spector, även om det kanske är att dra det hela för långt… Jag har tidigare, i samband med min recension Sapientias Circulata Mercurius nämnt det, och med risk att verka tjatig nämner jag det alltså igen.


Plattan är inspelad i det bandägda bolaget Lamechs studio i Västerås, men denna gång har Hertroerzen av för mig okänd anledning valt att ge ut plattan via Listenable Records. För övrigt har Kark i Dödsengel mastrat plattan.

Att Anubis numera fått överta sången tillför något nytt, men ändå är det samma typ av ockulta och introverta astraltrippar vi bjuds på, måhända är det mindre svårgenomträngligt än tidigare. Ibland tycker jag mig nästan höra Mayhemgitarrer och Attilas obehagliga snorkande och grymtande, exempelvis i Zealous Procreation, en låt som strax överraskar och plötsligt övergår i klasssik Judas Priest-metal med rytmiska riff som manar till headbanging. Men vi ska inte lockas till glädje eller partystämning. I helvete heller. Snart tar den malande atmosfäriska ångesttrippen vid igen, och den nästintill spysjuka rösten skapar vällustiga rysningar över ryggen.

Jag betraktar Uprising of the Fallen som en helhet, och därför känns det märkligt at lyfta fram favoriter, men nyss nämnda Zealous Procreation och avslutande Lost and Betrayed känns rent spontant som bra representanter för skivan som helhet.

För att uttrycka det så klart som möjligt: Det här är en för jävla stark platta, och ett nytt spännande kapitel i Hetroertzens utveckling. Den kanske inte inte riktigt når upp till Ain Soph Aur, som jag tycker är ett mästerverk i genren, men det är inte så långt ifrån. Den här skivan kommer jag ändå att återvända till. Många gånger.

Hetroertzen – Uprising of the Fallen

Band: Hetroertzen
Titel:
Uprising of the Fallen
Genre: Black metal
Skivbolag: Listenable Records
Speltid: 50 min
Releasedatum: 2016-02-24
Betyg: 4/5
Bästa låt: Zealous Procreation

Låtlista:

1 Uprising

2 Zealous Procreation

3 The Fallen Star

4 Path Bearer

5 The Trial

6 Upon the Thresholds

7 Perception of the Unseen

8 Lost and Betrayed

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter