ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Asphyx – Incoming Death

Asphyx - Incoming Death 3
För hårdrocksälskare överlag och för dödsmetalldyrkare i synnerhet är det alltid en högtidsdag när holländska Asphyx släpper nytt material och under slutet av 2016 välsignades vi med just detta. Inte heller blir det sämre av att bandets två föregående skivor varit fullkomligt fjällmagiska, sedan man fått tillbaka sångaren Martin van Drunen som verkligen bidragit till att skänka bandet en ny storhetstid. Det är just också dennes säregna och unika röst som är en av de främsta faktorerna som snabbast känns igen i Asphyx musik, likaså nu som tidigare. Den låt herr van Drunen får börja att bröla loss i den här gången heter “Candiru” och är precis en sådan käftsmäll som känns som den ultimata albumöppnaren för ett band som Asphyx. Efter denna intensiva start trummar bandet raskt vidare till “Division Brandenburg” som är en låt av klassiskt Asphyx-format i både stil och utförande med sina feta, pumpande riff och taktfasta dödssväng. Här är det tyngd före fart som gäller, precis som i de flesta andra fall när vi har med dessa nederländska legendarer att göra.

Nästkommande låt avviker inte heller den från tidigare nämnda koncept, även här står de köttiga riffen som spön i backen och jag skulle vilja säga att just “Wardroid” också är denna plattas främsta stund, även om det finns ett gäng låtar som skulle kunna vara med och konkurrera om nämnda plats. Via “The Feeder” förs vi sedan vidare till “It Came From The Skies” och här kan vi märka en viss skiftning i tempo och aggressivitet när Asphyx varvar igång motorn och bjuder på ett av skivans absolut vassaste riff. Efter denna smattrande trummatta bryter Asphyx av med att sänka tempot rejält till låten “The Grand Denial”. Här påminns vi om att Asphyx inte sällan ligger nära till hands för att ibland kunna klassas som doom metal, med sina krossande blytunga ångestriff. Denna slägga till låt följs sedan av skivans kortaste låt, nämligen titelspåret “Incoming Death” som klockar in på strax under två minuter. Här är den tidigare nämnda domedagsmetallen som bortblåst och Asphyx drar åter igen upp tempot med en snärtig och energifylld skapelse i stil med inledande “Candiru”.


När vi kommit fram till “Forerunners Of The Apocalypse” kan vi notera en återgång till det mer klassiska soundet som även återfanns på tidigare nämnda “Division Brandenburg” samt “Wardroid”, med det patenterade svänget som aldrig tappar tyngd och det taktfasta riffandet som tycks vara som gjort för att headbanga till. Även detta stycke får ses som ett av plattans vassaste, även om det finns mycket att ta av här. När skivan sedan ska börja avrundas bjuds vi på ytterligare en låt som likt “The Grand Denial” angränsar mot doomhållet. “Subterra Incognita” inleds med ett olycksbådande intro för att sedan blomma ut i en skrämmande blytung skapelse.

Som de visat tidigare känner Asphyx på ett ypperligt sätt när det är dags att dra upp tempot igen och med “Wildland Fire” är det åter dags att höja en dyrkande knuten näve i triumferande gest då bandet bjuder på ytterligare ett överjordiskt bra stycke hårdrock som är fullkomligt omöjligt för en dödlig människa att stå emot. Nu har “Incoming Death” också tyvärr börjat gå mot sitt oundvikliga slut, men än återstår det avslutande eposet “Death: The Only Immortal” som på ett snyggt och värdigt sätt knyter ihop säcken för vad som antagligen är en av årets bästa skivor alla kategorier.

Efter “Death… The Brutal Way” från 2009 och “Deathhammer” från 2012 har Asphyx med “Incoming Death” inte bara gjort hattrick i skivtitlar innehållandes ordet “death”, utan även hattrick i grymma plattor. Det är få band som behärskar alla element av dödsmetallen och Asphyx med sina både monstruösa riff och monstruösa sväng är vad jag skulle kalla det ultimata bandet inom death metal just nu. Allt sitter verkligen som en smäck och trots att vi fick vänta drygt fyra år på en uppföljare till förra skivan visade det sig den här gången att den som väntar på något gott (eller ska jag säga ont?) tydligen aldrig väntar för länge.

Asphyx – Incoming Death

Band: Asphyx
Titel: Incoming Death
Genre: Death metal
Skivbolag: Century Media Records
Bästa låt: Wardroid

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Proppen

Proppen

Skribent
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link