ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Frozen Realm – Solstice

frozen-realm

Ännu ett osignat band som vill ha uppmärksamhet dyker upp i min inkorg, mitt i störtfloden av alla redan signade och etablerade band som jag inte har tid med. Det tar ett par dagar innan jag öppnar mailet, och redan efter endast en genomlyssning inser jag att ett av årets bästa melodiska dödsalbum inte har släppts av giganterna, utan av några unga uppstickare baserade i Malmö. Snacka om överraskning.

Solstice är ett imponerande album som utan att göra avkall på utveckling låter som Göteborgsdödsen när den var som allra, allra bäst. Vi snackar klassiker som Dark Tranquillitys The Gallery, Eucharists A Velvet Creation och In Flames Lunar Strain och The Jester Race, tidiga At The Gates och framför allt Dissection. Att Frozen Realm är osignade är för mig fullkomligt vansinne. De släppte en självbetitlad EP 2013 men det är också allt. Jag har bara som hastigast hunnit lyssna igenom den, och den är ganska undermåligt producerad, men har starka låtar. Solstice är bra mycket intressantare.


De här grabbarna kan sin melodiska döds på sina fem fingrar.

Ta bara Thirst och Approaching Lunacy – vilken fingertoppskänsla för melodi och dynamik. Messiah! Eller ta bara den akustiska inledningen på tiominuterslåten Fields of Prosperity som snyggt vävs in i en melodi och som snart styrs in i nya oväntade vändningar. Hur bra som helst. Men så kommer ett körparti som kanske borde genomarbetats lite mer (Det låter lite som tidiga Trivium). Men snart vänder det och vi är uppe i Dissections nivå igen. Episkt, storslaget, vackert.

The Endless One by Frozen Realm

 

Den dag Frozen Realm får kontrakt hoppas jag att så mycket som möjligt av det enkla rättframma soundet behålls. Men här finns saker att putsa på, då balansen mellan instrument och sång svajar alldeles för mycket. (Vilket kan höras i streaminglänken). Den här gruppens 90-talssound ska annars låta som det gör, och inte hamna i händerna på klåfingriga producenter som vill göra ännu ett pompöst och fläskigt Gothenburg Sound i den numera amerikanska skolan.

Jag kanske borde slå till med högsta betyg efter dessa lyriska utgjutelser, men de är trots allt inte riktigt där ännu. Men snart… mycket snart. Det handlar om millimetrar. Det finns inte ett enda svagt spår, och det är möjligt att jag ångrar att mitt betyg är i underkant. Endast tiden kan utvisa det.

Önskar du att Dissection fanns kvar? Tillhör du dem som är besviken på nya In Flames-plattan? Deppa inte ihop. Köp den här till dig själv i julklapp istället. Du kommer garanterat att tacka mig för det rådet.

Frozen Realm – Solstice

Band: Frozen Realm
Titel: Solstice

Genre: Melodisk döds
Skivbolag: Osignade
Speltid: 67 min
Releasedatum: 2016-11-25
Betyg: 4/5
Bästa låt: Messiah

https://www.facebook.com/FrozenRealmMalmo/

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter