ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Urfaust – Empty Space Meditation

urfaust-empty-space-meditation-cd-preorder_2959
Den Holländska duon Urfaust, som består av sångaren och gitarristen IX och trummisen VRDRBR, är egentligen mer ett bångstyrigt avant garde-band än ett renodlat black metal-band. Nu verkar de emellertid ha sneglat på den samtida black metal-scenen mer än någonsin tidigare, för Empty Space Meditation är ett verk som sällar sig till de riktigt intressanta skivorna från de senaste åren; Akhlys: The Dreaming I, Mgla: Exercises In Futility, samt andra valda verk av band som Acherontas, Sinmara och Cult of Fire.

Beröringspunkterna är många, bland annat finns här en sammanhållen tematisk struktur, där varje komposition numrerats. Empty Space Meditation består av Meditatum I-VI, och är en fascinerade upptäcksresa i atmosfärisk black metal.


Bandet har på sina senare släpp Apparitions och Voodoo Dust hintat om att en viss förändring varit att vänta. De tidigare verken, däremot, har mer låtit som ett slags hypnotisk avant garde baserad på gamla folkvisor.

Men de gamla elementen finns fortfarande kvar, och IX’s sång är fortfarande så desperat och sorgsen att det gör ont, och VRDRBR’s monotona trummande är fortfarande lika märkligt suggestiv. Desperat ångest och nihilism är fortfarande det fundament som är mest utmärkande för Urfaust.

Meditatum I-VI varierar mellan melodisk styrka och kaotiskt oljud. Det är bitvis ondskefullt teatralt och närmast svulstigt desperat. Det är kort och gott black metal med en jävla feeling.

Först kände jag ett litet, litet sting av besvikelse. Jag tyckte att något saknades, eftersom jag älskar de gamla skivorna där Urfaust lät mer lo-fi-primitiva.

Skivor som Geist Ist Teufel, Trúbadórí Ólta an Diabhail och IX: Einsiedler är var och en fantastiska på sitt sätt, men Empty Space Meditation är helt enkelt en mer genomarbetad och professionellt genomförd platta som växer för varje genomlyssning. Det kan ju hända att de äntligen slår igenom stort, vem vet…

Urfaust – Empty Space Meditation

Band: Urfaust
Titel: Empty Space Meditation

Genre: Ambient, avant garde, black metal
Skivbolag: Ván Records
Speltid: 43 min
Releasedatum: 2016-10-28
Betyg: 4/5
Bästa låt: Meditatum II

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter