ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ureas – The Black Heart Album

ureastheblackheartalbum250

Detta danska band startades för femton år sedan av Per och Heidi Johansson som ett rock/pop-band, men har under åren evolverat till ett progressivt power metal-band med såväl gotiska som extrema inslag. Samtidigt kan man hitta spår av Rage Against The Machine-mättade aggressioner och spår av System Of A Downs galenskap. Det synonyma med de flesta låtarna är mörkret och ondskan som genomsyrar i stort sett hela plattan. Det är ett ganska spretigt album men det är på både gott och ont.

Det har tagit sex år att färdigställa skivan och det märks för detaljerna är så maxade. Det är teatraliskt och stämningsfullt med intron som får nackhåren att resa sig, men det tar tid att nå djupet och uppskatta skivan till fullo. Till en början avfärdade jag albumet nästan som ett skämt. Jag har brottats med låtarna och känslorna har svallat rejält, men insikten har kommit och jag gillar skivan ordentligt för det är en massiv upplevelse på alla plan.


Jacob Hansen står för produktionen och är även gitarrist på skivan vilket som vanligt renderat i fantastiskt ljud som får ögonbrynen att höjas redan vid inledande och välkomnande “Hello” som är en hård start. Melodiösa power metal-osande “The Seven Deadly Sins” avlöser och är skivans höjdpunkt. Trots att jag hört låten otaliga gånger så reagerar jag på ordet “fuck” som dyker upp i refrängen -otippat och faktiskt lite häftigt.
Dock så används ordet “fuck” i fler låtar och i alldeles för stor utsträckning. Det är dessa låtar som tyvärr sänker betyget. Det beror inte på själva ordet utan på sättet det används och låtarnas struktur. “Shut The Fuck Up” är en usel kavalkad av just ordet “fuck” som är överdrivet monoton och melodibefriad. Titelspåret “Black Heart” har bra driv men återigen så förstör texten ganska mycket samt att den är alldeles för repeterande och enkel i sammanhanget.
Övriga låtar är en imponerande och gripande skara som växer och har säkerligen inte växt klart än. Visst har tiden det tagit för att skapa detta album slipat till dessa diamanter till låtar, men några förblev matta och oslipade och det är synd. Men lägg namnet Ureas på minnet för det är inte ofta man hör något så här komplext och tilltalande.

Band: Ureas
Titel: The Black Heart Album
Genre: Metal
Skivbolag:
Releasedatum: 2015-10-23
Betyg: 7/10
Bästa låt: The Seven Deadly Sins

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter