ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Praying Mantis – Legacy

0 Shares

prayingmantislegacy250
Detta brittiska band har jag inte någon historia med förutom ett par obetydliga flörtar under åren som inte gett mig något direkt ökat intresse tills den dag jag hörde smakprov från detta album och tänkte: varför har jag inte lyssnat på detta band mer tidigare om de låter så här? Varför har jag inte tagit reda på än och att lyssna på backkatalogen får bli senare projekt, men med denna platta har de definitivt väckt mitt intresse.
Efter närmare 40 år som band så kommer nu tionde plattan om man räknar med “Throwing Shapes” från 1984 som gjordes under namnet Stratus. Den senaste, “Sanctuary”, kom 2009 på Frontiers Records. Många medlemmar har kommit och gått under åren men bröderna Troy har konsekvent fortsatt och nya medlemmar inför detta album är holländarna John “Jaycee” Cuijpers på sång och Hans in´t Zandt på trummor och deras närvaro har gett Praying Mantis en dimension till.

På denna melodisvullna platta samsas influenser från AOR till Iron Maiden i en snygg produktion. Låtmaterialet är jämt och känns som en avvägd mix av temafyllda låtar med variationen som krävs för att göra ett högst intressant album. Oerhört starka melodier genom hela skivan som öses ut redan i första skönt gungande låten “Fight For Your Honour”. “The One” är en högklassig AOR- låt medan “Believable” är en glimrande stund hårdrock. “Tokyo” och näst sista låten “Fallen Angel” är väl de spår som jag är minst vän med, men vad gör det när man erbjuds kanske årets bästa ballad i “Better Man” vilken framkallar rysningar av välbehag. “All I See”, Eyes Of A Child” och “Against The World” är alla mycket bra låtar. I “The Runner” hör vi tendenser till lite Maiden-lik heavy metal och likadant är det i avslutande och bästa “Second Time Around” som med dubbla baskaggar och snygga gitarrslingor tar hem skivans Bästa Låt-titel.
Omslaget är gjort av Rodney Matthews som bl.a. Magnum och Allen/Lande också använt sig av under åren och som ramar in skivan och dess elva låtar på ett snyggt sätt.
Produktionen är luftig och nyanserad och gör musiken total rättvisa. Än en gång kan vi höra att även band som varit med en halv livstid fortfarande kan spy ut imponerande bra musik.
Nu ska jag börja med att ta ett nytt varv med “Sanctuary” och senare avgöra om “Legacy” kanske kan vara ett av deras bästa hittills.


Band: Praying Mantis
Titel: Legacy
Genre: Hårdrock/NWOBHM
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2015-08-21
Betyg: 7/10
Bästa låt: Second Time Around

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link