ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Constancia – Final Curtain

constancia-final-curtain250

2009 släpptes “Lost And Gone” på Frontiers records som visade sig innehålla en kavalkad av intressant hårdrock i gränslandet där många intryck är tillåtna. Riff och keyboarddriven hårdrock med tydlig fokus på melodi med skarp attityd, finurligt arrangemang och spelande som borde tilltalat de flesta, men i särklass de som gillade hårdrocken under mitten av nittiotalet. Den skivan spelades i alla fall mycket under den sommaren hos mig och det var med stor förväntan jag såg fram emot denna uppföljare sex år senare.

Bandets centralfigurer är tidigare Scudeiro / Token-medlemmen och keyboardisten Mikael Rosengren som tidigt kom i kontakt med riffsäkra Janne Stark från Overdrive, Locomotive Breath och Grand Design. Tillsammans med Andromeda-sångaren David Fremberg har de återigen bidragit till ett högst välkommet inslag inom svensk hårdrock.
Skivan släpps av en av de stora eldsjälarna inom melodisk rock, Andrew McNeice och hans Melodic Rock Records, och innehåller elva spår i standardutgåva men finns även i special edition-format med tre låtar till.


Basen i musiken känns igen från “Lost And Gone” men är överlag starkare presenterat med vässade melodier och bättre genomtänkta arrangemang. Vi får behovet av tyngd, melodi och komplexitet tillfredställt samtidigt som låtarna kommer i en behaglig och avvägd ström som håller intresset uppe skivan igenom. Som oftast kommer det mer eller mindre intressanta stunder under en fullängsskiva, men de intressanta stunderna är tveklöst övervägande och låtar som Spectres, Live A Lie, Hold On My Heart, Lies Within Lies och bländande In Your Eyes gör den här skivan till ett guldkorn. Några låtar håller ned “karat”-halten en del som till exempel Way To Life och titelspåret Final Curtain som känns lite blekare än resten men hade de bytt ut dem mot den lysande låten Greyhound Therapy som är ett bonusspår så hade helhetsbilden blivit annorlunda.

Något som blir solklart när man lyssnar på Constancia är att det är alldeles för få band som lirar den här typen av hårdrock idag som lutar mer åt metal än melodisk rock utan att tappa något på vägen. Snyggt dimensionerat och precist där alla bidrar lika mycket till en helhet som jag finner mycket tilltalande även om Janne och Mikael är den vinnande kombon som kompletterar varandra på utsökt sätt och Davids lysande sjungande. Jag hoppas verkligen inte att det är sista ridån för detta band utan snarare hoppas jag på fler album och att fler lyssnar och tar till sig av denna givna sommarplatta.
Band: Constancia
Titel: Final Curtain
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Melodic Rock Records
Releasedatum: 2015-07-10
Betyg: 7/10
Bästa låt: In Your Eyes

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link