ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Gentle Storm – The Diary

thegentlestorm-thediary250
Konceptplattan ”The Diary” är en kärlekssaga mellan ett fiktivt holländskt par på 1700-talet. De lever åtskilda under två år när mannen ger sig ut på långseglats, och under den långa separationen kommunicerar de via brev. Det är dessa brev som utgör grunden till låttexterna på ”The Diary”.

Musiken har komponerats av den inte helt okände multiinstrumentalisten Arjen Lucassen. Texterna har både skrivits och framförs av den fantastiska sångerskan Anneke van Giersbergen. Kombinationen Anneke/Arjen har samarbetat tidigare, t.ex  på Ayreon-albumen ”Into The Electric Castle” och ”01011001”. Den som hört dessa plattor kan nog till viss del föreställa sig hur ”The Diary” låter, för visst hörs det att det återigen är Arjen Lucassen som har varit framme. Jag skulle vilja beskriva musiken som en lummig musikberså, i vilken Annekes fantastiska röst vindlar fram och åter som en lekfull näktergal.

Förutom att vara ett konceptalbum, så är “The Diary” även ett lite ovanligt dubbelalbum. Det består nämligen två plattor med identisk uppsättning låtar. 

– Det där greppet är väl gammalt som gatan, säger kanske vissa läsare nu, antagligen eftersom de tänker på de album där man lite som bonus ibland får med en platta med instrumentala versioner av alla spår. Men “The Diary” är annorlunda. Här handlar det istället om två plattor där musiken tolkas och instrumenteras helt olika. De blir på samma gång mycket lika men ändå väldigt olika:
På ”Gentle” levereras låtarna som akustiska versioner, ofta med en prägel av folkmusik. Anneke backas i vissa partier upp av ytterligare en kvinnlig röst, i tvåstämmig sång. Avskalat och enkelt vid en första anblick, men den uppmärksamme lyssnaren kan vid en noggrannare lyssning faktiskt urskilja och räkna till över 40 olika akustiska instrument på denna finstämda platta.

På ”Storm” presenteras samma låtar i en mäktigare form av orkesterarrangemang, liknande den typ av progressiv rock som är kännetecknande för Arjen Lucassen. Här backas solosången dessutom upp av en hel kör, The Epic Rock Quire, viket skapar ytterligare volym på musiken.

Det är svårt att peka ut vilken av ”Gentle” och ”Storm” som jag gillar bäst. De levererar helt olika stämning, och beroende på min egen dagsform så passar den ena eller andra bäst. Idag har jag en Storm-dag. När jag tänker efter så har jag nog faktiskt flest Storm-dagar.
Bästa låt? Vid den första genomlyssningen är det definitivt “Heart of Amsterdam” som fastnar, det är den som man nynnar vidare på resten av dagen. Men kanske är det just på grund av att man får den på hjärnan, som den efter ett tag tappar sin första tjusning. Istället finner man nya favoriter på albumet, och eftersom det är jämnhög nivå genom hela albumet så blir faviriterna många: Den inledande “Endless Sea”, “Cape of Storm”, Eyes Of Michiel”, samt “New Horizons”, för att nämna några.

Om jag rekommenderar plattan? Absolut!

Artist: The Gentle Storm
Titel: The Diary
Genre: Progressive rock/metal
Skivbolag: InsideOut
Releasedatum: 2015-03-23
Betyg: 9/10
Bästa Låt: Cape of Storm

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER