ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Diablo Blvd – Follow The Deadlights

diablo-blvd-follow-the-deadlights250

Glömmer aldrig hur jag nästintill stod och kräktes över DIABLO BLVD´s debutalbum ”The Greater God” (2009). Inte för att helheten sög då jag alltid tycker att den instrumentala biten fungerat väl i bandets lite egensinniga sydstatsframtoning med snygga gitarrharmonier och arr, väl paketerat i en storslagen ljudbild. Men när man hör en röst som ligger på en sådan enorm kapacitet som bandets frontman Alex Agnew´s stämma, men som under nämnda debutalsters gång endast levererar en kavalkad av Glenn Danzig-imitationer, då får jag en starkt illamående känsla inombords. Och jag  måste medge att jag än idag inte mäktar orka med att lyssna igenom debutskivan.

En aningen bättre blev det på uppföljaren ”Builders Of Empires” (2011) där Agnew skalat bort lite av sin förebilds  avklippta sluttoner. Dock kändes det att Amerikas ”mörkerprins”  fortfarande svävade som en helig ande över nämnda frontmans hjässa.

Ny skiva på nytt bolag (Sony Music) brukar få likadan effekt som när ett hockeylag i motgång gör ett tränarskifte. Man får andra perspektiv och infallsvinklar i det man gör vilket i sin tur brukar generera till någonting nytt och uppfriskande. Med andra ord ett perfekt upplägg för bandets nya alster ”Follow The Deadlights”!

Man må känna igen sig på plattans öppningsspår ”Beyond The Veil” där det fylls på rejält med bandets egensinniga sydstatsgrove som utesluter dess så ruffigt klassiska framtoning för att istället leverera det hela i en mer luxuös förpackning. Och man märker omgående när Alex introducerar sig på öppningsspåret att han äntligen gått vidare ett par steg längre när han i versen med kraftfull stämma levererar en välsmakande blandning av aggression och pompös framtoning, och när bryggan kommer får jag nästan lite “Ghostkänsla” över det hela då han snyggt och återhållsamt lägger på stämmor som levererar någonting uppbyggande och högtidligt. Refrängen blir till ett snygg crescendo där det instrumentala inhyser en skön kompromiss gentemot Alex kraftfulla mellanregister som är hans starkaste kännetecken som vokalist.

Överlag innehåller “Follow The Deadlights” en musikalisk bredd som denna artikels författare aldrig känt  tidigare, där det grundläggande soundet känns starkt inspirerat av nittiotalets grungevåg. Detta får mig att tänka på band som ALICE IN CHAINS och STONE TEMPLE PILOT, där plattans andra spår ”Rise Like Lion” inhyser det tydligaste kännetecknet.

Går man in mer i detalj infinner man många vidare grepp i det musikaliska med allt ifrån åttiotalets ”New wave of British Heavy-Metal” i låtar som ”Get Up 9”, ”Peace Won By War” till DEPECHE MODE-klingade toner i en låt som ”We Are Legion”. Eller varför inte ”End Of Time” som med sitt domedags-intro lägger styrkan  i refrängen där Alex levererar starka popinfluenser från åttiotalets andra hälft.

Visst finner man även någonting från bandets svunna tider! I låtar som ”Fear Is The Enemy” och avslutande ”Saint Of Killers” där ”Mörkerprinsens” (Danzig) närvaro åter kommer på besök, men denna gång endast som en aning då Alex snyggt balanserar sin stora förebild med sin nyfunna egensinniga stämma.

Med ”Follow The Deadlights” har DIABLO BLVD. tagit det hela ett par steg längre, där bandets frontman Alex Agnew blir den som står för den stora förändringen. Samtidigt känner jag att han har mycket kvar att ge då känslan att han gör sig lite för bekväm i sin roll blir alltför utmärkande då han igenom hela plattan vilar tryggt på sitt mellanregister vilket skapar en upprepande känsla i sångmelodierna på vissa låtar. Min önskan är att Alex vågar ta sin sång ett par steg längre på nästa alster för att öppna upp bandets egensinniga sound till någonting fulländat.

Men jag känner ändå att DIABLO BLVD är på god väg att leverera någonting fullfjädrat och unikt då grunden för detta redan är färdigställd och jag konstaterar att ”Follow The Deadlight” är ett snyggt paketerat verk som har sina lösa trådar. Men jag känner mig rätt säker på att nästa platta kan bli till någonting i hästväg.

Band: Diablo Blvd
Titel: Follow The Deadligths
Genre: Melodisk Goth-Metal
Skivbolag: Sony Music
Releasedatum: 2015-01-29
Betyg: 7/10
Bästa låtar: Beyond The Veil och Saint Of Killers

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT