NYHETER
CD
BÖCKER
SKÄRSELDEN

Foo Fighters – Sonic Highways

18 Shares

foo-fighers-sonic-highways250
2011 valde Foo Fighters att spela in skivan ”Wasting Lights” med analog inspelningsutrustning i Dave Grohls garage. Inför det här skivsläppet har de gjort tvärtemot, de har rest runt i åtta olika städer i USA för att spela in åtta olika låtar influerade av respektive stads musikaliska historia. Som om inte det var nog har inspelningen av skivan även dokumenterats av HBO. Dokumentärserien innehåller åtta entimmeslånga avsnitt och som för övrigt sänds på SVT med start i lördags (se 8/11).

Visst!, det är klart att det här tillvägagångssättet är banbrytande men är det en stor skräll eller överraskning? Nej, knappast. Dave fick smak på tv-formatet när han gjorde dokumentären om den legendariska studion ”Sound City” och hans intresse för musiken och dess bakgrund går inte att ta miste på. Samtidigt var det kanske helt rätt läge att göra något annat efter succén med ”Wasting Lights” som hyllades världen över och beskrevs av Rocknytts Simon Ohlsson som det bästa album de gjort.

Eller som Dave själv sa i en intervju med Billboard i maj i år:
“If we wanted, “we could make some crazy, bleak Radiohead record and freak everyone out.Then I thought, ‘Fuck that.’”Skivan i sig är dock inte lika banbrytande som inspelningssättet och heller ingen skiva som toppar ”Wasting Lights”. Men med det sagt är det ändå en väldigt, väldigt bra skiva som håller en hög jämn nivå utan egentligen några svaga punkter alls. Foo Fighters sound finns kvar och känns tydligt igen samtidigt som det går att skönja att deras resa har bidragit med olika influenser.  ”Sonic Highways” inleds också i sann Foo Fighters anda med ”Something From Nothing”, som ger oss en lugn inledning av skivan för att avsluta i maxpuls. 35 minuter senare avslutas skivan med orkesterinfluerade balladen ”I Am A River” tillsmmans med Joan Jett.

Band: Foo Fighters
Titel: Sonic Highways
Genre: Rock
Bolag: RCA Records
Releasedatum: 2014-11-10
Betyg: 9/10
Bästa Låt: Congregation

18 Shares
Magnus Byström

Magnus Byström

Webbansvarig

Relaterade artiklar

POPULÄRT JUST NU
FILM
LIVE
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Rocknytt Logga 2019 heavy metal

Följ oss på Facebook!