ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Slipknot – .5: The Gray Chapter

slipknot-5-gray-chapter250
Den 24 maj 2010 avled basisten Paul Gray. Basen hanterade han med den äran i Des Moines stolthet Slipknot och när det nu är dags för bandets femte album så har det fått titeln “5:The Gray Chapter”. Det hela torde vara en hyllning till den bortgångne basisten, men med det här bandet kan man aldrig vara riktigt säker. När sedan trummisen Joey Jordison hoppade av i december 2013 hade jag mina farhågor att bandets storhetstid var över. Jag hade fruktansvärt fel så här med facit i hand.

Det öppnar i och för sig lugnt med introt (som man kan kalla det) “XIX” lägger en stämningsfylld ljudbild i mitt kök där jag sitter och lyssnar. Det fortsätter i samma spår fram ända tills klockan når 1,09 in i andra låten “Sarcastrophe”. Då bryter helvetet löst och det Slipknot man lärt känna fyller köket med den fantastiska aggresivitet som gjort bandet känt. Det smattrar om trummorna som aldrig förr och drivet fortsätter in i spår 3 som heter “AOV (Approaching Original Violence). Första singeln “The Devil In I” tar vid och vid det här laget är jag banne mig såld. Slipknot är dock inte bara arga och aggresiva utan melodier plockas fram hela tiden i partier där sången är ren och growlet får stå tillbaka. En sån låt är den helt fantastiska “Nomadic” som innehåller en refräng som jag tar till mig från den första lyssningen och händer inget uppseendeväckande de sista dagarna på detta år så är årets låt korad.


Att fullkomligt knocka sina lyssnare är det inte många band som klarar av 2014, men Slipknot är ett lysande undantag och enligt min uppfattning är detta det bästa bandet släppt. Jag trodde aldrig bandet skulle överträffa sin fantastiska låt “Psychosocial” från förra studioplattan “All Hope Is Gone”, men det är en handfull låtar på detta album som klarar den bedriften. En annan sak som gör denna platta rätt så unik är det faktum att den behåller mitt intresse trots att det handlar om hela 14 låtar. Jag har en förmåga att kunna tröttna om en platta övergår 10 låtar. Jag har egentligen inget mer att skriva förutom att det bara är för er att ta er till närmaste skivbutik och inhandla det som garanterat är årets bästa platta.

Annons:

Jag vet inte om Paul Gray skulle varit stolt eller förbannad över detta (ilska har varit bandets signum), men han ska vila i frid och jag hoppas han kände en enorm stolthet när han fick vara en del i detta band.

Band: Slipknot
Titel: 5:The Gray Chapter
Genre: Heavy Metal
Bolag: Roadrunner Records
Releasedatum: 2014-10-21
Betyg: 9/10
Bästa Låt: Nomadic

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT