ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sanctuary – The Year The Sun Died

sanctuary-The Year The Sun Died250
Thrashens alldeles eget svar på QUEENSRYCHE är äntligen tillbaka i rampljuset igen. SANCTUARY lades på is 1992 och de återförenades igen under 2010, men det är först nu som vi får den stora äran att höra nytt studiomaterial från dessa fem herrar från Seattle.

25 år är en väldigt lång tid, i musikvärlden närmast ett gigantiskt tidsglapp. Men nu är ett kvarts sekel av evinnerlig väntan efter ett nytt album äntligen över. För väntat det har jag gjort, trots att NEVERMORE släppt den ena kanonplattan efter den andra. SANCTUARY var det absolut första thrashbandet som jag tog till mitt hjärta och “Into the Mirror Black” var en av de allra första cd-skivorna som jag över huvud taget köpte i mitt liv.


Sådana här comebacker tenderar att bli antingen en ren succé eller ett magplask av stora proportioner. Oron för en flopp, blev avseevärt mycket mindre efter att jag hörde låten “Arise And Purify” för några veckor sedan. Låten ifråga är en av de allra bästa låtar som gjorts i år och nu när man hört resten av plattan minst 20 gånger, så kan man konstatera att SANCTUARY lyckas med det förstnämda scenariot och som de gör det! “The Year The Sun Died” känns som en helt naturligt uppföljare till “Into The Mirror Black” och man tappar nästan hakan över hur “självklar” musiken låter. Det känns som bandet aldrig varit nedlagt, utan den plattan som egentligen skulle ha kommit i grungens kölvatten runt 1992-93, den kommer ut nu istället. Vet inte hur de gjort, men magin är fullständigt total. Warrel Dane och Lenny Rutledge har verkligen lyckats skriva sina starkaste låtar på år och dag!

Zeuss (WHITECHAPEL/HATEBREED) maffiga produktion har verkligen fångat bandets själ och får definitivt högsta betyg. Warrel sjunger fortfarande som en gud, även om han åldras som alla vi andra och givetvis får allt svårare att ta de allra högsta tonerna. De är ju extremt höga på framförallt “Refuge Denied” och sådana bravader bjuder inte nya plattan på. Fast ska jag vara ärlig är det inget som man saknar nämnvärt.

Det tog alltså 25 långa år, men nu är SANCTUARY äntligen tillbaka där de hör hemma. Länge leve SANCTUARY!

Band: Sanctuary
Titel: The Year The Sun Died
Genre: Progressiv thrash metal
Skivbolag: Century Media
Speltid: 49:50
Releasedatum: 2014-10-06
Betyg: 9/10
Bästa Låt: Arise And Purify/I Am Low

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter