ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Donnatellus – Ancient Eye

Uppsala har fått ett nytt intressant rockband att hålla ögon och öron öppna för. Det gör mig extra glad att Donnatellus bildades just i Uppsala, för när jag bodde där var den enda rockscenen en bar som hette Level som fick kämpa sig fram och de enda bandklistermärken man såg på lyktstolpar och stuprör tillhörde indiepopband. Det var inte något dåligt i sig, men jag tyckte rocken var i det närmaste frånvarande under tiden som jag bodde där, trots en handfull eldsjälars tappra försök. Roligt då att få nys om färska, spännande rockakter därifrån! Donnatellus bildades 2020 och släppte sitt debutalbum Ancient Eye den 4:e augusti i år. Med risk att någon ska missa denna lyckade debut så tvingar jag därför den här recensionen i ansiktet på er fastän det gått någon vecka sedan releasen!

Albumet består av 10 spår med härligt retrorockig ljudbild á la 70-tal. Det är oslipat men väldigt kompetent. Bandet har beskrivit sig själva på följande sätt:


”Med en bred musikalisk bakgrund är Donnatellus en rockkvintett, som hämtat en stor dos inspiration i den tidiga klassiska rocken – det äventyrliga och fria i band som The Who, Led Zeppelin och Jefferson Airplane – ofta levererat med en tyngd som hör hemma i tidig heavy metal. Utan att försöka återskapa vad som varit låter Donnatellus dessa influenser koka ner i sin egen tidlösa rock. Deras låtar kombinerar kreativa arrangemang med tydliga melodier och en stark röst som sätter sig direkt på trumhinnan.”

Jag tycker att influenserna hörs och vågar mig även på att säga att gitarrsolot i The Moth har en ton som påminner om mycket från The Doors’ katalog. Gitarrspelet på den låten i allmänhet sticker ut lite extra även om liret är starkt under hela plattans gång. Även Transgalactic Rider har varierande gitarrslingor som är spännande att följa.

Annons:

Och sedan har vi sångerskan Emelies röst – fortfarande golvad av hennes prestation. Utförandet, identiteten och ylandet på Soft Whisper gav mig ståpäls under första lyssningen. Gillar ni sångerskor som har en rasp i rösten så är det här nästa lyssning för er!

Musiken följer inget förutsägbart mönster utan är härligt varierande. Det enda klassiska element som finns med är en instrumental låt i form av Nightyear som ligger ungefär mitt i plattan som en liten palettrensare.

Weight of Wealth är, lustigt nog, en riktig tungviktare till låt och om jag ska välja ett favoritspår från albumet så blir det nog den!

Jag ger Ancient Eye med Donnatellus 3,5 i betyg.

Artist: Donnatellus.
Titel: Ancient Eye.
Genre: Classic rock/Heavy metal.
Skivbolag: Castor Records.
Releasedatum: 04/08/2023.
Bästa spår: Weight of Wealth.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT