ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Simon Hovlund – The Preacher, The Prophecy and The Fire

Denna recension får inledas med att upphovsmannen hivar ut en brasklapp i storleksordning svindyr Persisk matta i storlek fotbollsplan. Att det här en kristen konceptplatta kan alla läskunniga/normalt hörande avgöra inom ett par sekunder. Och på grund av detta så kommer ett visst procenttal överlägset fnysa och sätta sig och tjura i ett hörn med Richard Dawkins samlade ateistmanifest. Det är jättesynd då de går miste om ett av årets absolut bästa skivsläpp. Och man kan argumentera att det faktiskt är rätt ologiskt. Om man inte tror ett vitten av det som står nedplitat i Bibeln så kan man väl ur en sådan synvinkel se det som en sagobok? Och samma icketroende kan då, paradoxalt nog, utan problem lyssna på verk baserade på Jules Verne, H.G Wells och J.R.R Tolkien etc.

Nåja.
Kan man leva med att denna platta skriver en på näsan ibland så har man en sann skattkammare att Joakim Von Anka-dyka ned i. Med fördel så kan lyssnaren klicka sig in på följade Youtube-länk och få sig till livs både lyrik samt fräsiga animationer: https://www.youtube.com/watch?v=TL0-Aldbn8k&t=1298s&ab_channel=SimonHovlundMusic


Nu råkar det sig så att denne recensent, efter att campat i årtionden på Dick Dawkins planhalva, faktiskt bytt sida. Men Simons musik är så jäkla bra att det gör varken till eller från. Man kan dra paralleller till Neal Morse (The Neal Morse Band, Flying Colors, Solo, ex-Spock’s Beard) både textmässigt och vad gäller tonsättning vilket är beröm om något. I spår som den sagolika “Hear Me Oh People Pt.2”, där ackordsföljderna aldrig vill sluta att slingra sig, blir denne skribent tvungen att kolla ifall grannen hackar halva Kågedalens lökskörd då det rinner vätska ur ögonen. Och huden knottras så till den grad att ett Covid-test nog bör övervägas.

Det här är smått oändligt vacker musik, superbt framförd, smakfullt arrangerad och vars prakt kommer att vara tidlös. Här skulle jag kunna stapla platityd på platityd tills dess att den är i höjd med Babels Torn men det behövs inte då “The Preacher, The Prophecy and The Fire” kan stå för sig själv. Med rätt skivbolag i ryggen så borde den vara tämligen lätt att sälja in hos en ständigt lika hungrande progpublik. Vakna upp nu, Inside Out!

Annons:

Om det finns något att anmärka på så skulle det i så fall vara de talade partier som dyker upp här och där. Det engelska uttalet är inte perfekt direkt och bryter lite av den förtrollning som råder. Någon enstaka halvsur ton kan skönjas men de är ytterst få och inget som egentligen stör.

Simon omger sig av för mig okända musiker men att de inte är bekanta innebär verkligen inte att de för den skull är inkompetenta. Sångaren Daniel Hörnberg ska speciellt hyllas då hans starka insatser både bakom mikrofonen och som kreativt bollplank/idespruta för herr Hovlund lyfter plattan varje gång han öppnar pizzakrossen. Kolla gärna in plattans musikanter efter själva recensionen!

Det är i sanning underbart att upptäcka ny och spännande musik som verkligen greppar tag i en, som vill ta lyssnaren på en svindlande resa där det mesta är möjligt och där moll och dur ständigt stångas och pockar på om åhörarens uppmärksamhet. Det är precis vad Simon Hovlund lyckas alldeles strålande med och “The Preacher, The Prophecy and The Fire” är inget annat än en smärre triumf.
Varmt och hjärtligt rekommenderad!

Artist: Simon Hovlund
Titel: The Preacher, The Prophecy and The Fire
Genre: Progressiv Rock
Releasedatum: Ute nu!
Bästa låtar: Rejected and Embraced, Hear Me Oh People Pt.2, The Fire

Betyg: 4.5/5

 
https://www.youtube.com/watch?v=TL0-Aldbn8k&ab_channel=SimonHovlundMusic
https://open.spotify.com/playlist/3AEGg3d4wFpgFM1ggj8vsc?si=8bf77a6e38104133

Simon Hovlund – låtskrivare, arrangör, lyricist. Spelar bas, gitarr, midi-instruments, SD3 “trumprogrammering”.
Daniel Hörnberg – lead sång, körarrangemang, studioproducent i Jönköping.
Hanna Hörnberg – lead sång på ”Lamb of God”, körsång.
Olivier Sevon – violin på ”Angelic visitation” och ”Overture”.
Bernice Ooi – violin på ”Rejected and embraced”, ”Drive him out” och ”The fire”.
Frederik Lindholm – cello på ”Overture”
Göran Hovlund – flöjt på ”Overtune” och ”The fire”
Egil Romslo Schistad – piano på ”Hear me oh people Part 2”
Ola Hellenes – trumpet på ”The fire”
Ester Hellenes – violin på ”Overture”
Johanna Liljeblom – sång på ”Revival”
Oscar Nilsson – berättarröst ”Angelic visitation”
Sergey Maximov – illustrationer

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT