ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Anubis Gate – Horizons

Anubis-Gate-horizons250
Närmare total perfektion än så här när det gäller musik är svårt att komma. Nog för att Anubis Gate alltid levererat mycket hög standard, men nu med sitt femte album presenterar de sina bästa låtar någonsin i sin elvaåriga karriär. När man lyssnar på dessa tio spår under 65 minuter är det en upplevelse utöver det vanliga.
Grunden i musiken är progressiv metal men det finns även spår av thrash, rock, power och heavy metal. Då de musikaliska avvägningarna och arrangemangen är så snyggt gjorda så är detta lika inspirerande som varierande att lyssna på.

Att tidigare sångaren, numera enbart producenten, Jacob Hansen gjort sitt livs mest nyanserade och detaljrika produktion gör att musiken blir ännu mer bländande snygg. Basisten och sångaren Henrik Fevré har sedan övertagandet av sången på förra självbetitlade skivan växt enormt som vokalist och hans känslostarka och snygga röst ger musiken perfekt balans. Övriga bandet visar sin skicklighet och kraft att höras när sig bör och har fokus på små men otroligt viktiga detaljer istället för att briljera sönder de otroligt vackra melodierna och stämningarna.


De förmedlar känslor med sin musik som är ärrbildande. Att flertalet låtar når upp mot sjuminutersgränsen gör ingenting då det enda man vill ha är mer. Det längsta spåret på skivan, “A Dream Within A Dream”, är över fjorton minuter och blir aldrig långtråkig eller tjatig utan istället hade man önskat att få höra vissa partier i låten fler gånger.

De musikaliska landskapen är bland de vackraste jag hört på länge och mixen av dessa individers kompetens och känsla gör helheten perfekt.

Låtarna “Never Like This (A Dream)” och “Breach Of Faith” är underbara skapelser med mest lättillgänglighet och innehåller melodier av bästa sort. I “Revolution Come Undone” får vi thrashinspirerad aggression som bryter av på ett bra sätt. Fjortonminuterslåten är beskrivande för genialiteten i detta band och summerar ganska bra vad Anubis Gate står för 2014, nämligen perfektion.

2009 års “The Detached” har jag rankat som bandets bästa album tills nu och 2011 års självbetitlade album,som inte alls är dåligt, pulvriserar de totalt med “Horizons”. Går de vidare i samma riktning kommer jag fortsätta bli lika imponerad som lycklig varje gång.

Jag ser inget album detta år som kan hota platsen när det gäller årets bästa progressiva album för detta är av yppersta världsklass. Om man ska klaga på något så är det att man alldeles för sällan får se detta band spela live och det hoppas jag någon råder bot på nu.

Hoppas att detta band aldrig någonsin slutar spela in skivor för denna typ av album, dessa typer av band som lägger ner mer än hjärta och själ i sin musik finns det alldeles för få av. Underskattningen av detta band är chockerande hög. Gör dig själv en tjänst och köp ett exemplar av denna framtida klassiker och gigant till album.

Band: Anubis Gate
Titel: Horizons

Genre: Progressive Metal
Skivbolag: Nightmare Records
Releasedatum: 2014-04-15
Betyg: 9/10
Bästa låt: Breach Of Faith

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link