ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Skintrade – Refueled (6.0)

skintrade refueled250

Band: Skintrade
Titel: Refueled
Genre: Hårdrock
Skivbolag: AOR Heaven
Speltid: 48 min
Releasedatum: 2014-02-28
Betyg: 6/10
Bästa låt: Hardcore MF Heartattack

21 år efter att det självbetitlade debutalbumet släpptes så är Skintrade, efter cirka 1,5 års arbete, tillbaka med sitt comebackalbum Refueled. När Matti Alfonzetti omgående skriker ut “I’m a monster”  på inledande spåret, tillika singeln, så vaknar jag till ordentligt.


Refueled bjuder inte på några överraskningar utan håller sig på samma väg hela skivan igenom. Det är ett lagom aggressivt rock ‘n’ roll-sound med positiva vibbar, medryckande refränger och en gnutta, om än väldigt liten, grungeinspirerade melodier. Låtar som Hardcore MF Heartattack med sin briljanta refräng, ger mig en spark i arslet och påminner mig lite om kanadensiske Danko Jones. Det är svårt att inte ryckas med i låten och jag håller den definitivt som en av skivans höjdpunkter som sticker ut lite från det annars så rakt gående soundet.

Femte spåret Close My Eyes är det som först påminner mig om musikstilen som föddes i 90-talets Seattle: Grunge. Även om det är en minimal likhet så finns den ändå där, på mer än ett spår. Vilket i sig är rätt fascinerande eftersom jag ofta förknippar grunge med en depressiv, tragisk tongång och Skintrade ändå lyckas behålla de positiva vibbar jag nämnde tidigare.

Från inledande Monster till sjunde spåret Mountain är det en del låtar som smälter samman rend melodiskt så då är det rätt skönt när just Mountain bryter av med en hyfsat mild, men välbehövlig, käftsmäll i ansiktet. Kanske ett hårt uttryck, men det här är fräsig rock ‘n’ roll som får min kropp att automatisk rycka till en aning. Alfonzettis har dessutom en ljuvlig stämma som faller mig i smaken.

Det som värmer mitt hjärta alla mest är de starka texterna som man bjuder på albumet igenom, vilket jag framför allt lägger märke till på skivans nästsista spår Wild One. Här drar man även ned tempot en bit, vilket gör att det är ännu lättare att ta till sig låten för en blödig tjej som mig – Nu ska jag inte verka för sentimental, för det kan nog vara den sista känslan som drabbar mig när jag lyssnar igenom den 48 minuter långa skivan.

Men även om plattan har sina guldkorn så har jag svårt att helt tappa kontrollen och förälska mig i den, så som jag önskar att jag hade kunnat göra. Potentialen finns där och kanske behöver jag ge Refueled ännu mer tid till att växa sig stark hos mig, eller så är det kanske så att den inte riktigt når fram till en sådan riktig rock ‘n’ roll-adrenalinkick som jag hade behövt?

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link