ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Van Canto – Dawn Of The Brave (5.0)

van-canto-dawn-of-the-brave-250
Band: Van Canto
Titel: Dawn Of The Brave
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Napalm
Releasedatum: 2014-02-07
Betyg: 5/10
Bästa Låt: Holding Out For A Hero

 

“Rakka Takka Motherfucker” står det på ryggen på en T-shirt jag fick av Van Cantos turneledare när jag hämtade bandet på Skavsta 2011 inför deras spelning på Rockstad:Falun. Jag hade vid den tidpunkten inte hört bandet, men jag hade läst på såpass mycket att jag visste att deras instrument (förutom en trummis och två vokalister) bestod av deras munnar. Jag har fortfarande svårt att bestämma mig för huruvida detta är genialt eller inte. Jag hann se en del av deras spelning på Rockstad och två saker slog mig. För det första så var det häftigt att se hur tight det blev med endast trummor som instrument. För det andra så kände jag att det blev tråkigt i längden. När jag sen lyssnade på bandets versioner av “Fear Of The Dark” och “Master Of Puppets” så blev inte känslan av uttråknad bättre precis.


Därför var det med viss bävan jag började lyssna igenom senaste plattan “Dawn Of The Brave”. Jag kan klargöra direkt att jag inte tycker senaste plattan är speciellt tråkig och då har jag lyssnat på den flera gånger. Snarare är det så att vissa av låtarna håller jäkligt hög klass och i stället för att tycka det är trist så vill jag höra dessa låtar om och om igen. Plattan börjar dock med ett intro och jag frågar mig för 357:e gången varför??? Vad tjänar det till att lägga ett intro på mellan 40 sekunder till en och en halv minut på platta efter platta?? Efter introt blir det dock riktigt bra i spår 2 “Fight For Your Life” och spår 3 “To The Mountains”. Efter detta börjar det svaja och deras cover på Europes “The Final Countdown” kunde ha lämnats därhän. När CD-spelaren visar spår 9 börjar det hända saker igen och låten “Holding Out For A Hero” är plattans stora behållning

Det jag måste nämna är att jag har hört en del versioner av Black Sabbaths “Paranoid”, men ingen där det klassiska introt spelas med munnen. Inget ont med detta utan det är snarare tvärtom. Van Cantos version av denna megaklassiker är helt okej. Som helhet så hamnar “Dawn Of The Brave” på ett godkänt betyg och jag funderar på i vilket fack jag egentligen ska placera bandets musikstil.

Varför inte kalla detta för “Rakka Takka Metal”

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter