ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

House Of Lords – Precious Metal (8.0)

10 Shares

house-of-lords-precious-metal-2014-250

Band: House Of Lords
Titel: Precious Metal
Genre: Hårdrock
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2014-02-21
Betyg: 8/10
Bästa låt: Swimming With The Sharks

Sedan de tre karriärstartande, fantastiska och numera klassiska släppen från 88-92, den självbetitlade, Sahara och Demon’s Down så var 2004 års återförenings album “The Power And The Myth” inget annat än ett magplask i House Of Lords-diskografin med sin disorienterade samling spår. Men allt sedan dess har det dock tagit sig för varje släpp och i början av 2014, närmare bestämt den 21 februari släpps skivan som många av oss har gått och väntat på sedan 1992 -för närmare storhetstiden än så här har vi aldrig varit sedan återstarten.


Redan på 2011 års “Big Money” fanns små tecken på att lekfullheten i låtarna var på väg tillbaka mot fornstora dagar, men nu är det inga små tecken längre utan ren fakta.
James fortfarande så kraftfulla, fantastiska röst passar den tunga ljudbilden och de grymt bra låtarna perfekt. Jag får oerhört svårt att inte bli lyrisk för denna skiva har alla ingredienser som en House Of Lords-skiva skulle ha haft när det begav sig -vilket gör det än mer imponerande att de kommer tillbaka med besked drygt tjugo år senare.
Blandade tempon och karaktärer i spåren gör lyssningen till ett nöje, men skivan är också av en växande karaktär som från att varit ett bra album under tiden blivit en gigant.
Framförallt så är låtarna energiska och det oavsett tempot i låten. De är på sin spets och det gnistrar av engagemang, vilket gör att du dras med i det oemotståndliga svänget.

Det är en lika ovanlig som härlig stund att få sig en dos av det bästa som slutet av 80-talet hade att erbjuda år 2014. Produktionen här är tidlös och alldeles lagom på ett tilltalande sätt, samt att framförandet är utan onödiga krussiduller och bra genomfört.

Första spåret “Battle” ger sken från de tidiga glansdagarna och skulle ha kunnat varit ett spår som blev över från den tiden, en låt som bygger och bygger till den mynnar ut i en härlig refräng. Låt nummer två “I’m Breaking Free” är en svängig hårdrockslåt i mellantempo med en redan nu för mig klassisk refräng. Efterföljande “Epic” är första klassens hårdrock med en av skivans bättre melodier som går i ett raskt tempo och som gör att volymkontrollen vill vridas max åt höger. Sedan vrids istället tempot ner en aning, först i “Live Every Day (Like It’s The Last)” som i sin avskalade mellantempotakt ger tillräcklig njutning för att sen tas vid av den skönt svängiga “Permission To Die”.
Titelspåret är en smäktande och kraftfull ballad där man tydlig hör att James röst hör till de största i branschen, inget annat än en vackert. Efter de sista rörande tonerna ebbat ut i föregående spår så börjar skivans absolut bästa låt “Swimmin´ With The Sharks” som är ösigt levererad och osar arenarock. Här får vi skivans mest lysande refräng som kan få vilken bilförares högerfot som helst att nå blytyngd ögonblickligen. “Raw” är kanske det svagaste spåret på skivan, men långt ifrån dåligt. Den saknar dock de andra låtarnas energi. Det gör däremot inte “Enemy Of Mine” som i sin power balladkostym krossar alla tvivel om att skivan nu skulle tappa i kvalité mot slutet. Denna kan möjligtvis bli en framtida House Of Lords-klassiker.
“Action” ger dig vad titeln antyder och lite till, snygg låt med snygga melodier i alla partier. Som nästa spår kommer “Turn Back The Tide” som är en kvick låt men med nedtonade och känslostarka melodier för att tillslut övergå till en rockrökare. Skivan rundas av med “You Might Just Saved My Life” som blir en strålande avslutning av ett album som kanske inte räddat mitt liv men som i alla fall räddat mitt behov för utomordentliga låtar fyllda med förstaklassens melodier snyggt levererade med en touch av sent 80-tal. Det känns inte som man kan göra denna summering ofta nu för tiden, vilket ger guldknutar på lordernas hus.

Det skulle inte förvåna mig om denna hamnar på fleras årsbästalistor. Ni bör ta chansen att se dem live på enda hittills kända Sverigespelningen i år på Väsby Rock Festival, likt mig, för min biljett blev just guld värd. Jag är lycklig.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter