ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Casablanca – Riding A Black Swan (8.0)

casablanca-riding-a-black-swan-2013-250
Band: Casablanca
Titel: Riding A Black Swan
Genre: Rock
Skivbolag: Sony/Gain
Releasedatum: 2013-09-25
Betyg: 8/10
Bästa låt: “Just For The Nite”

Okej, det är lika bra att jag erkänner det med en gång. Första gången jag stiftade bekantskap med Casablanca, var när de framförde sin version av “La Voix” i en av pauserna på melodifestivalen. Så, nu har jag rensat luften med den saken och är därmed redo att recensera vidare.

Nej, jag brukar inte följa melodifestivalcirkusen, och Casablanca visade sig som förväntat bli den enda behållningen från det spektaklet. Men Casablanca gav desto mer mersmak, och de blev inte mindre intressanta när jag noterat att bandet består av Ryan Roxie (Alice Cooper, Roxie77), Anders Ljung (Space Age Baby Jane), Erik Stenemo (Melody Club), Josephine Forsman (Sahara Hotnights) och Mats Rubarth (AIK). En supergrupp, anser en del.

“Riding A Black Swan” är ett tuffare album än deras debutplatta “Apocalyptic Youth” som släpptes förra året. Men här finns fortfarande den där medryckande och catchy enkelheten som jag tycker är kännetecknande för Casablanca. Det är tilltalande gitarrslingor, melodier som fastnar och ett energiskt trumspel.

Redan första spåret “The Giant Dreamless Sleep” ställer på ett taktfast sätt skåpet på rätt ställe. Andra låtar som utmärker sig är “Hail The Liberation” (som även släppts som singel), titelspåret “Riding A Black Swan” och avslutande “Just For The Nite”. Albumet uppvisar jämnhög kvalitet men samtidigt ändå stor variation.

Det är svårt att peka ut ett enstaka band som man skulle kunna jämföra gruppen med. Casablanca har lyckats skapa sitt eget sound genom att släppa ned Billy Idol, Alice Cooper, Mötley Crüe, The Poodles och ytterligare en näve blandade band i en påse för att därefter skaka om ordentligt. Resultatet är fräscht och omväxlande, en platta som har varit perfekt att ha med i hörlurarna på löprundan. Eller varför inte på väg hem från jobbet en fredag, som en ypperlig inledning på helgen?

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER