ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Jonas Lindberg & The Other Side – Miles From Nowhere

Progrockhjälten Jonas Lindberg är ett praktexempel av vad som tidningen Okej på 1980-talet brukade kalla för en “doldis” och trots att de gödslade med sitt användande av begreppet när det begav sig så gör det inte epitetet missvisande gällande vår inhemske musiker. Trots att herr Lindberg och hans kompanjoner hållit på i snart 15 år så agerar de fortfarande något i det dolda. Eder skribent både hoppas och tror att pinfärska given Miles From Nowhere kommer att råda bot och bättring på den situationen då materialet på densamma är inget annat än smått sensationellt.

För egen del så seglade Jonas Lindberg & The Other Side upp på radarn i och med 2016 års hulkstarka fullängdsdebut, Pathfinder och lade sig
också sedermera högt när året skulle summeras. Bandets detaljerade finbrodyr är en mix av traditionell, symfonisk progressiv rock och AOR-anstruken hårdrock som tillsammans utgör en gobeläng som både är vacker och med sällsynt prakt. Och det låter verkligen precis hur bra som helst. Då ensemblen dessutom sitter på en melodistyrka som få mäktar med att matcha med maffiga körer ur en trio av gyllene strupar så deklarerar denne recensent omedelbar kapitulation, Waterloo-style.


Mer minnesstarka läsare kanske kan dra sig till minnes någon av de otaliga gånger undertecknad nött sitt gamla mantra om att alla musikaliska övningar under tio minuter står att betrakta som intron. Nu gläds densamme storligen av att det tillsammans med ett antal snuttar dväljs två låtar av korrekt längd och magnitud, nämligen det femdelade, 25 minuter långa titelspåret och plattans första singel, elvaminutaren Oceans of Time. Och innan någon hinner få hjärtflimmer och oroar ihjäl sig huruvida sistnämnda har något med tyske gitarrklåparen Axel Rudi Pell att göra så kan jag komma med lugnande nyheter; låten är ett originalverk och inget annat (pssst! Gillar faktiskt ARPs låt men karln lirar gura lika väl som Glenn Benton skulle sjunga Mia-Marianne och
Per-Filips Greatest Hits, “Våra Mest Älskade Sånger” från pärm till pärm).

Allt som var bra på föregångaren är nu ännu lite bättre. Hookarna är vassa nog att få den melodilystnes aptit till fullo tillfredsställd, låtarna komplexa nog för att få alla progkonnäsörer att gå upp i brygga och med en nära nog perfekt avvägd balans mellan tyngd, sväng och upptäckarlust. Den avslutande femte delen av titelspåret får det att vattnas i tårkanalerna och är inget annat än ett litet mästerverk och det gäller faktiskt hela skivan.

Annons:

Det här är tveklöst en av årets allra bästa plattor och, om jag för ett ögonblick tillåts att sia om framtiden, kommer att lägga sig högt på mången tio-i-topp-lista vid nästa årsskifte. Välkommen, 2022 års första fullträff!

Rekommenderas varmt och hjärtligt!

Band: Jonas Lindberg & The Other Side
Titel: Miles From Nowhere
Genre: Progressiv Rock/Hårdrock
Skivbolag: Inside Out Records
Releasedatum: 2022-02-18
Bästa låtar: Miles From Nowhere Pt I-V, Oceans of Time, Secret Motive Man
Betyg: 5 av 5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT