ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nocean – Aurora: The Weight Of A Shadow

Stockholmska Nocean lockar presumtiva lyssnare med en slogan som lyder: “Tänk om Tim Burton skapade ett metalband?” och beskrivningen är synnerligen sanningsenlig ty här bjuds på godsaker som direkt tagna ur “Charlie and The Chocolate Factory” och gotiska låtbyggen vars skelett skulle kunna vara uppgrävda direkt från valfri kyrkogård i “Nightmare Before Christmas”. Om man adderar en nypa Devin Townsend-tyngd och melodisinnet från Within Temptation så utkristalliserar sig ett alldeles fantastiskt välljudande band som är både orädda rent musikaliskt och extremt drivna som musiker. Nocean går helt sin egen väg då detta konceptalbum är egenfinansierat och maken till imponerande DIY-verk har jag inte stött på sedan Zero Hour blåste mig ur stolen i slutet av förra milleniet.

Så vad kan vi då hitta i den skattkista som stavas “Aurora: The Weight of a Shadow” tro? Tja, här radas det upp juvel på juvel och som en svingirig Smaug så snor jag med mig låt efter låt och adderar dessa till skattgömman i min annars rätt risiga hårddisk. I just dessa mentala salar där musik förvaras råder både ordning och reda och bara de förnämsta verken sätts i utställningsmontrar. Och det är i just en sådan som “Aurora…” med finhandskar och med tungan rätt i mun placeras.

Verket ifråga är bandets tredje efter debuten “Nothing to Hide (2016) och uppföljaren “Diamond” (2017) men känns på något sätt som en nystart. Precis allt är förbättrat lagom till denna platta. Nytillkomna trumfantomen Jonas Pettersson skänker anrättningen en mer progressiv arom än tidigare och med sitt drivande och smakfulla spel ger han sällsynt begåvade gitarristerna Oscar Björk (som även agerar producent) och Daniel Nyqvist en perfekt plattform för sina vassa riff och solon. I centrum står, som sig bör, vokalissan Hanna Olsson vars varma och omfångsrikt urstarka röst ömsom smeker lyssnarens kind för att nästa sekund vända på en femöring och powersjungande utdela en lavett så käken går ur led.

Eder recensent skulle kunna spendera större delen av en eftermiddag med att högljutt prisa låt efter låt då det råder total avsaknad av svaga moment på “Aurora..”. Nocean har hittat en nära nog perfekt balans mellan lättgnolade refränger och teknisk briljans. Plattan är remarkabelt lättlyssnad men har så mycket musikalisk substans att upprepade lyssningar bara gör att man hittar nya lager av sådant man missade förra genomlyssningen. Ett utmärkt exempel är de sista två låtarna “The Hunt” (skivans kanske mest progressiva spår) och “The Farewell” som är så episkt melodiskt att en viss norrländsk gubbe måste skylla på pollen, hösnuva och akut uppstående allergi i oktober för att dölja plötslig tårproduktion.

Som avslutning så kan jag nästan lova att ifall du gillar melodiös, tung, välspelad och suveränt sjungen Metal så kommer du att tacka mig för upptäckten då “Aurora: The Weight of a Shadow” är en av de bästa Svenska hårdrocksplattorna på år och dag. Japp, så bra är den. Ifall du tror att gubbskrället bakom tangenterna antingen far med osanning eller bara börjar uppvisa något förstadium till demens så kan du slänga ett vegansk getöga på de videos som finns länkade nedan.

Det är med glädje som jag delar ut min första fullpoängare för Rocknytts räkning. Detta är inget annat än sensationellt bra musik och det är en platta som jag kommer att återkomma till gång efter annan i fortsättningen. Läs med fördel min kommande intervju med frontkvinna och sångerskan Hanna Olsson där vi går lite mer på djupet av vad som dväljs i den omfångsrika skattkista som är “Aurora: The Weight of a Shadow” och dess tillkomst samt surrar om bandets kommande turne’ där de kommer att sätta upp en föreställning på utvalda teatrar landet runt. Datum för dessa tillställningar samt länk till att beställa plattan direkt från bandet hittar du på www.noceanofficial.com

The Phantom:

The Hope:

Who is The Creature?

The Prisoner:

Nocean släpper albumet Aurora: The Weight of a Shadow den 29 oktober

Band: Nocean
Titel: Aurora: The Weight Of A Shadow
Genre: Cinematic
Skivbolag: Heartifact Studio/Independent
Releasedatum: 2021-10-29
Bästa låtar: The Creature , The Phantom
Betyg: 5 av 5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER