ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Dead Lord – Goodbye Repentance (8.0)

dead-lord-goodbye-repentance-2013

Band: Dead Lord
Titel: Goodbye Repentance
Genre: Rock
Skivbolag: High Roller
Producent: Dead Lord och Ola Ersfjord
Releasedatum: 2013-04-08
Betyg: 8/10

Dead Lord bildades så sent som januari 2012 och nu, ett knappt år senare, släpps alltså bandets debutplatta. När man hör de första tonerna på det inledande spåret Hank är det omöjligt att inte tänka på Thin Lizzy och låtar som Jailbreak och The Boys Are Back In Town. Detta stannar dock inte vid enbart denna låt, utan är en känsla som stannar med lyssnaren under hela plattan. Förutom Thin Lizzy tycker jag mig även kunna höra spår av Iron Maiden lite här och där, men det beror nog framförallt på de snygga tvillinggitarrerna mer än själva stilen på musiken. Där är det mer 70-tal och Thin Lizzy som gäller och inte speciellt mycket 80-tals heavy metal. Förutom att Dead Lord påminner mig om Thin Lizzy rent musikaliskt så för även sången från Hakim Krim tankarna till Phil Lynott, men även till Monster Magnets Dave Wyndorf vid vissa tillfällen. Dock vill jag påpeka att jag absolut inte uppfattar Dead Lords musik som någon typ av plagiat, man gör verkligen sin egen grej och bland de band som sysslar med den typ av retrorock som Dead Lord ägnar sig åt, kan jag tvivelsutan säga att man är ett av de band som har i särklass mest egen stil och ett eget sound.


Det är lätt att det bara blir en uppsjö av Graveyard- och Witchcraft-kopior överallt, när det gäller den här genren (eller snarare den här vågen av old school-musik), men Dead Lord lyckas som sagt bra med att särskilja sig från mängden och skapa sig en egen identitet. Ironiskt nog är det en av egenskaperna från just band som Graveyard som jag saknar i Dead Lords musik. Det jag pratar om då är råheten och lite av den mer skitiga rocken. När det kommer till musicerandet håller Dead Lord mycket hög klass och det var längesedan jag hörde en platta som var så här välspelad. Det måste ha varit Pop War, Imperial State Electrics senaste alster, som imponerade så pass mycket på mig senast när det gäller raka rockskivor rent framförandemässigt. Även låtarna håller imponerande hög nivå, inte bara för att vara en debutplatta, utan även om man har skivor från mer etablerade band som jämförelse. Jag skulle vilja säga att det är hela fem av plattans åtta låtar som konkurrerar om titeln som bästa spår på Goodbye Repentance. Det är det tidigare nämnda inledande spåret Hank, Hammer To The Heart, Onkalo, Because Of Spite samt avslutande Ghost Town. Att plattan är så pass jämnbra och har så många toppar är självklart den stora behållningen och med ett låtmaterial av den här kvalitén känner jag mig tämligen säker på att framtiden har potential att hålla stora framgångar för Dead Lord i sitt sköte i framtiden. Det som dock drar ner betyget en smula för min del och som gör att jag inte riktigt kan hänge mig totalt till den hype som omgett detta band från många under en längre tid nu, är just det faktum att det blir lite för snyggt och snällt för mig under vissa delar av plattan. Jag såg däremot Dead Lord live på Muskelrock för någon vecka sedan och då måste jag säga att stilen passade mig ännu bättre, då liveformatet tveklöst höjde Dead Lord och deras musik till ytterligare en nivå, dels på grund av att medlemmarna fick chansen att imponera rent musikaliskt även live, men också på grund av att det på skiva lite enligt mig tillrättalagda soundet fick sig en smutsigare kostym som tvivelsutan satt som ett jävla smäck.

Jag har haft Goodbye Repentance i min ägo i flera månader nu, men recensionen blev tyvärr försenad tills nu på grund av sjukdom, men detta har också gett mig chansen att verkligen lyssna igenom plattan utan och innan extremt många gånger. Jag har under dessa månader vacklat lite när det gäller betyget. Jag har skiftat mellan en sjua och en åtta, då låtmaterialet är en åtta eller kanske nia, men det lite för snälla soundet en sexa eller sjua. När jag i princip hade bestämt mig för att ge en sjua och dessutom precis var på väg att skriva den här recensionen så kom det dock någonting emellan som gjorde att jag inte hann med mig riktigt och var tvungen att åka till Muskelrock innan jag hann skriva nämnda recension. Väl på Muskelrock fick jag som sagt dock se Dead Lord live och denna spelning imponerade så pass mycket på mig att kvartetten faktiskt lyckades få mig att ändra mitt nästan i sten ristade betyg från en sjua till en åtta.Till nästa platta hoppas jag dock att Dead Lord kan fånga det man gör live även på platta när det gäller själva soundet. Låtmaterialet är redan nu fantastiskt, så där är det bara att fortsätta på den inslagna vägen. Lyckas man att kombinera låtskrivandet från Goodbye Repentance med energin och soundet man har live är det ett oomkullrunkeligt faktum att det inte kommer att råda några som helst tvivel angående betygsättandet nästa gång, om det inte är mellan en nia och en tia som jag väljer mellan då. Ett sådant scenario skulle inte förvåna mig om Dead Lord bara korrigerar de saker jag nämnt i recensionen. Dessa invändningar är ju dock bara mina personliga åsikter och egentligen har inte Dead Lord gjort några egentliga fel alls på denna mycket imponerande debutplatta, men för mig personligen är det ändå några saker som saknas för att bandet ska kunna nå den absoluta toppen, men att de har kapacitet att nå dit råder det absolut ingen tvekan om.

Bästa låt: Onkalo

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link