ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Nomy – Free Fall (9.0)

101 Shares

free-fall-2013

Band: Nomy
Titel: Free Fall
Genre: Rock
Skivbolag: Egen utgivning
Producent: Nomy
Releasedatum: 2013-05-24
Betyg: 9/10

Det står inget skivbolagsnamn eller etikettnummer på skivryggen. Det står bara NOMY:s namn och skivtitel. Det är talande för NOMY:s (eller Patrick Marquardt som han egentligen heter) hela karriär. Det har varit hans vision som format det slutgiltiga resultatet, hans tankar som skrivit låttexterna, hans själ som gått in i musiken. Och det är just det do-it-yourself-arbetssättet som vi musikjournalister gärna hyllar, men som vi ofta glömmer bort att uppmärksamma när det väl är band eller artister som gör det till fullo. Det må vara nytt för både bransch och fans, men det här har varit NOMY:s arbetssätt genom hela karriären. Det märks i musiken; det är låtar med emotionellt och känslomässigt budskap framförda med den hårda edge som kännetecknar rockmusiken och den långfingerviftande attityden och viljan att gå sin egen väg som kännetecknar punken. Men det har samtidigt det öppensinnade och ärliga anslag som kännetecknar en musiker och konstnär, vars hjärta bultar enbart för kärleken till konsten han skapar. Att servern brakade ihop 300 gånger i timmen bara minuterna efter att skivan släpptes för nedladdning via hemsidan är ett kvitto på att när NOMY släpper nytt, så är det många som väntar.


Från inledningen med arenavältaren ‘Freakshow Part 3’ till avslutet med BAD RELIGION-punkiga ‘EssenMeier’, är det en känslofylld resa kantad av både sorg och glädje. ‘Freakshow Part 1’ från en äldre skiva gör återkomst i en akustisk skrud, där ligger verkligen nerverna på utsidan. ‘Put Him Out’ utmanar DANKO JONES i street racing och ‘Never Alone’ använder en liknande uppbyggnad till finalen som COLDPLAY:s ‘Fix You’.

Inget skivbolag, inget management, inga mellanhänderpå något sätt. Ändå har NOMY år 2013 hunnit med att bli Grammisnominerad och fått sin sex år gamla låt ‘Cocaine’, hans signaturlåt, spelad över 20 miljoner gånger på Spotify. Det sistnämnda har inte ens en superstjärna som MADONNA fått med någon av sina låtar. “Free Fall” har kanske ingen ny monsterhit som ‘Cocaine’, men det är ändock en fantastiskt skiva av en fantastisk artist. Och precis som NOMY:s övriga musik så kommer den här att att spelas på studentresor, festivalcampingar och i bilstereos över hela världen.

Bästa spår: Never Alone

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter