ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Midnite City – Itch You Can’t Scratch

När Midnite City släppte sitt självbetitlade debutalbum 2017 så tänkte jag att här har vi ett band att hålla ögonen på. Jag tyckte att det var mycket med det albumet som fungerade. Balansen på nostalgiskt 80-tal och den melodiska AOR-rocken, allt paketerat i ett tjusigt albumomslag. Javisst, inte allt man hörde gnistrade, men det är ju sällan som man snubblar över helskimrande pärlor så det ska man verkligen inte ta för givet. Året därpå släppte Midnite City sitt nästa kärleksbarn, den lite glättigare There Goes The Neighbourhood. Den påminde mig lite om det som hände Reckless Love och deras modernisering av sin musik vars utveckling jag inte föll för. Här svalnade mitt intresse rätt så dramatiskt, men jag tänkte att det ändå kunde vara värt att komma ihåg Midnite City och i alla fall låta låtarna på debutalbumet luftas i högtalarna emellanåt.

Nu är bandet åter skivaktuella, 3 år efter releasen av There Goes The Neighbourhood. Vad kan man förvänta sig den här gången?


Albumet är sitt eget även om det fortfarande låter typiskt Midnite City med sina 80-talspreferenser och melodiska inslag och det finns sound som hänger ihop med båda de tidigare albumreleaserna. På det sättet är grabbarna fortfarande trogna sig själva. Den stora skillnaden albumen sinsemellan är att det här albumet ger intrycket av att vara skrivet under ett tillstånd av inspirationslöshet.

Itch You Can’t Scratch inleder med spåret Crawlin’ In The Dirt. Sett som öppningsspår är det inte starkt men spåret i sig är godkänt, även om jag vrider mig lite i stolen över de moderna inslagen och synthen som jag upplever även är problemet i Atomic. Rent allmänt gör sångaren Rob ett bra jobb även om hans räckvidd på rösten inte är så bred.  Det är lagom sleaze i rösten, ändock rätt cleant. I Blame It On Your Lovin’ visas tyvärr inte sången från sin bästa sida men annars är den stabil hela vägen!

I och med Fire Inside får lyssnaren höra albumets första ballad i smörig 80-talsskrud. Det finns dock en bättre helhetsbild i detta spår än hos föregående spår. Det här håller helt enkelt samman bättre.

Det är en hel del spår som jag helt enkelt inte finner intressanta. Där finns ingen tydlig hook, ingen uppbyggnad som tilltalar mig. Låtar som Darkest Before The Dawn, Chance Of A Lifetime och I Don’t Need Another Heartache, de tuggar bara på utan att göra några intryck. Med ett litet undantag. Jag blir faktiskt lite fixerad vid en textrad i I Don’t Need Another Heartache.

”I don’t need another lonely night alone”.

Den meningen, som förekommer i refrängen, är lite av en vagel i ögat. Man behöver inte fördumma sig. Meddelandet når lyssnaren utan förtydligandet.

Ett spår som står ut från massan och bryter mönstret av ballader och melodiska, raka rocklåtar med sitt vampyrtema är They Only Come Out At Night. Annars är rapporten att intresset från undertecknad är fortsatt svalt.

Itch You Can’t Scratch avslutas med spåret Fall To Pieces. Det är inte den sämsta låten på skivan men jag skulle heller inte lyfta det till plattans guldkorn, i det avseendet precis i enlighet med de andra låtarna. Den låt jag tycker låter bäst är fortfarande Fire Inside, även om smöriga 80-talsljudande ballader inte direkt är en öm punkt för mig. Det blir alltså en lika sval avslutning som vi fick som start.

Den här skivan innehåller bara 10 spår, men det känns mer än så. Lyssningen är knagglig att ta sig igenom och känns långdragen för att albumet helt enkelt inte innehåller hookar eller särskilt intressant material. Det känns som ett enda outtröttligt flöde av utspädd mellanmjölk. Låt oss bara säga att det finns många andra band och musiker inom genren som det finns ett större värde i att lyssna på. Tyvärr tycker jag att det verkar som att Midnite City på sitt senaste alster har börjat tappa greppet om det lovande som de hade på gång. Jag hoppas att de lyckas ta sig ur den här svackan och får tillbaka det dem hade, för det var bra grejer.

Itch You Can’t Scratch får 1,5 av 5 i betyg.

Band: Midnite City.

Titel: Itch You Can’t Scratch.

Genre: Melodisk rock.

Skivbolag: Roulette Media.

Releasedatum: 11-06-2021.

Betyg: 1,5/5.

Bästa låt: Fire Inside.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link