ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Proud – Second Act

De senaste åren har vi sett ett flertal gamla avsomnade AOR/Melodic rock band göra comeback efter flera decenniers dvala. Amerikanska Fortune och Touch samt svenska Roulette är några exempel. Landskronabördiga Proud bildades 1982 under namnet Burn, tvingades till namnbyte och gjorde 1984, under sitt nya namn Proud, ett album för EMI, producerat av Caj Högberg (Fire Breaks The Dawn). Soundet var en mix av keyboards och solitt gitarrspel. Därefter försvann bandet och plattan räknas idag som en raritet.

Först nu, 37 år senare, är Proud tillbaka med uppföljaren ”Second Act”, och även om jag inte hört debuten verkar influenserna intakta sedan det sist begav sig. I mina öron finns en grund i den klassiskt brittiska rocktraditionen blandat med svenskdoftande melodiös hårdrock och ett stänk amerikansk AOR.


Redan i spår två får vi en riktig pärla i storslaget sorgsna ”Broken Dreams” som bjuder på en snygg Joe Lynn Turner inspirerad sångmelodi. ”Magic” med sina Deep Purple vibbar och ”Crying In The Night”, med tidiga Whitesnake och Rainbow i generna, är småtrevliga och habila, men det är i H.E.A.T doftande ”Born For Your Love” och de mer AOR betonade spåren som ”Dangerous” (i allmänhet) och Danger Danger doftande ”Higher” (i synnerhet) som ”Second Act” lägger i en högre växel. Låtar som ”Hold On” och snygga ”Fly Like An Eagle” fortsätter på den inslagna vägen, men lägger sig i samma fil som tidiga Europe och Treat. Här finns också en subtil nick till Yngwie Malmsteens åttiotal.

Anders Magnell är en själfull sångare som påminner en del om Ian Gillan (Deep Purple) och Larry Greene (Fortune). Bandet har producerat själva med benägen hjälp av Richard Larsson. De synnerligen meriterade herrarna Erik Mårtensson och Thomas “Plec” Johansson står för mix och mastering och har sett till att soundet är behagligt varmt och dynamiskt.

Annons:

”Second Act” är ett välspelat, lättlyssnat och småtrevligt album som varken utmanar eller överraskar nämnvärt. Plattan bör kunna ha potential till att tilltala en publik som uppskattar klassisk melodiös hårdrock och rak och småtrevlig bilåkar-AOR. När det gäller kontemporära band känns det logiskt att tänka sig att fans av Perfect Plan, H.E.A.T och Roulette också skulle kunna ta Proud till sina hjärtan.

Band: Proud
Titel: Second Act
Genre: Classic Rock/Melodic Rock
Skivbolag: AOR Heaven
Releasedatum: 28/5
Bästa spår: Higher, Born For Your Love, Broken Dreams, Hold On, Dangerous, Fly Like An Eagle.
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT