ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Vintage Caravan – Monuments

Den isländska trion som går under namnet The Vintage Caravan släppte den 16:e april sitt femte studioalbum Monuments. Bandet har en förankring i det klassiska rock-soundet men har en enorm musikalisk mångsidighet även om det proggiga gärna tar ton. Stundtals svänger musiken åt det psykedeliska och fuzziga hållet. Exempel på denna mångsidighet? Slå igång Monuments första låt Whispers.

The Vintage Caravan grundades 2006 när medlemmarna var väldigt unga, men det var först 2009 som de kom igång på allvar. Bandet bildades då av Óskar Logi Ágústsson och Guðjón Reynisson innan bassisten Alexander Örn Númason gick med efter släppet av det första studioalbumet.

Monuments startar med spåret Whispers, en låt som jag tycker ”shows what the band is all about”. En klokt vald öppningslåt som dessutom är härlig och lagom tung. Crystallized har ett riktigt härligt intro och jag gillar de inledningsvis lugna takterna och vändningen som taktbytet som kommer senare utgör för att skaka extra liv i melodislingan. Smakar bra!

Det mest lättsmälta spåret på plattan utgörs av Can’t Get You off My Mind som personligen inte faller mig särskilt i smaken. Rent förbannat sätter sig refrängen på hjärnan efter ett par lyssningar.

Dark Times må ha ett lugnt plinkande intro, men låt er inte luras för sen dundrar den igång. Stabilt spår, allt som allt.

Den senare delen av plattan har ett par låtar som är helt okej. Forgotten dundrar igång i kontrast till det föregående, lugnare spåret This One’s for You. I Forgotten finnes mycket gitarr i solot. Inget fel med det!

Sedan kommer Sharp Teeth med sin killer till introriff. Fängslande och ihärdigt, bjuder verkligen in till headbang. Sången ligger som en mystisk, psykedelisk rökslinga, härligt svävande ovanför djupet som basen utgör. Låtarna som kommer efter Sharp Teeth bleknar en aning.

Efterföljande Hell har fina melodier och oväntat snälla tongångar för att höra till en låt som har just Hell som titel.

Torn in Two och Said & Done är också dem stabila låtar och efter dem blir det dags att runda av med Clarity, som ger Monuments ett lugnt och stämningsfullt avslut.

Det finns en del låtar som jag tycker sticker fram hakan och står ut från resten av materialet och det är verkligen njutbara låtar som har all rätt att sticka ut och ta extra plats. Överlag mycket gitarrdrivet maskineri och en fin helping hand i basslingorna på det här albumet. Gillar’t. Jag ger Monuments av The Vintage Caravan 4/5 i betyg!

Band: The Vintage Caravan.

Titel: Monuments.

Genre: Rock.

Skivbolag: Napalm Records.

Releasedatum: 16-04-2021.

Betyg: 4/5.

Bästa låt: Crystallized, Sharp Teeth, Whispers.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER