ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Todd La Torre – Rejoice In The Suffering

För er som gillar Thrash Metal med till exempel Annihilator, Megadeth, Testament och Metal Church är det här något ni kommer att tycka om. Queensrÿche-sångaren Todd ”TLT” La Torres soloalbum är något som har varit på gång inom honom länge och den 5 februari blev den verklighet. Förutom att sjunga är han också sin egen trummis. Gitarristen, låtskrivaren och producenten Craig Blackwell spelar även bas på skivan, samt keyboards när de ibland ville binda ihop materialet. Båda två har producerat hela ”Rejoice In The Suffering”. Chris ”Zeuss” Harris (Queensrÿche, Rob Zombie, Hatebreed) togs dock in för att göra Mix & Master.   

Todd hade förvarnat de som är Queensrÿche-fans att hans sologrej skulle bli totalt annorlunda och är ni inte redo kommer ni nog att bli chockade. Tyngd, mörker och hårt laddad Heavy Metal blandas ofta med falsettskrikande sång. För er som är nyfikna kan ni ändå försöka ge debutskivan en chans, men räkna inte med att ni automatiskt gillar vad som träffar era öron. Det är aggressivt, skränigt och något helt annat än Queensrÿche. Personligen föredrar jag QR, men det går inte att jämföra med La Torres solo-stil, så låt oss lämna det ämnet och fokusera på TLT.


Todd La Torre är född och uppvuxen i St. Petersburg, Florida, där han bor än idag. När han var femton år kom gitarristen Craig Blackwell hem till honom och hörde Todd spela trummor. Craig ville genast ha med La Torre i sitt dåvarande band Blackwell och så blev det. Där började deras livslånga vänskap. Nu, mer än trettio år senare, har kompisarna satt ihop sångarens första soloskiva. ”Egentligen handlar det bara om sånger vi ville skriva”, säger han och tycker att albumet visar hans musikaliska mognad, samtidigt som han fortfarande behåller sina rötter. Eftersom de har känt varandra så länge var det superenkelt och stressfritt att jobba ihop. Samarbetet med Rat Pak Records har också varit uppskattat.

”Dogmata” inleder albumet. Det är tung Metal med snabba trummor. Rytmiskt tuggar sig bas och gitarr framåt i hög hastighet. Sången är emellanåt forcerad, men stark och hållbar. Todd bemästrar sin röst på alla sätt och vis. Han snärtar till på höjden likt Rob Halford i Judas Priest.

Melodin galopperar fram, för att sedan hastigt sakta in här och där. Gitarrtonerna åker kana och retas lite med trummorna. ”Pretenders” är en snygg komposition med en skicklig gitarrist. La Torre tycks här sjunga duett med sig själv. Vi hör det högre, pressande, skrikande registret kontra det lägre, fylligare och kraftfulla röstläget. Låten har en mörk skugga, vilket den tjocka bakgrundssången bidrar till.

Trots ett lugnt yttre finns mycket energifylld kraft inuti hans kropp. På den här plattan kommer den ut likt en vulkan har sitt utbrott, jämfört mot vad vi är vana vid. Den första singeln ”Darkened Majesty” släpptes bara som ljudspår. Här finner vi ett magnifikt gitarrsolo. I refrängen hörs Todds fantastiska sångröst. Trumspelandet är dessutom grymt bra.

Den första musikvideon gjordes till andra singeln ”Vanguards Of The Dawn Wall”. Det här materialet är en tudelad upplevelse. Tunggunget på gitarr och trummor har en bra rytm, men hans röstläge tenderar att låta överdrivet och passar inte riktigt. När sedan de mörka bakgrundsrösterna kommer in, då blir det bitvis lite grötigt. Spåret är manligt och aggressivt, men kan upplevas monotont och faller lite platt. Musiken är mer dramatisk än sången, för vad som är vanligt i den här genren. Hela soundet är även för komprimerat, men det är numera normalt inom modern Metal, så det är okej.

Ett av de båda långsammare, melodiösare verken ”Crossroads To Insanity” blev den tredje singeln och video nummer två. Lyssningsmässigt blir den en välbehövlig paus mitt i albumet för att hämta andan. TLT behåller sin djupare, normala sångröst hela tiden.

Modern och mörkare Metal är även ”Critical Cynic” ett bra exempel på. Den innehåller snabba, tuggande toner från stränginstrumenten, samt lite growling i bakgrunden. Fast jag fångas av de slingrande tonerna från Craig Blackwells gitarr i introt och framförallt hans vackra, fylliga solo. Craig gör ett väldigt bra intryck som basist i titelspåret ”Rejoice In The Suffering”. Inspelningen gästades av gitarristen Jordan Ziff (Ratt), som medverkar på den här låten, där hans och Blackwells gitarrer turas om. Ziff spelar ett imponerande solo. Biten är för övrigt gjord på ett fångande och intressant vis.

Både TLT och biten ”Vexed” är mångfasetterade. Här hittar vi många olika sidor och temperament. En väldigt fin melodi ändras snabbt, då frontmannen sedan trummar på väldigt fort, bland annat. Låten är mycket intressant och Todd slänger ur sig refrängen på ett snärtigt, coolt och skickligt sätt.

Folk har förstås undrat om solomaterialet skulle låta som bandet vi alla känner till honom ifrån, men sångaren tycker ”Varför det?” Han får redan utlopp för den sidan av honom, som medlem i gruppen och vill inte försöka återskapa samma sound på egen hand. Det här var låtar han alltid har velat skriva och är absolut inget som har blivit över från något annat arbete.  Todd ville bara få utlopp för sin kreativitet. Enligt mig är La Torre ute på kanten och vandrar, där han hämtar upp musikinfluenser från avgrunden. TLT säger med ett finurligt leende: ”Välkommen till underjorden.” Han paketerar den dock på sitt eget vis och ger oss en välgjord Metalproduktion.

TLT  är:
Todd La Torre – sång & trummor

Gitarr & bas, samt keyboard spelas av Craig Blackwell.

Låtlista ”Rejoice In The Suffering”:
01. Dogmata
02. Pretenders
03. Hellbound And Down
04. Darkened Majesty
05. Crossroads To Insanity
06. Critical Cynic
07. Rejoice In The Suffering
08. Vexed
09. Vanguards Of The Dawn Wall
10. Apology

Todd La Torre – Rejoice In The Suffering 1
Foto: Rat Pak Records


Artist: Todd La Torre
Titel: Rejoice In The Suffering
Genre: Thrash Metal, Heavy Metal
Skivbolag: Rat Pak Records
Antal låtar: 10
Speltid:  44:42
Releasedatum: 2021-02-05
Bästa låt: Vexed
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter