ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Tribulation – Where the Gloom Becomes Sound

Det svenska death metal-bandet Tribulation är tillbaka med sitt första studioalbum sedan Down Below från 2018. Väntan har dock inte varit olidligt lång eftersom bandet även släppte livealbumet Alive & Dead At Södra Teatern däremellan. För egen del så har albumet varit hett efterlängtat eftersom jag vet att Tribulation alltid håller kvalitén hög på det material de producerar. Om man känner mig så är det ingen hemlighet att jag är fullkomligt förälskad i bandets melodiska, perfekt klingande gitarrer. Stor är därför sorgen när beskedet når mig att Where the Gloom Becomes Sound är det sista albumet med ena gitarristen och ena låtskrivaren Jonathan Hultén. I framtiden är det Joseph Tholl som kommer ha den äran att samspela med Tribulations andre gitarrist Adam Zaars. Även om det på inga sätt är en dålig ersättare när man ser till vad artisten har åstadkommit tidigare så ligger det ändå en sorts melankoli över situationen.

Melankoliska toner, mörker och melodiska genidrag är inslag det finns gott om mellan spåren på Where the Gloom Becomes Sound. Introt till In Remembrance och klaviaturen i mellanspelet på albumet som är spåret Lethe ser till att sätta en mystisk, trollbindande stämning. Det blir också skönt med dessa lågmilda pauser när lyssnaren under övrig speltid blir så fullkomligt bortskämd.


Är det lite väl mycket lovord? Året har knappt börjat och det låter som att en av de bästa plattorna för 2021 redan har släppts? Jajamän. På pricken så är det.

Efter introt i In Remembrance blir det pådrag. Maffiga gitarrer, en stämningsfull ljudbild och sångaren Johannes Andersson överraskar med att inleda på svenska innan han byter till engelska. Den mytiska texten tillsammans med de väl avvägda betoningarna på varje ord sitter som pricken över det beryktade i:et. Johannes är verkligen i sitt esse.

Hour of the Wolf är för mig en av de mer omtyckta låtarna på plattan. Den är väldigt melodipräglad med mycket gitarr att gotta sig i, även om det också är en av de enklare byggda låtarna på albumet. Jag hade helt allvarligt kunnat förlora mig i den återkommande gitarrslingan in aeternum.

I Leviathans har vi ytterligare ett urstarkt spår med intressanta melodiskiftningar i verserna kombinerat med ett läckert mellanspel.

Dirge of a Dying Soul som fortsätter i styrkans tecken blir också den sista kraftuppvisningen innan mellanspelet Lethe. Efterföljande låtar svajar inte det minsta på kvalitén och i Funeral Pyre hittar jag ytterligare en favorit från plattan.

Jag tänker inte ens försöka spela svår och gå in på detaljer och vela mellan vad som hade kunnat bli bättre utan jag älskar den här plattan. Den är för mig likvärdig min tidigare favorit Down Below. Jag ger Where the Gloom Becomes Sound 5/5.

Band: Tribulation.

Titel: Where the Gloom Becomes Sound.

Genre: Metal.

Skivbolag: Century Media Records.

Releasedatum: 29-01-2021.

Betyg: 5/5.

Bästa låt: In Remembrance, Hour of the Wolf, Dirge of a Dying Soul och Funeral Pyre.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter