VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 frågor – Del 43: Fredrik Jansson (Angel Witch)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Näst på tur står Fredrik Jansson, trummis i det legendariska NWoBHM-bandet Angel Witch.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?
Det var Best of Solo Albums med Kiss. Måste ha varit runt 82 nånstans. Ingen aning om varför jag valde just den. Kommer ihåg att jag blev lite smått besviken över att första låten New York Groove var så pass mesig. Hade förväntat mig nåt hårdare. Sen trillade polletten ner och man blev Kiss-frälst. Kan fortfarande tycka dom tidiga plattorna är skitbra även fast man inte är ett så maniskt fan som vissa andra som köper deras luftgitarrsträngar, likkistor eller all annat skit som dom kränger ut.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?
Oj vad svårt…Världens bästa låt är i alla fall California Dreaming med Mamas and the Papas så jag drar till med den. Brukar alltid bli lite blöt i ögat när jag hör den.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?
Master of Reality. Lätt! Alla dagar i veckan. Egentligen skulle jag vilja säga dom 8 första Sabbath-plattorna eftersom dom betytt mer för mig än nåt annat band men det blir kanske lite för tråkigt och Nifelheimigt.

Vilken är den bästa konsert du har sett?
Jättesvårt att svara på. Vad som var bra för 20 år sedan skulle förmodligen inte göra samma avtryck nu. Såg Anthrax 1991 när jag tyckte dom var världens bästa band, tveksamt om jag skulle vara lika exalterad i dag. Samma sak som när Black Sabbath spelade på Hultsfred 98. Då stod man dretfull och lycklig och skrek rätt ut som en idiot av glädje och tyckte att det var det bästa man nånsin hört. Fick tag på en video av giget senare och det lät förjävla illa i nyktert tillstånd. Har sett för många gigs genom åren för att kunna peka ut ett enstaka. Bästa spelningen jag såg förra året var i alla fall Motorpsycho på Debaser. Helt magiskt! Var så bra att man stod och kände sig underlägsen och överkörd på samma gång.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?
Har spelat i en boxningsring en gång i ungdomen. Inte så vansinnigt udda kanske.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?
Terra Firma från Stockholm fick inte den uppmärksamhet dom förtjänade. Dom gjorde två helt fantastiska plattor som alla borde lyssna på.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.
Miss Li: Tangerine Dreams kanske. Jag gillar all musik som är bra oavsett om det är Cypress Hill, Yusef Lateef eller Anti-Cimex. Om nån blir förvånad över det så varsågod.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?
Angel Witch hann bland annat med att spela både i Japan och Polen förra året. Japanerna är solklart mest närvarande och hängivna (förutom mellan låtarna då dom står tysta i vördnad) medan polackerna var tokpeppade och röjde som om det inte fanns nån morgondag. Ungefär som man kan tänka sig att 500 fulla hårdrockande polacker skulle bete sig om man söp dom fulla och stoppade in dom i en betongklump till konsertlokal.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?
För många år sedan spelade mitt gamla band Abramis Brama i Göteborg. Mellan två låtar kommer en svinfull Göteborgs-stekare komplett med rosa skjorta och flott i håret upp och häver sig över trummorna och undrar om vi inte kan köra I believe in a Thing Called Love med Darkness istället. Gigen jag gjort med Angel Witch är hyfsat uppstyrda så det lämnas inget utrymme för massa oväntade händelser. Möjligtvis nått fyllo som irrat sig upp på scenen som vill skrika i micken men dom brukar försvinna rätt fort.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?
Spela på stora klubbar är roligast. Gillar när man har publiken (hyfsat) nära. Inte så att dom ligger över scenkanten och sprattlar men på lagom avstånd. Festivalgigs har också sin charm men oftast är det stressigt och är det utomhus så blåser ljudet oftast åt helvete. Fördelen är att man får spela för massa nya människor och förhoppningsvis se några bra band.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter