LIVERECENSIONER 2023
INTERVJUER 2023
Abramis Brama
FOTO: Linda Pettersson
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder

Inför Sweden Rock 2023: Intervju med Abramis Brama

Årets upplaga av Sweden Rock Festival startar idag den 7 juni. Vi kör vidare med intervjuer med banden som spelar på festivalen, Andreas Östlund har ställt ett par frågor till Mats Rydström i Abramis Brama om deras spelning på festivalen.

Har ni spelat på Sweden Rock tidigare, och vad har ni för förväntningar inför festivalen?


– Detta blir faktiskt femte spelningen för Abramis Brama. Det finns en filminspelning som är kul att se av den allra första, år 2000, på en betydligt mindre scen på samma plats där vi i år öppnar lördagen. En av få festivaler jag inte varit på plats de senaste 20 åren, men jag såg Abramis Brama både 2004 och 2009 och de tillhörde höjdpunkterna för mig de åren – de var ju ett favoritband innan jag gick med och sedan fick spela med dem på festivalen 2015. Förhoppningen, snarare än förväntningarna, är att publiken är morgonpigg. Ta en kopp starkt kaffe och, om nödvändigt, en Gammeldansk och kom in i matchen! Det blir en lång, härlig sista dag.

Några akter som ni själva kommer passa på att se när ni ändå är på plats?

Annons:

– Jag själv åker på onsdagen och har nog ett tiotal gig per dag att springa förbi, allt från U.D.O. med favoriten Peter Baltes på bas till Hot Breath. Tycker oftast det är i mellanskiktet de mest givande spelningarna finns – ja, kanske förutom Rush 2013 och Aerosmith alla gånger. Resten av bandet kommer på fredagen, lagom till Blue Öyster Cult och Iron Maiden. Vi ska också se våra rock-på-svenska-kolleger Ström och Motvind och andra bekanta som Thundermother, Children Of The Sün och Die Oberherren. Avrundar med Pantera-hyllningen och Ghost.

Hur är det att spela på festival, i jämförelse med klubb eller arena?

– Att spela på klubb i Sverige innebär oftast extremt lång väntan till gig framåt midnatt, så det här är uppfriskande. Jag föredrar egentligen tajtare samspelet på en klubb, men stämningen som sätts på en festival, där man får intryck av andra band och att träffa folk gör att själva spelandet blir som en del i ett flöde av musik. Om man törs låta sig dras med lite och inte låser in sig i logen… Det är också firmafest och de som säger att de inte gillar att drälla runt lite grann i VIP-baren ljuger, framför allt efter ett par skitår blir det kul att träffa kompisar.

Förutom Sweden Rock, vad händer mer sommaren 2023?

– Torsdagen veckan efter Sweden Rock spelar vi tillsammans med våra vänner Prins Svart och amerikanska Dirty Honey på Parksnäckan i Uppsala. I augusti ska vi till en tysk festival som heter Aquamaria, på något slags slott, och i samband med det en ännu ej utlyst svensk
spelning… I övrigt ska vi vara i våra respektive sportstugor med familjerna, och kanske skriva klart lite låtar till nästa skiva.

Bästa livebandet i år?

– Jag väljer att gå på andrahandsinformation om tunisiska Myraths tidigare dubbelgig och succé 2019, så ser fram emot det. Sedan kan givetvis ingen konkurrera med Iron Maiden i mäktighet, och det jag hört om låtlistan kan göra deras till årets gig.

Någon festival som står på önskelistan, förutom SRF då?

– Mina egna bästa festivalupplevelser vid sidan av Sweden Rock Festival är helt klart Muskelrock i Sverige, Roskilde i övriga Skandinavien och Azkena i Baskien bland de europeiska. Dit vill jag ta Abramis Brama någon gång, trots språkförbistringen. Eftersom vi sjunger på svenska ligger grannländerna närmast till hands så får jag önska skulle jag vilja se oss i just Roskilde, på Tuska i Helsingfors samt kanske Bukta i Tromsö.

Vad kännetecknar en bra festival?

– Det är en helhet och en stämning som givetvis präglas av programmet, området, traditioner och publiken som återvänder år efter år. Det har Sweden Rock Festival mer än några andra, på grund av sin långa, gedigna historia. Då behövs också variationen, att man kan vandra direkt från Billy Gibbons till Tribulation och – icke-att-förglömma! – kunna köpa med sig en öl på vägen att fritt gå runt med.

Abramis Brama spelar på Blåkläder Stage, Lördag den 10 Juni, kl. 11:30

RELATERADE ARTIKLAR
POPULÄRA LIVERECENSIONER
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT