VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

10 Frågor – Del 161: Ian Greg (Torch)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

Efter några månaders dvala är det dags att starta upp denna frågeserie igen. Turen har kommit till Ian Greg, basist i Eskilstunabandet Torch, att besvara frågorna.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Det var antagligen någon singel med Sweet. Upptäckte snabbt att B-sidorna var mycket tuffare. Det blev min inkörsport till tyngre grejer.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Som låtskrivare vet jag att riffet är allt inom hårdrock. Har du ett tillräckligt bra riff så är du hemma. Ju enklare riff desto bättre. Därför önskar jag att det var jag som hade skrivit ”Wheels Of Steel”. Jag skulle kunna döda för att komma på ett sånt riff.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Jag tar den platta som jag antagligen har lyssnat mest på – Unleashed In The East med Judas Priest. Tröttnar aldrig på den. Jag gillar det mesta med Judas Priest , men den där eran var något alldeles extra. Les Binks trumlir är fantastiskt – så jäkla smakfullt.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Rush på Göta Lejon 1977. De var ute på sin ”All The Worlds A Stage”-turné. Man fattade ingenting när Geddy och Alex drog på sig dubbelhalsade och de började lira ”Xanadu” – ”A Farewell To Kings” var ju inte släppt än. Det enda man fattade var att det var fruktansvärt cool!

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Vi lirade på ett före detta mentalsjukhus i Haag. Ett bikergäng hade tagit över det och gjort det till en rockklubb. Det var så varmt när vi lirade att vår trummis Steve svimmade. Som tur var så kvicknade han till när pannan slog i virveltrumman och fortsatte lira. Efter giget sov vi på övervåningen i gamla sjukhussängar….spooky as hell!

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Jag väljer Riot. Nu har de ju nått kultstatus, men de skulle ha blivit mycket större där i början på 80-talet. Jag hade turen att se dem två gånger på den tiden och de var fantastiska live. Vem vet hur stora de hade blivit om inte Guy hade hoppat av precis när det började röra på sig.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

”Goodbye Yellow Brick Road” med Elton John. Jag är ju en inbiten hårdrockare, men har stor respekt för duktiga musiker inom all typ av musik (utom Rap). Musikerna på den plattan är grymma och Dee Murrays baslir är magiskt. Som låtskrivare är jag riff-orienterad av naturliga skäl och jag fattar helt enkelt inte hur man skriver den typen av låtar.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Vi har ju inte lirat i Sydamerika än, det verkar ju annars vara standardsvaret. Kan inte välja något favoritland, däremot är publiken fantastisk på festivaler som verkligen är nischade mot traditionell Heavy Metal! När man lirar på ”Keep It True” i Tyskland eller ”Metal Fest Sweden” i Huskvarna så gillar inte publiken Heavy Metal, de ÄR Heavy Metal. Så jäkla cool! Respect!

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Vi spelade i Bollstabruk i Västernorrland för massor med år sedan. Stället låg mitt ute i skogen och Europe hade lirat där några helger tidigare. Fyllenivån var imponerande! Spellokalen såg ut som en gammal teater och hade både parkett och balkong. Mitt under giget så kastar sig en kille från balkongen och greppar tag i ljusriggen. Självklart lossnar den och han faller i golvet tillsammans med halva ljusriggen. Vi fortsatte att lira, men arrangören valde att avbryta i förtid för att undvika totalt kaos.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Festival är häftigt och det är skönt med stor scen där man kan röra på sig lite. Publikkontakten på en liten klubb är dock oslagbar. Man får direkt återkoppling på allt man gör vilket peppar en att ta ut svängarna ännu mer. Att buffas och knuffas med de andra gubbarna på en liten scen har sin charm, så jag väljer nog en liten svettig klubb.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT