VECKANS TOPPNYHETER

10 frågor – Del 36: Dan Dark (Torch)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.

I del 36 är det faktiskt en premiär i den här frågeserien. Det är nämligen första gången jag får svaren på frågorna via telefon och inte via mail. Det är även första svaren som inkommer från ett band från min hemstad Eskilstuna. Den som svarat är Dan Dark, sångare i Torch.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Alice Cooper – Billion Dollar Babies

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

Det där är väldigt svårt att svara på. Man kan ju tänka ekonomiskt men eftersom jag inte är girig på pengar väljer jag någon låt som verkligen är en favorit. Alice Cooper – Hello Hooray.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

Det får bli 3 skivor: Alfahanne – Blod Eld Alfa, Råttkungen – Vi ägnar så mycket tid åt att dö, Riot – Fire Down Under

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Det är faktiskt Andrea Bocelli i Globen. Konserten inleddes med att några andra sångare sjöng innan Bocelli kom in på scenen. Från hans första ton hade jag gåshud genom hela konserten. Det var så otroligt bra.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Av många konstiga ställen och spelningar så måste det ändå vara när jag spelade på Lyan (en lokal MC Klubb i Eskilstuna som arrangerade ett antal legendariska fester) med coverbandet Bläästers. Det var sex och S/M tema på festen så rätt vad det var kom det upp ett gäng strippor på scenen, det sprang runt läderklädda killar med dildos och jag hängde från taket i en wire iklädd cowboykläder och sjöng.

Jag måste även nämna en gång på 80-talet med Torch när vi spelade i en kyrka och altaret fick fungera som kravallstaket. Det var ett riktigt märkligt ställe att spela på.

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Riot borde ha blivit mycket större än vad de har blivit.

Y&T måste också nämnas. Ett fantastiskt bra band som förtjänar mycket större uppmärksamhet och Dave Meniketti blir bara bättre och bättre med åren.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Valfri skiva med Peter LeMarc. För mig är han en av Sveriges absolut största artister.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

Egentligen är de otroligt bra överallt för oss i Torch men Benelux måste nämnas. De tog till sig Torch väldigt tidigt på 80-talet. Första gången vi kom till Holland fattade vi verkligen ingenting. Vi behandlades som riktiga storheter och fick t.ex. åka till skolor och träffa elever. Vi var större än Iron Maiden där vid den tiden.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

Det måste vara när jag spelade med ett Judas Priest coverband i Motala. När jag vänder mig med ryggen mot publiken får en påtänd kille tag i mickstativet. Han tar stativet och svingar det mot mig men lyckas tack och lov missa. Hade han träffat hade det nog varit över för gott för min del.

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Jag måste säga att det är helt klart att spela på en liten klubb. Den närheten man får med publiken är ovärderlig. Det var dock en fantastisk upplevelse att spela på Sweden Rock Festival och Keep It True.

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

FLER NYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER