VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Nocean

[media-credit name=”Foto: Henrik Jakobsson” align=”alignnone” width=”500″]Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Nocean 1[/media-credit]

Vi fortsätter med intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2017”. Nästa band ut är Nocean från Stockholm där Rocknytts Effie Trikili fick ställa några frågor till sångerskan Hanna Olsson.

Nocean från Stockholm spelar melodiös, alternativ rock med metalinfluenser och elektroniska inslag. Sedan de bildades 2013 har de hunnit släppa två ep:s och ett album, “Nothing to hide” (2016). Hösten 2016 släpptes deras första singel med en ny sättning, och ett nytt uppdaterat sound, lämpligt betitlad “The change”. År 2017 ska Nocean ägna åt att skriva sitt andra album, samt turnera flitigt genom Europa.

– I höstas presenterade ni en ny bandsättning i samband med singelsläppet av ”The Change”. Vilka är Nocean och hur skulle ni beskriva er musik för de som aldrig hört er?
Vi är fyra medlemmar från Stockholm som spelar melodiös, alternativ rock med metalinfluenser och elektroniska inslag! Bandet har funnits sedan 2013 och började som ett klassiskt hårdrocksband men har nu utvecklats till där vi är idag. De som gillar band som t.ex Thirty Seconds To Mars eller Muse kan gilla oss också, vi är snäppet tyngre än dem och har ett amerikanskt, modernt sound. Medlemmarna är jag (Hanna, sång), Ozzy (gitarr), Patrick (trummor), och Sara (bas).

– Torsdagen den 8/6 gör ni er Sweden Rock debut. Hur känns det att spela på en av Sveriges största festivaler och vad betyder den spelningen för er?
Det känns så galet roligt förstås! Det här är definitivt det största som hänt oss som band sedan allt startade och vi har redan börjat få flera erbjudanden om bokningsbolag/management vilket också är sjukt spännande. Vi tar ett kliv upp och fler dörrar kan öppnas. Sen är det ju en personlig milstolpe förstås, och en stor ära, att få spela på Sveriges största festival.

[media-credit name=”Foto: Kit Hallett” align=”alignnone” width=”500″]Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Nocean 2[/media-credit]

– På er hemsida så presenterar ni er själva som första svenska bandet att släppa en video i 360 grader. Berätta, hur fick ni idén och hur gick själva genomförandet till?
Vi är i alla fall det första, svenska bandet inom rock som släppt en sån video (bland annat Avicii har släppt en 360-video förut). Vi försöker alltid tänka nytt och eftersom jag jobbar med film/TV som redigerare så slog det mig att en 360-video skulle nog kunna ta skruv riktigt ordentligt. Så jag köpte en 360-kamera och vi filmade i en slottsträdgård utanför Sigtuna, nere i en urtömd simbassäng i Märsta och på ett hustak med utsikt över Stockholm. Det var helt klart en annorlunda inspelning… ingen obehörig fick synas i bakgrunden i 360 grader och det är en ny teknik som är svårare att hantera när man redigerar. Först skulle vi ladda upp den på Youtube men av tekniska skäl så valde v Facebook i sista stund. Vi hade hoppats på mer resultat i media, men på Facebook och Youtube gick det överraskande bra. Många undrade över “spöket” i videon, några trodde det var ett riktigt spöke… sjukt kul!

– För ett år sen släppte ni ert debutalbum ”Nothing To Hide” via Attitude Recordings. Men med senaste singelsläppet bytte ni sound. Vad fick er att göra det?
Det föll sig naturligt när några medlemmar hoppade av bandet i somras. Debutalbumet var även lite som ett experiment, vi testade oss fram mellan olika stilar inom hårdrock och metal. I somras bestämde vi oss för att välja ett tydligare spår och renodlade vad vi ville göra. Vi kan fortfarande experimentera men vi nischar oss lite mer mot det amerikanska, moderna hållet. Vi vill inte vara “ännu ett till AC/DC”-band utan vi vill tänka framåt. Därav lite elektroniskt och syntar blandat med de tyngre riffen, som gör att vi får ett mäktigt sound på scen.

– Det kommer att uppträda 80 band på årets upplaga av Sweden Rock Festival. Varför ska man som besökare inte missa Nocean?
Om man vill headbanga till något nytt och modernt som sticker ut mitt i allt det klassiska, då ska man komma och se oss! Gärna hänga med oss innan och efteråt också förstås, vi älskar att träffa nya människor och prata musik. Vi är inga personer som gömmer oss bakom scenen i våra solglasögon, utan vi ska njuta av festivalen till fullo, på och av scenen. Vi har sjukt mycket spelglädje, och det kommer synas extra mycket på den här spelnngen förstås!

– Nu närmast väntar ett gäng turnédatum i England och sen spelningen på Sweden Rock, hur ser framtiden ut för er därefter?
I sommar går vi in i vår egen studio och producerar material till vårt andra album. Vi kommer se över de erbjudanden vi fått så att vi kan fortsätta klättra uppåt – och i höst vill vi släppa albumet, antingen själva eller på skivbolag och så vill vi förstås åka på turné igen. Det har bara just börjat!

Tack Hanna för att du tog dig tid och lycka till med nya skivan!

NOCEAN SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, TORSDAG 8 JUNI, 18:10

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER