VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2017: Intervju med Clutch – Om du vet att du har en psykologisk gräns på fyra veckor innan hjärnan smälter till gelé så boka inte upp en tvåmånadersturné!

[media-credit name=”Foto: Anna Fabbri // Rocknytt.net” align=”alignnone” width=”500″]clutch[/media-credit]

Nästa band att intervjuas inför Sweden Rock Festival 2017 är det hårt turnerande bandet Clutch. Rocknytts Niklas Webjörn har fått en intervju med bandets basist Dan Maines som berättar om scheman och struktur som bandets recept för att hålla styr på rockliv och privatliv. Låter det inte rock ‘n’ roll? Då ska du se bandet live – en mer intensiv rockupplevelse går knappt att uppleva. Fredagen den 9 juni har du chansen!

Clutch är ett fascinerande inslag på den amerikanska rockscenen. Ett småstadsband från Maryland som skivdebuterade 1993, som en del av dåtidens alternativrockscen – fast ändå inte. Varken då eller senare har Clutch riktigt passat in i någon “scen”. Egentligen är de “bara” ett svängigt och ganska hårt rockband som inte låter som något annat. De har också bara blivit populärare med åren och har upplevt de absolut största framgångarna i karriären med tionde albumet “Earth rocker” (2013) och efterföljaren “Psychic warfare” (2015).

Jag måste säga att Clutch är ett av de bästa liveband jag sett, och när ni var i Göteborg senast fick er spelning högsta betyg av Rocknytts recensent Lisa Willman. Så Rocknytt och alla svenska fans ser naturligtvis fram mot er spelning på Sweden Rock Festival i sommar. Men vad skulle du säga till någon som kanske aldrig hört Clutch eller sett er live – vad kan de förvänta sig?

Tack så mycket för de snälla orden! Vi ser alltid fram mot att spela i Sverige, och genom åren har vi skaffat oss många goda vänner där. När det gäller våra spelningar så försöker vi alltid spela så varierade setlists som möjligt. Clutch har ju släppt skivor sedan 1991 så vår diskografi är stor, och många fans vill att vi spelar något från varje platta.

Har du några minnen från när ni senast spelade på Sweden Rock Festival?
Detaljerna från Sweden Rock är suddiga, men jag vet att jag hade det fantastiskt bra! Om jag minns rätt så var det första gången som jag träffade Joan Jett, och det tycker jag var riktigt coolt.

Folk har en tendens att beskriva Clutch musik med hjälp av alla möjliga typer av genrer. Var är er egen definition? Rock ‘n’ roll? Hård bluesrock?
Vi ser oss själva som ett rockband helt enkelt. Alla fyra i bandet lyssnar på en väldig massa olika saker, så det är en stor bredd i allt som spelas på bussens stereo på natten, och alla dessa artister influerar ju oss alla i viss mån. Men i slutändan handlar allt om rock ‘n’ roll. Jag tror inte att rockmusik hade funnits om det inte var för bluesen och jazzen, eller funk för den delen. Men för min del skulle det kännas överflödigt att lägga till även dessa genrer för att beskriva Clutch.

Ni släppte Earth Rocker och Psychic Warfare på ert eget bolag Weathermaker. Skulle ni rekommendera andra artister att skippa de stora bolagen och ge ut skivorna själva?
Det beror helt och hållet på vad det är för slags band. För oss låg det helt rätt i tiden. Det var dags för oss att ta en ny riktning i vår karriär. Det gällde att ändra taktik när musikindustrin befann sig i så stor förändring. Vi är verkligen lyckligt lottade som har möjligheten att göra saker mer självständigt nu. För tio elle tolv år sedan var det inget alternativ. Det viktiga för alla band är att få exponering, och det har vi fått genom att spela så ofta som vi kunnat.

Har ni börjat arbeta på material till nästa Weathermaker-release?
Ja, det har vi! Efter att vi avslutade våra Holiday Run-spelningar så beslöt vi oss för att fokusera på låtskrivande i tre månader, så saker och ting börjar röra på sig nu. Vi har en studio i Maryland där vi brukar träffas och dokumentera våra idéer. Vi gillar att göra listor av alla våra idéer baserade på i vilket utvecklingsstadie de är i. Det är väldigt motiverande!

Ni har ju varit tillsammans som ett band ända sedan High School, och nu är ni vuxna medelålders män med privatliv vid sidan av Clutch. Hur klarar ni av att bibehålla ett privatliv samtidigt som ni turnerar och spelar in skivor år efter år?
Man gör ett schema, och planerar så långt framåt som det är möjligt. Om du vet att du har en psykologisk gräns på fyra veckor innan hjärnan smälter till gelé så boka inte upp en tvåmånadersturné.! Vi försöker att tillbringa lika mycket tid hemma som på turné, om inte mer. Men för att vara helt ärlig så befinner jag mig vid en punkt i mitt liv där jag inte är kvalificerad för något annat arbete än att vara rockmusiker. Och jag tror att det ser ut likadant för resten av bandet.

Har ni haft tid att fundera på vilka band ni ska se på Sweden Rock?
Det ser ut som om att vi ska spela samma dag som Scorpions, så vi kommer givetvis att se dem. Förhoppningsvis kanske vi får chansen att se Ministry och Voivod, jag har inte sett dem på flera år. Hur som helst, så är det mängder av bra band bokade hittills, så det kommer att bli hur bra som helst!

CLUTCH SPELAR PÅ FREDAG 9 JUNI

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg den 7-10 juni. Klara band för i år är bl.a Aerosmith, Scorpions, In Flames, Running Wild, Alter Bridge, Little Steven, Kansas, Steel Panther, Saxon, Warlock, Gotthard, Venom, Kix, Candlemass, Amorphis, Hardline och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER