VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2016: Intervju med King Witch

king witch

Vi fortsätter med serien “Inför Sweden Rock 2016”. Nästa band ut är King Witch. Rocknytts Lisa Willman fick sig en pratstund med bandet, som verkligen är taggat till tänderna över att få komma till Sverige och spela.

King Witch bildades i Edinburgh i början av 2015 och består av sångerskan Laura Donnelly, gitarristen Jamie Gilchrist, basisten Simon Anger och trummisen Tam Dickson. Samma år släppte de sin debut-EP ”Shoulders of Giants” och en video till låten ”Lucid”. Bandets stil är en blandning av tunga heavy metalriff, doom och klassisk 70-talsrock, och de har bland jämförts med storheter som Candlemass.


Kan ni berätta lite om er bakgrund inom musiken och var ni kommer ifrån?
Jamie: Ja visst, jag och Laura spelade ihop i ett band som hette Firebrand Super Rocks under ett antal år. Det var mer ett rent metalband jämfört med det vi spelar nu. När det bandet lades ner startade vi helt enkelt ett nytt projekt tillsammans – King Witch. Tam anslöt snart på trummor och sedan kom basisten Simon. Det hela hände ärligt talat väldigt snabbt. Vi hade aldrig några provspelningar eller så eftersom vi alla kände till varandra sedan tidigare. Tam och Simon spelade i andra bra band tidigare så vi visste att de var grymma musiker.

Laura: Nu bor vi i Edinburgh allihop, men vi kommer från olika delar av Skottland (förutom Simon som är från Jersey). Jamie är den enda som faktiskt är född här.

Hur ser hårdrocksscenen ut i Edinburgh?

Jamie: Den är rätt bra faktiskt! Mycket bättre än tidigare. Hårdrocksscenen brukade vara väldigt fragmenterad och det var alltid bara enstaka typer av band åt gången som spelades på klubbar eller konserter, exempelvis bara thrashband eller doomband.

Nuförtiden är det en väldig blandning av olika band som spelar på samma konsertställen. Genre är inte längre så viktigt. Om det är bra, hårda band kommer det alltid folk, oavsett vilken typ det är som spelas.

Tam:  Edinburgh är så litet och det finns inte så jättemånga skapliga band, så alla är vänner och hjälper varandra och spelar tillsammans.

Just er musik är av den episka typen och har en ganska mörk och tung framtoning. Var hittar ni inspirationen till musiken och texterna?

Jamie: Jag lyssnade på otroligt många olika grejer när jag växte upp, men främst Black Sabbath och Metallica. Jag skriver helt enkelt en massa idéer för olika riff, sen träffas vi i replokalen och sätter ihop riffen och ser vart det leder.  

Medlemmarnas olika bakgrund har förstås betydelse för hur låtarna blir i slutändan. Tams spelstil är väldigt tung, psykedelisk och stoneraktig och Simon spelade tidigare i ett sludgeband. Det är kombinationen av allt detta som får oss att låta som vi gör. Det finns ingen hemlig formel eller något romantiskt bakom det hela, utan det handlar bara om att ”här har vi ett riff, vi kan väl prova det här eller det här…”

Laura: Det bara växer på något sätt. När det handlar om inspirationen till texterna hämtar jag mycket från sådant jag gillar, som det övernaturliga eller skräckfilmer (vilket de flesta andra metal heads också brukar gilla). Jag antar att jag också gillar att sjunga om den mörka sidan av människans psyke, hur jag känner mig och om jag till exempelvis är förbannad, och så bygger jag vidare på det.

Killarna: Det är bara Laura som har känslor! Vi andra är kalla och hjärtlösa. Vi spelar ju ändå heavy metal…

Jag har hört att ni spelade in er debut-EP i en källare under en kyrka!

Jamie: Det är faktiskt där vi är just nu. Vår replokal ligger i ett underjordiskt valv i den delen av stan som vi bor i. Det är hundratals år gammalt. Tidigare låg det en kyrka här ovanför men nu är det någon sorts tempel tror jag.

Tam: Det här är i princip var vi spelade in EP:n. Det är ett riktigt skitrum. Det är fuktigt och luktar skumt. Precis som vilken annan replokal som helst, haha.

Hursomhelst har ju EP:n fått väldigt bra recensioner. Hur går arbetet med den kommande fullängdaren?

Laura: Vi har haft en väldig tur. Vi är jätteglada över vilket positivt mottagande EP:n fick, och ser verkligen fram emot att spela in albumet. Förhoppningsvis får det ett lika bra mottagande.

Jamie: Det går jättebra faktiskt, så vi börjar spela in i juli. Förhoppningsvis kan vi få det klart och utgivet riktigt snabbt. Alla låtarna är i princip klara, men vi har lite för många. Om alla ska tas med på skivan blir den väldigt lång, så vi måste nog sålla bort några.

Laura, du har verkligen en fantastisk röst. Hur har du lärt dig att sjunga?

När jag var yngre var jag väldigt blyg, alltså vi snackar löjligt blyg, men när jag upptäckte alkohol hjälpte det en hel del… Jag brukade sjunga tillsammans med några kompisar när de jammade, och när jag blev tillfrågad om jag ville gå med i ett band tänkte jag ”varför inte?”

Sedan fick jag frågan om jag ville gå med i ett annat band, och det var Firebrand. Så jag lärde mig helt enkelt genom att jamma med andra musiker. Jag insåg att jag älskade det, och nu kan jag inte tänka mig att inte vara med i något band. Jag får en sån kick av det.

Tam: Allt är så enkelt när man är med i ett band som har en bra sångare. Man behöver bara göra sitt jobb, istället för att stila en massa för att kompensera för att man inte känner sig bekväm med frontmannen. Just sången verkar vara den viktigaste biten för många, och det blir så mycket lättare när man har någon som Laura!

King Witch har bara funnits i ett år, och ni låter redan så här bra. Vad har ni för mål?

Laura: Mot stjärnorna!

Jamie: Vi vill ge ut ett bra album, det är vad vi huvudsakligen siktar på just nu. EP:n spelades in väldigt snabbt, för när vi började spela in den var det tänkt att den bara skulle bli en demo åt oss själva. När vi kommer hem igen efter Sweden Rock och några spelningar i UK kommer vi verkligen att koncentrera oss på att spela in det nya albumet så att det blir riktigt bra. Sen får vi se vad som händer efter det.  

Hur ofta blir ni förväxlade med det amerikanska dödsmetalbandet Witch King?

Tam: Haha, jag tror inte att så många känner till oss än men kanske blir det ett problem i framtiden.

Jamie: Än så länge har det inte varit några problem alltså, men vi håller ett öga på Google för att se när Witch King inte längre kommer upp före oss i söklistan, eller som förslag när man söker på King Witch…

Ni har tre spelningar inbokade i Sverige i juni (Belsepub i Göteborg den 4:e, Muskelrock den 5:e och Sweden Rock Festival den 8:e). Har ni ledigt däremellan och kommer ni att stanna kvar här och semestra?

Jamie: Vi kommer nog att stanna kvar mellan Muskelrock och Sweden Rock och kanske hyr en stuga i två dar ute på landet.

Laura: Vi har inte bokat något än så det kommer säkert sluta med att vi sover i bilen! Vi ser jättemycket fram mot att komma till Sverige, det verkar väldigt fint.

Jag kan tänka mig att just festivalspelningar är viktiga när man är ett nytt band.

Jamie: Att spela på festivaler är alltid kanon. Med vårt gamla band (Firebrand) hade vi tur som fick spela på stora festivaler som Bloodstock och Hammerfest här i UK. Att få den typen av spridning och att spela inför så mycket folk är helt fantastiskt. Det är den bästa typen av gig för att nå ut till så många som möjligt.  

Simon: Man får en annan publik än den som normalt sett kommer på spelningarna. På festivaler får man en så mycket bredare skara, och når ut till många som troligtvis aldrig har hört oss tidigare.

Vad har ni för förväntningar på Sweden Rock Festival?

Tam: Jag har aldrig spelat på en så stor festival, så jag är skitnervös. Fast det är väl ett bra tecken.

Jamie: För min del tycker jag att det är så otroligt många grymma band som har kommit ifrån Sverige de senaste 15-20 åren. Det är helt fantastiskt. Jag har alltid undrat om ni har något speciellt i vattnet där borta! Med så många bra band måste ni bara ha en fantastisk musikscen. Jag ser jättemycket fram emot att komma dit. Det verkar också vara väldigt vackert, och det ska bli härligt att ha några lediga dagar så att vi verkligen kan vara turister.

Laura: På festivaler träffar man också likasinnade människor. Jag ser fram emot att se andra band förstås, men även att delta i något där alla är på samma våglängd. Det kommer att bli grymt.

Vilka band kommer ni att se när ni är här?

Jamie: The Hellacopters! Jag har gillat dom sen jag var yngre och fick höra “Payin´ the Dues” första gången. Dom är riktigt bra.

Alla: King Diamond! Vi längtar efter att få se honom. Och Diamond Head! Dom spelar efter oss på samma scen, så vi kanske hänger med dom på deras spelning också!

Det låter ju som en plan. Tack så mycket för den trevliga intervjun. Vi ses i juni!

Alla: TACK! Kom och se oss!

KING WITCH SPELAR PÅ ROCKKLASSIKER STAGE, ONSDAG 8 JUNI, 17:30

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 8-11 juni som ska markeras i kalendern. Klara band är bl.a Queen + Adam Lambert, Twisted Sister, Sabaton, The Hallacopters, Slayer, Avantasia, King Diamond, Megadeth, Anthrax, Foreigner, Michael Schenker Fest, Dirkschneider, Symphony X, Sixx:A.M., Shinedown, Halestorm, Glenn Hughes, Lita Ford, Graham Bonnet, Blind Guardian, Gamma Ray, Steve Vai, The Hooters, Soilwork, Amaranthe, Lordi, King Kobra, The Winery Dogs, Mayhem, Dan Reed Network, Graveyard, The Struts och många många fler.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link