VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Abramis Brama 2015 484

Inför Sweden Rock 2015: Intervju med Abramis Brama

 Abramis Brama 2015 484

Med 48 dagar kvar till Sweden Rock Festival, fortsätter vi med serien “Inför Sweden Rock 2015”. Näst ut i denna serie är det första bemärkta hårdrocksbandet med svenska texter, Abramis Brama. Rocknytts Effie Trikili fick chansen att ställa några frågor till bandets sångare Uffe Torkelsson och gitarrist Peo Andersson.

 

 

Abramis Brama från Stockholm bildades 1997 och blev det första bemärkta hårdrockbandet med svenska texter på länge. Deras sound har sina rötter i såväl svenska hjältar som November och Träd Gräs Och Stenar som Black Sabbath och Kyuss, även om många vill sammanfatta det som kort och gott “stoner”. Sedan 1999 har Abramis Brama släppt sex studioalbum, senast 2014 års “Enkel biljett”. Dess titelspår och singel har numera sällat sig till bandets samling kultlåtar som till exempel “Mamma talar”, “Säljer din själ” och “Svart”.


 

Ni gjorde er Sweden Rock-debut för femton år sen, vad minns ni från den spelningen?

Peo: Jag minns egentligen inte mycket alls annat än att det var jävligt kul och att Uffe mer eller mindre ramlade ner för trappan från scenen efter spelningen. Han var heeeeelt färdig.

Uffe: Det var faktiskt på samma plats då som nu i år men då hette den demoscenen och var mycket, mycket mindre. Vi såg och hängde med Bigelf för första gången och fick två backstagepass av dom, jag blev naturligtvis utan. Man fick inget pass när man lirade på demoscenen på den tiden. Vår gamla trummis blev plötsligt trött och somnade bredvid några bajamajor så jag tog backstagepasset ur hans ficka och smet in tillsammans med Peo. Det väckte naturligtvis en del missnöje när nämnde trummis vaknade. Men jag hade kul!
Då låg backstageområdet runt en pool där alla musiker festade och hade sig, och vi hängde bland annat med John Corabi vill jag minnas. Det fanns en gummikalkon som sattes på alla dom som hade däckat av, och det var ganska många… En annan svensk musiker, som ska få förbli anonym, blev så berusad att han höll på att drunkna i den där poolen och fick åka till akuten, men var tillbaka dagen därpå på ungefär samma humör.

Ni är ett av få svenska hårdrocksband som sjunger på svenska, ingen dröm om en utländsk karriär?

Peo: Jo, den drömmen finns väl alltid där, men inte så att vi börjar sjunga på engelska. Vi har ju trots allt spelat i Österrike, Tyskland, Holland, Belgien, Danmark, Norge och Finland trots att vi sjunger på svenska och publiken i vår genre verkar ganska öppen för andra språk.
Uffe: Vi gjorde ju en skiva på engelska 2003, Nothing Changes, eller We Sold Our Souls To Record Heaven som arbetsnamnet var… Inte en dålig platta, men vi kände att det inte var något för oss. Vi tar den utländska karriären som det kommer. Vi får rätt många förfrågningar om att lira i Europa så det kommer nog en till turné snart.

{youtube}-_KFa_LHUmI{/youtube}

Onsdagen den 3:e juni spelar ni för fjärde gången på Sweden Rock Festival. Vad kan vi förvänta oss?

Peo: Nytt och gammalt, svängtung rock på svenska levererat tight och på, förhoppningsvis, hög volym.

Uffe: Det blir blandade godbitar, från blytungt till flummigt som man kan jäsa till i grässlänten. Spelningen kommer att filmas och spelas in så det vore ju trevligt om alla dök upp och hjälpte oss föreviga detta tillfälle på bästa sätt.

Er senaste skiva ”Enkel Biljett” släpptes i maj förra året, finns det planer på en uppföljare?
Peo:
 Självklart. Vi har redan fyra-fem låtar mer eller mindre färdiga, och flera andra idéer.
Uffe: Ju mer vi spelar desto roligare blir det, så det ska ju inte vara några problem att få ihop den lite snabbare än förra gången då det blev ett längre uppehåll.

{youtube}VsGZnudHVsQ{/youtube}

Omslaget till ovannämnda skiva skiljer sig från de omslag ni har haft på tidigare skivor, kan ni berätta lite kring tanken bakom den?
Peo: Jag vet inte om jag tycker det finns nån särskild, röd tråd i tidigare omslag – det finns nog inga Abramis-omslag som liknar varandra. Detta spretar inte åt olika håll som några av de tidiga konvoluten, utan allt hänger ihop och vi jobbade ganska mycket med det. Jag och Uffe har en svaghet för Art Nouveau – Alfons Mucha och liknande – och det slumpade sig så att vi hittade en gammal design som Johan Skylling gjort till en poster eller t-shirt, som aldrig kommit till användning. Uffe trixade med färger, mönster och ramverk och gjorde hela layouten i liknande stil.

 

Hur brukar ni ladda upp för en spelning? Hur kommer ni ladda upp inför spelningen på Sweden Rock?
Peo: Värmer lite på gitarren, tar en öl eller två. Annars inget speciellt, ingen hockeyklunga eller så. Vi ber ju inte direkt heller, som en del andra band… och Carola.

Uffe: Alla värmer upp för sig, Trisse trummar på allt som står framme och de andra håller på med sina instrument. Jag brukar sjunga upp mig, alltså gapa och skrika som en besatt! Sen slå, hoppa som fan och skuggboxas för få adrenalinet att spruta. Innan dess softar vi rätt mycket, lägger håret rätt, sminkar varann, tar några glas rödvin och löser korsord…

Vad skulle ni säga är det bästa respektive sämsta med en festivalspelning för ett band i stoner-genren?
Peo: Jag skulle väl i och för sig själv aldrig kategorisera oss som stoner… Men det bästa är ju givetvis exponeringen, att spela inför en publik som kanske aldrig hört talas om eller sett oss live. Det sämsta är nog, för min personliga del, att jag inte alls känner mig komfortabel på stora scener – men boka oss gärna till några fler festivaler så får jag träning…

Uffe: Hehe, nu inser jag att jag säger helt tvärtemot Peo, men jag tycker det alltid är roligt utomhus på en stor scen, mycket yta att springa runt och röja på! Och förhoppningsvis i bra väder. Att sedan glida ut och träffa fans och folk, snacka och dricka pilsner och höra på lite andra band. Det kan ju omöjligt vara dåligt.

Abramis Brama spelar onsdagen den 3 juni 17.15 på 4Sound Stage.

Sweden Rock Festival äger rum i Sölvesborg och det är 3-6 juni som ska markeras i kalendern.Klara band är bl.a Def Leppard, Judas Priest, Mötley Crüe, Toto, Slash, Ace Frehley, Backyard Babies, Five Finger Death Punch, The Darkness, Airbourne, Opeth, Meshuggah, Hammerfall, D-A-D, Children Of Bodom, Gojira, Dokken, Manfred Mann’s Earth Band och Lucifer’s Friend.

Mer info och biljetter: www.swedenrock.com

 

Nedan följer en spellista med sånt som brukar gå i bandets turnébuss när de är ute och spelar, plus lite andra favoriter i olika genrer.
 

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link