VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
last-autumns-dream484

Last Autumn’s Dream släpper nytt – några ord med Jamie Borger

last-autumns-dream484
Den 20 februari släpper LAST AUTUMN’S DREAM sin elfte platta! Vi passar på att känna på trummisen Jamie “Jompa” Borgers puls inför släppet.

Elfte plattan med LAD, något nytt som vi kan förvänta oss?
– Hela prylen med LAD är och har alltid varit, att det är just ett skräddasytt projekt mot Japan! Och japaner är väldigt konservativa med hur saker och ting skall låta och vara. Sedan har den europeiska marknaden naturligtvis en betydelse också, vi har ju våra rötter i europeiska rockskolan, så det går ju inte att förneka inspirationskällor… Det är klart att vi försöker göra lite nya vinklingar här och där, men inom ramen för vad LAD är och står för!

Vi har alltid försökt göra bra pop/rock låtar som kan passa de flesta öron, så jag tror de flesta av lyssnarna känner igen sig i mycket av vårt “sound”.


Jag hör en rad olika influenser på plattan, vilken riktning känner du att ni har tagit?
– På det hela taget så har den här plattan gått tillbaka ett snäpp till det tidigare LAD-soundet. De flesta av låtarna skrevs av Mikael Erlandsson den här gången,

så som det var i början av LAD, då jag hade fullt upp med låtar till lite andra projekt och prylar! På de senare albumen har Micke och jag haft ungefär lika mycket material att disponera, men den här har Mikaels signum på sig! Micke är en stor ELO och Beatles-fan och snickrar fram mycket drama och passager från en keyboard och pianists sida. Jag skriver på gitarr, så det blir mer riff och en annan typ av upplägg. Överlag tycker jag vi skaffat oss ett mognare sound och vi låter mer live idag än tidigare!

Hittar många ganska klassiska LAD-låtar på plattan men tycker att t ex öppningssåret “Kiss me” är annorlunda och även “Star” och “Losing you” sticker ut ur mängden…tankar om detta?
– “Kiss Me” var en absolut öppningslåt för hela bandet! Jag försökte få lite Sweet feeling i verserna och sedan är det en rolig refräng och en bra upptempodänga att starta en platta med! “Losing You” är en typisk Micke-låt med orgel och gitarr, också uptempo, där Peter får visa vilken fantastisk gitarrist han är. Micke har faktiskt ganska ofta lite snabbare låtar än de jag skriver – jag hamnar i regel i midtempo-träsket eller runt 120 – 125 bpm  “Star” tror jag fick en släng av Van Halen sleven, men jag gillar den och den känns som en Micke-pryl.

Malecek ut, Söderström in….. skillnad?
– Peter Söderström har lagt alla kompgitarrer på de senaste 5 LAD plattorna, samt en del additional guitars där det behövts. Peter är nog en av de mest

musikaliskt begåvade gitarrister jag känner, så när Andy klev av var det ett naturligt steg att ta in Peter på alla gitarrprylar! Han kunde på så sätt “måla” hela
tavlan med de färger han tyckte passade! Andy har en lite mer bluesig framtoning, men de är inte långt ifrån varandra i ton och framförande! Tycker personligen att Peter har ett bredare spektra, med mycket influenser från de riktigt stora gitarrcheferna!  Det är naturligtvis lite lättare att sitta och jobba fram rätt teman, figurer och ideer med någon som vi har daglig kontakt med, och som jag har spelat ihop med sedan ungdomsår. Det blir ett väldigt lätt och konstruktivt ge och tagande när det kommer till nya låtar som skall göras, och i vilken riktning de skall gå!

Planer för LAD? Spelningar?
– Vi ser alltid fram emot att spela live. Speciellt i den nya konstellationen – även om vi mest ses i studion och släpper en platta om året så låter vi faktiskt

fantastiskt bra live! Vi har gjort en liveplatta i Tyskland för några år sedan och turnerat Japan, så vår förhoppning är att kunna få lite bättre logistik på det
hela och kunna visa upp oss inom snar framtid på en scen nära Er! Vi tar med glädje emot önskemål om spelningar för passande tillfällen.
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT