VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
threshold-band-484

Pete Morten (Threshold): “Skivan blev bättre än jag trodde”

threshold-band-484
I mitten av september släppte det brittiska progressiv metal-bandet THRESHOLD sitt tionde studioalbum via Nuclear Blast Records.

Detta är andra albumet med nygamla sångaren Damian Wilson bakom mikrofonen. Rocknytt fick chansen att prata med bandets gitarrist Pete Morten som berättar om längtan att spela på ett kryssningsfartyg, att texterna är mer personliga och hur vardagen ser ut i bandet.


Vad är dina känslor kring ert nya album”For The Journey” som släpptes den nittonde September?
– Tillsammans är vi ganska glada över det, vårt tionde album. Vi hade kul med att göra det och nu, efter att det är ett faktum, tycker vi om att lyssna på det också. Det är ett privilegium som en artist sällan har att kunna lyssna till sitt eget verk med färska öron och bara njuta av det för sin egen skull istället för att överanalysera det och bryta ner det i smådelar. Så från det perspektivet är vi väldigt mycket fans av skivan vi också. Det känns som en sammanhållen och gedigen insats.

Jag tycker att ni har en tyngre och långsammare takt i låtarna på det här albumet jämför med tidigare skivor. Var det planerat och om ja, varför?
– Albumet är i stort ett introspekt arbete. De av oss som skrev texterna på det här albumet skrev alla om våra personliga livserfarenheter och musiken reflekterar det också väldigt mycket. Resultatet gissar jag är en mer grubblande och intensiv upplevelse. Kanhända är sinnestämningen, generellt sett, lite mörkare men inte desto mindre relevant och gripande än något av våra tidigare album.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan FTJ och MOP-albumen?
– Det mest uppenbara är att MOP var vårt första album med den här nya lineupen. Vi har turnerat ihop tämligen regelbundet sedan 2007 och det kändes rätt att äntligen gå in i studion och göra ett album. Det var ett landmärke i sig. Musikaliskt sett naturligtvis var MOP en mer ämnesbaserad platta om världen vi lever i idag och den mänskliga naturen i helhet. I motsats till det är FTJ en mer personlig affär.
{youtube}ToYSRker8UM{/youtube}

Vad är ni mest nöjda över på plattan och blev det som ni önskade?
– Jag kan bara tala för mig själv, men personligen älskar jag produktionen på detta album. Jag tycker att Karl och Rich har gjort ett förträffligt jobb. Produktionen är knivvass och kristallklar. Utöver det gillar jag känslan på skivan. Jag gillar genomgripande dess emellanåt olycksbådande tendenser och patos. Och ja, det blev bättre än jag trodde det skulle bli. Det är underligt, men när man spenderar en lång period med att enbart arbeta med demos och ofärdiga låtar är det alltid en trevande situation där man undrar hur slutresultatet egentligen kommer att låta. Jag blev positivt överraskad (skratt).

Vad är era planer den närmaste tiden? Jag tänker på turnéer och liknande.
– Vi har en 21-dagarsturné runtom i Europa med start på en festival i Rumänien – något som jag verkligen ser fram emot. Vi tycker allihop om att besöka nya länder. I januari kommer vi även spela på 70.000 Tons of Metal-festivalen utanför Floridas kust, vilket jag vet kommer att bli en fantastisk upplevelse. Vi kan knappt bärga oss.

Varför valde ni att lägga den 12 minuter långa låten ”The Box” som nummer tre på albumet? Det tillhör inte vanligheterna då de vanligtvis brukar de ligga mot slutet av en skiva.
– “The Box” är väldigt mycket en central del på denna skiva, precis som “Pilot in the Sky of Dreams” från Dead Reckoning och “The Rubicon” från M.O.P.  Vi ville även avsluta skivan på ett mer melankoliskt och dramatiskt sätt genom Siren Sky, så vi såg inte direkt “The Box” som ett slutanförande på viset. Vi ansåg att flytet på skivan funkade väl med vårt episka musikaliska uttalande som spår tre.

Hur skulle du beskriva det nya albumet och övertyga våra läsare om varför de bör skaffa sig ett exemplar.
– Det här albumet är allt jag angett ovan: gripande, personligt, grubblande (på sina ställen) kraftfullt, känslomässigt och fullt av patos – allt som konst borde vara i mitt tycke. Om det är vad du söker i den musik du lyssnar på, då är Threshold för dig.

Ni har släppt två textvideor från albumet. Kommer det att bli fler videor?
– Ja, absolut. Vi kommer att filma en verklig live action video till låten “Unforgiven” den här helgen. Jag ser fram emot det.
{youtube}Er6Ibhyx5GY{/youtube}

Vad skulle du säga är det bästa med att spela med det här bandet?
– Vänskapen vi delar. Personligen har vi alla gått igenom en hel del sedan 2007. Naturligtvis, genom att vara i ett band har våra arbetsliv och personliga liv oundvikligen suddats ut. På något sätt har det hjälpt oss alla att överleva dessa perioder genom att vara med i bandet. I det avseendet kan ett band vara väldigt likt en familjesituation. Man bråkar, förlåter, skrattar mycket, stöttar och så vidare.

När jag lyssnar på albumet tycker jag ibland att det är mer dramatiskt och med en större del progressiva rockelement än det vanligtvis är. Är det en korrekt iakttagelse?
– Det är en ganska bra observation. I slutändan är vi bara Threshold som är Treshold. Oavsett hur något väljer att motta vårt arbete är det en sak som förblir konstant. Vårt arbete är alltid uppriktigt och äkta. Jag upplever en smärre utveckling på detta album, men det behåller mycket av Thresholds kännetecken som vi är kända för, och jag är stolt över den identiteten.

Vad kommer att hända i Threshold-lägret i slutet av detta år?
– Jag kan bara tala för mig själv men jag skriver redan på nytt material.  Vi kommer alla att bara njuta av julen tillsammans med våra familjer och sedan åter samlas i januari för vår show i USA. Håll ögonen öppna folk!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter