Thunder
Foto: Effie Trikili

Intervju med Danny Bowes (Thunder)

Det brittiska rockbandet Thunder släpper sin trettonde platta “All the right noice” den 12 mars. En pigg platta från ett band som ser sig själva som gamla dinosaurier. Rocknytts egen ålderman Jerry Prütz ringer upp sångaren Danny Bowes och pratar pubrock, Brexit och att åldras i en bransch i ständig förändring.

Det brittiska rockbandet Thunder släpper sin trettonde platta “All The Right Noises” den 12 mars. En pigg platta från ett band som ser sig själva som gamla dinosaurier. Rocknytts egen ålderman Jerry Prütz ringer upp sångaren Danny Bowes och pratar pubrock, Brexit och att åldras i en bransch i ständig förändring.

Ett rockband är egentligen inte så olikt ett multinationellt företag. Man har en produkt, en platta, och den vill man sälja till så många som möjligt i så många länder som det bara går. Enkel matematik.

När man gör intervjuer med band som ska släppa en ny skiva blir det lite av ett säljmöte. Det är spelets regler och jag är helt införstådd med det men så, ibland, händer det nåt och man möts som två människor och får sympati för varandra. Som när jag och Danny Bowes, Thunders utmärkte sångare släpper sargen.

Nya plattan “All The Right Noises” är inspelad innan pandemin slog till och hela Storbritannien stängdes ner. Danny berättar att det var tänkt att plattan skulle kommit redan i september men då man vill ut och spela de nya låtarna för sin publik beslöts det att vänta men nu går det inte att hålla fortet längre.
-Det är klart att jag saknar att spela ute och turnera. Det är ju det ett rockband gör. Vi får hoppas att det kommer att hända snart men just nu ser det mörkt ut. Jag håller mig dock sysselsatt efter som jag jobbar med vårt management och då finns det alltid något att göra.

Danny vore ju inte engelsman om han inte besatt en stor del svart humor. När jag berättar om att jag ofta kollar på deckare gjorda i hans land och att jag då blir ressugen och gärna vill åka till London kontrar han med att “det är ju farligt där och att allt i deckarna är sant”.

Det är nog där vi börjar finna varandra.

-När jag började lyssna på musik så var det Paul Rodgers i Free som jag inspirerades av. Sedan blev det mest soul och bluesröster som fick mig att verkligen vilja bli sångare. Jag och Luke (Morley, bandets gitarrist och låtskrivare) växte upp tillsammans och hade lite olika band. Jag minns en gång, mitt under den mest brinnande punkeran, att vi blev felbokade till en spelning där alla andra lirade just punk. Självklart hatade de oss och giget höll på att gå åt helvete tills vi började spela Kinks “You really got me” i dubbla hastigheten.- Helt plötsligt hade vi publiken med oss, skrattar Danny.

Ett band både jag och Danny gillar är pubrockbandet Dr Feelgood. Ett stenhårt bluesrockband som var gigantiska i mitten av 1970-talet.
-Jag var med i ett band som spelade covers på deras låtar. Första läxan bestod i att lära sig hela “Down by the Jetty” innan den första spelningen.

På nya plattan finns det texter som tar upp Brexit, något som inte bandet uppskattar av flera olika orsaker, bland annat blir det mycket besvärligare när man ska ut oh spela i Europa. Den nyligen avgångne presidenten i USA har fått hela två låtar. Man förstår på Dannys syrliga tonläge att Donald Trump inte är någon han direkt gillar.

Thunder bildades 1989 men innan dess så fanns Danny, Luke och trummisen Harry James i Terraplane som släppte ett par album innan de kastade in handduken för att sedan förvandlas till Thunder som nu existerat i trettiotvå år.
-Ja, vi är nästan lika gamla som dinosaurerna, skrattar Danny som är fyra år äldre än mig, alltså född 1960.
-När vi började fanns inte internet, Facebook eller Spotify men vet du, ett band som skriver bra låtar och gör bra gig kommer aldrig att bli arbetslösa. Antalet streams säger säger ju inte heller något om hur bandet är på scenen.
-Vi var ganska vilda på den tiden. Vi krökande rätt hårt, gjorde massa dumt och tog en del dåliga beslut men vi överlevde och är fortfarande aktiva och vitala, trots en del ålderskrämpor, garvar Danny vidare och berättar samtidigt att många tycker att detta pinfärska album mycket väl kan vara det bästa de gjort.

Jag är bara böjd att hålla med om jag ska döma efter det jag hört. Tuff, bluesbaserad hårdrock kan man aldrig få för mycket av. Kom ihåg var ni läste det först…

Thunder består av:
Danny Bowes – Sång
Luke Morley – Gitarr
Ben Matthews – Gitarr, keyboards
Chris Cilhos – Bas
Garry Harry James – Trummor


Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER