ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hellsingland Underground – Understanding Gravity

hellsingland underground understanding gravity 250

“The band is often mentioned as the “best new southern rock band of our time, and the strangest thing of all is that they come from northern Sweden!”

Det där står i pressreleasen och jag är benägen att hålla med.
Eller så benämner jag det som jag först tänkte, som ett sömnpiller. Fast innan ni slår i taket av ilska så låt mig förklara…
Det var nämligen det första ord som dök upp i skallen men det är ett mäkta missvisande ordval. Jag omformulerar och benämner det som ett väldigt behagligt och rogivande album. Inte heller det är väl särskilt snällt eller vad ett rockband vill höra men jag skriver det med kärlek.

För det var verkligen kärlek vid första lyssningen, inget tvivel om det. Det är som sagt behagligt men det vore bedrägligt att för en sekund påstå att det är tillrättalagda prylar på Understanding Gravity. Det är faktiskt emellanåt ganska flippade grejer men det går aldrig överstyr, man har helt enkelt fattat att inte kliva över gränsen till dårskapens rike.

Man kan med lätthet läsa in hur många klassiska band man vill i “låter som-kategorin”. Man kan, om man vill, höra Thin Lizzy, Led Zeppelin, Bob Dylan med mera men sanningen är den att det faktiskt enbart låter Hellsingland Underground. Den här sextetten har verkligen skapat sig sitt egna omisskännliga sound och det soundet sitter som en smäck i denna recensentens öron. Det gjorde det för övrigt redan på förra plattan Evil Will Prevail (2012).

Jag tänker inte gå igenom låtarna utan råder er istället att lyssna från början (“Earth’s Gonna Shake”) till slut (“Lonely Planet”) och jag lovar er en behaglig resa…och kanske till och med rogivande. Polerad men samtidigt väldigt ruffigt smutsig.
Vi vet ju att när musiker som verkligen brinner för sin sak släpper loss sin kreativitet så blir resultatet något som är väldigt äkta. Denna är resultatet av hängivenhet och en väldigt tuff resa sedan förra plattan släpptes (en i allra högsta grad hårresande läsning.).
Detta album är tveklöst mer än väldigt äkta!

Förresten, är det inte hög tid att döpa om genren till Northern Rock nu?

Band: Hellsingland Underground
Titel: Understanding Gravity
Genre: Classic Rock, Southern Rock
Skivbolag: Wild Kingdom Records
Producent: Martin Karlegård
Releasedatum: 2016-04-01
Betyg: 4/5
Bästa Låt: As Dreams Go By

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER