VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
tainted-nation-band-2012

Tainted Nation – europeiskt samarbete med enad front

0 Shares

tainted-nation-band-2012

Tainted Nation är ett spännande och modernt hårdrocksband med etablerade bandmedlemmar från olika europeiska länder. Efter mycket lång väntan släpte de sitt debutalbum F.E.A.R på Massacre Records den 25:e januari. Rocknytts Mårten Cederberg passade på att byta några ord med den alltid så trevliga Pontus Egberg, känd som bassist i The Poodles.

Hur kommer det sig att du blev delaktig i detta band/projekt?


Ja, det kan man undra faktiskt. Jag är inte helt säker själv. Skämt åsido så blev jag kontaktad av Pete Newdeck under hösten 2010. Han undrade om jag hade lust att spela bas på några låtar som han hade skrivit tillsammans med Ian Nash. Jag bad honom att skicka över lite material vilket han gjorde. Jag lyssnade på det och gillade vad jag hörde helt enkelt. På den vägen är det. Jag spelade in bas på fyra låtar till att börja med. Vi mixade dom och jag tror att alla tyckte att vi hade något coolt på gång. Efter det flög jag över till England och vi träffades för första gången, tog lite bilder, hängde och lärde känna varandra lite. Sen rullade det på. Vi spelade in plattan under vintern 2010-2011.

Kan man kalla det ett band eller är det bara ett projekt?

Det får väl kanske framtiden utvisa. Vi tycker definitivt att det är ett band, vi har redan gjort lite spelningar och vi hoppas kunna komma ut mer och spela live nu när plattan kommer ut och vi har absolut siktet inställt på att göra en uppföljare.

Jag har förstått att plattan varit klar en längre tid. Vad är det som fördröjt releasen?

Jo, plattan har väl i princip legat klar sedan, jag tror att det är maj 2011. Anledningen till att det har tagit lite tid är helt enkelt att vi inte ville ge bort plattan till vem som helst utan ville ha en bra deal med en seriös label.

Kommer ni turnera något under 2013?

Vi får väl se. Om det blir något regelrätt turnerande vet jag inte, men spela live ska vi definitivt göra. Vi har en festivalspelning bokad i sommar nere i Belgien och vi hoppas kunna klämma in lite mer. Vi har ju alla andra band som vi måste ta hänsyn till. Det kommer säkert bli något av en logistisk mardröm att få ihop det, men vi håller tummarna. Vi har redan gjort ett antal gig ihop i England och det har varit riktigt kul, så vi hoppas kunna få till det.

Ni har gjort en cover på Lambrettas låt “Bimbo” som i mitt tycke är den sämsta låten på skivan. Hur kom den med?

Oj då, så pass? Vi gillar den, men den kanske sticker ut litegrann. Det kan jag hålla med om. TaintedNationLogoAnledningen till att den är med är helt enkelt att det är en låt som vi tycker är rätt cool redan i originalversion och som vi dessutom kände att vi fick till på ett bra vis när vi spelade den. Det kan ju ibland vara lättare för ett helt nytt, okänt band att fånga folks uppmärksamhet om man spelar en välkänd låt.

Vad har ni för förhoppningar med releasen?

Vi hoppas en massa saker såklart: att folk ska köpa plattan, lyssna på den musik vi gör och gilla det, att det ska generera intresse kring bandet så att vi kan komma ut och spela live mer och för en bredare publik. Ja, en massa saker.

Jag förstår att det är stor skillnad, men vad var den största skillnaden att jobba med Tainted Nation om du jämför med tex the Poodles?

Det är ganska stor skillnad att jobba med Tainted Nation jämfört med alla band jag har spelat med tidigare av den enkla anledningen att jag bor i Sverige och de övriga bor i England. När vi först började var det ännu mer förvirrat eftersom Mark då bodde i Grekland. Kommunikationen blir svårare och det är väldigt svårt att göra spontana saker. Allt måste planeras noga och i god tid. Men när man väl står där i replokalen eller på scenen eller vad det nu må vara så är det precis som det alltid har varit. Musiken är ett universellt språk på så sätt.

Har ni samtliga medlemmar bidragit med lika stor del i skapandet? Vem har gjort vad?

Nej, det kan man ju inte säga. Jag kom in i detta i ett ganska sent skede när alla låtar redan fanns på plats, så mitt bidrag på den fronten är minimal. Däremot har alla givetvis bidragit med sin egen input när det väl spelades in för skivan. Alla har lagt sin egen touch på låtarna.

Vad är de närmsta planerna framöver gällande Tainted Nation?

Nu släpper vi plattan den 25 januari och sen ska det jobbas på att sätta gig. Vi hoppas på att kunna komma ut och visa upp det här grymma bandet live så mycket som möjligt under våren-sommaren-hösten 2013. Och sen ska vi väl börja fundera på en ny platta också, men det blir nästa steg.

Ni har spelat in en video. När kommer den släppas?

Den kommer att släppas samma dag som albumreleasen, den 25 januari.

{youtube}UILFu8hf5NE{/youtube}

Jag gissar att ni spelade in albumet från flera olika länder. Hur gick den processen till?

Jo, det stämmer. Trummorna är inspelade i Grekland, basen i Sverige, gitarrer och sång i England och sen är allt mixat i Tyskland dessutom. Rent praktiskt så spelades det först in demoversioner av låtarna och detta gjordes nästan uteslutande hemma hos Pete i England. När alla låtar var klara och hade kommit så långt så spelade Mark in trummor i en studio i Grekland. Ljudfilerna skickades till England för editering och därefter vidare till Sverige där jag la bas i min studio. Jag skickade över mina filer till England där det byggdes på med gitarrer och sång. Det blev en hel del skickande av filer fram och tillbaka kan man lugnt säga. Men det gick bra. Tack och lov för dropbox! Jag hade faktiskt spelat in bas på fyra eller fem låtar innan vi ens träffades första gången, vilket kan tyckas lite märkligt kanske. Men det funkade ju, så varför inte?

För dom som inte hört er, hur skulle du beskriva ert sound?

Hmm, sånt här tycker jag alltid är väldigt svårt. Men jag tycker att vi pratar om melodisk metal med ett modernt sound och med en stor dos attityd.

tainted-nation-fear-album-2013-new
Jag passar på att fråga vad som är på gång på The Poodles fronten?

Oj. På Poodles-fronten är det full fart, minst sagt. Vi kliver in i studion för att spela in en ny platta i februari och har spenderat större delen av början på året i replokalen för att få ordning på alla bitar till dess. Det börjar kännas riktigt bra så det ska bli kul. Plattan kommer ut i mitten av maj. Det är full fart på alla fronter nu!

Har du något mer projekt på gång?

Nja, det är kanske lite tidigt att säga än. Men det finns en viss chans att det kommer att spelas in en platta med bandet Ignition här under våren också. Det har pratats lite löst om det och det vore superkul om det blev av. Vi får se.

Tack för att du tagit dig tid Pontus och lycka till i framtiden.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link