VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
bullet-2012

BULLET tar till en råare ton

bullet-2012

När Växjö-bandet BULLET släpper det nya alstret “Full Pull” så blir detta första släppet sedan bandet signade för “Nuclear Blast”. Rocknytts Sven Mörén fick sig ett snack med bandets frontman HELL HOFER och gitarristen HAMPUS KLANG för att prata om bandets nya framtid i branschens mer celebra kretsar.

Jag har lyssnat på den nya plattan. Den bild jag har fått utav er när jag har lyssnat på de tidigare släppen är femtio procent ACCEPT och femtio procent AC/DC. Men när jag lyssnar på ert nya alster så känns det som att ni lagt en råare och mörkare ton på det hela. Nästan som att det låter ACCEPT över merparten utav skivan.


Hampus: Lite så kanske det är, men jag vet inte riktigt.

Men hur mycket har Fred Esby Nicke Andersson påverkat låtarna på den ny plattan?

Hampus: Vi planerar aldrig när vi skriver utan det blir som det blir, det är ingen djup tanke att nu ska vi låta så här. Men visst har Fred och Anders varit med och bidragit med idéer om hur det ska låta och sådana saker, men det är ändå vi som har skrivit låtarna från grunden.

Hell: Men det är ändå lite som du säger. För om det var något som vi förutbestämde innan vi gick in i studion så var det att om inte låtarna, så ville vi dock ha en lite råare, mörkare och lite ruffigare ljudbild än tidigare. Vi ville ha lite mer live-känsla kan man säga.

Hampus: Ja! Så var det väl tänkt att det skulle låta. Jag vet inte (Skrattar).

Men hur lång har processen med den nya plattan varit. Ni har jobbat ganska snabbt må jag säga då den förra kom ut 2011?

Hampus: Ja! Det får vi nog hålla med om. Vi började göra låtar i September förra året för att sedan spela in plattan under Mars månad här i Stockholm. Innan så spelade vi in en massa demos där vi gick in och meckade och ändrade en jävla massa i låtarna så att vi skulle vara så förberedda som möjligt inför den huvudsakliga inspelningen. Ja! Det är så det är ju. Det är inte så mycket mer att säga om detta (Skrattar). Värt att påpeka är att detta är första gången som vi jobbat med en producent då vi tidigare hållit i den biten själva, och det är även första gången som vi inte spelar in plattan hemma i Växjö, så det var ju lite annorlunda att vara i Stockholm i en hel månad.

Var Fred och Nicke några som ni själva hade i åtanke att jobba med inför plattan?

Hampus: Jo! Så var det ju. Det var dom vi kände till, så det var inte så mycket mer med detta. Vi visste ju vad Nicke gick för då han mixade BITE THE BULLET plattan vilket blev klockrent bra.

Ni signade på Nuclear Blast inför denna platta. Är detta orsaken till att det är första skivan ni använder er utav en producent. Var det en ekonomisk omöjlighet innan då ni låg på ett mindre bolag förut?

Hampus: Lite så har det väl varit, samtidigt som vi själva vill ha full kontroll på det hela som vi alltid haft då vi spelat in de övriga släppen hemmavid. Men samtidigt så kände vi inför den kommande plattan att vi ville försöka våga oss på någonting nytt, att få skapa utifrån andras öron så att säga.

Är en producent någonting som ni känner att ni även kommer att använda er utav i framtiden?

Hampus: Det är nog inte omöjligt! Men det blir nog så, samtidigt som man inte vet hur man känner för detta när det börjar nalkas nästa släpp.

Mellan de tidigare släppen har det tagit ett par tre år. Vad är den egentliga orsaken till ett släpp så tätt in på det förra?

Hampus: Mycket berodde på att vi både bytte skivbolag och bokningsbolag vilket gjorde att det kändes naturligt att omgående börja på någonting nytt, att få fart på det nya maskineriet så att säga. Ja! Så enkelt är det nog, vad mer kan man säga (skrattar).

Ni har turnerat rätt hårt genom åren men dock inte i USA.

Hampus: Exakt! Men vi hoppas att det blir ändring på detta i och med den nya plattan.

Men nu är det dags för en Europaturné kort efter att plattan har släppts!

Hampus: Yepp! Den startar i slutet på september.

Hell: Men först har vi release-festen att se fram emot vilket ska bli jävligt kul. Men sedan är det att turnera som gäller då vi har varit lediga jävligt länge från att giga förutom Tysklandsspelningen igår.

Hampus: Vi kom till Stockholm först morse efter tjugo timmar i buss, så därav att vi är lite dåsiga idag (skrattar).

Så eran buss hänger med fortfarande?

Hell: Absolut! Det gör den alla gånger.

Hampus: Den rullar på så att säga. Men det var inte den vi åkte med i natt då vi har körförbud på vår buss för tillfället. Vi måste fixa handbromsen på den innan vi åter kan använda den, så den gör vi oss inte av med i första taget. Den kommer att hänga med så länge lagen tillåter (Skrattar).

Vad tycker ni är den största skillnaden på BULLET idag till skillnad från när ni kom med första plattan i mitten på tvåtusen-talet?

Hampus: Det var en djävligt svår fråga (Skrattar). Jag vet inte. Jo men vad fan! Vi gör ju större spelningar, så är det ju med detta va. Men som personer så vete fan om vi har utvecklats så mycket, så är det med detta. Det är inte så mycket mer att konstatera där.

Hell: Ja! Så är det nog.

Men hur är klimatet när i Växjö när det gäller rockmusik. Har ni en genuin rockscen i er hemstad?

Hampus: Genuint och genuint, det vete fan. Men det finns väldigt mycket band och ungdomar överlag som utövar musik där hemma. Vi har ju ett musikhus med full aktivitet där hemma så det rullar väl på som det ska så att säga.

Känner ni er delaktiga i någon form utav expansion i hemstaden sedan ni blev ett etablerat band?

Hampus: Jo! Det får vi väl säga att vi har bidragit lite till i alla fall, så det är ju härligt. Det finns många skinnjackor där nu för tiden, nitar och sådant så det är ju härligt.

Hell: Lite inspiration har man väl gett i alla fall.

Det finns ganska många band som har anammat AC/DC soundet, men BULLET har på något sätt blivit mer accepterat än många andra band i genren. Jag personligen har aldrig fått uppfattningen av att ni har blivit beskyllda för att kopiera nämnda band. Vad tror ni är den bidragande orsaken till detta?

Hell: När vi började så tänkte vi aldrig på hur vi skulle låta utan vi ville bara göra så bra musik som möjligt utifrån vad vi lyssnade på själva och då blev det bara vad det blev så att säga.

Vad är ni uppvuxna med. Vad gick på skivtallriken därhemma?

Hell: Det var ju IRON MAIDEN. Man hade en kassett med dessa som man lyssnade konstant på under två års tid. Så blev det med detta kan man säga.

Hampus: Jag vet inte riktigt vad jag ska säga då jag lyssnade på enormt många band typ W.A.S.P., SAXON, JUDAS PRIEST och dylika saker.

Man kan säga att det är åttiotalets metal-scen som har präglat bandet?

Hampus: Ja! Så är det kan man väl säga. Framförallt då den tidiga scenen från åttiotalet och det sena sjuttiotalet är väl det som har varit vårat signum i bandet rent generellt.

Om vi går in lite på texterna så tycker jag personligen att dessa skiljer sig en aning från de tidigare alstren.

Hampus: Inte lika mycket buskis eller? (Skrattar)

Buskis vete fan, då jag anser att eran genre inte ska inhysa texter i OSCAR WILDE anda så at säga. Men det är inte lika mycket snabba bilar och dylika saker som det har varit innan. Rätta mig om ni tycker att jag är ute och cyklar!

Hampus: Det kan nog stämma det du säger. Texternas framtoning beror mycket på vem utav oss som skriver. På den nya plattan så är det ADAM HECTOR (bas) som har skrivit merparten utav alla texter vilket han i stort sett inte har gjort innan. Han har slunkit in lite på någon utav de tidigare alstren men knappt märkbart.

Hell: “Gurkan”, GUSTAV HJORTSJÖ (trummor) skriver jävligt bra texter och låtar överlag. Han får till det på ett helt annat vis än vad vi andra får.

Hampus: När du och jag kommer in i bilden HELL så blir det alltid lite mer texter utav det bondiga slaget (Skrattar).

Så man kan säga att när de övriga i bandet skriver texter så blir det utav det mer världsliga slaget, medan när ni två skriver texter så doftar det mer Växjö än vida världen?

Hell: (skrattar). Det stämmer på pricken! Man ska inte krångla till det hela utan man ska endast göra det efter vad man klarar av. När vi snackar om mig och HAMPUS så är det ”Focus 4 engelska” som gäller. Det viktiga för oss är att tyskarna förstår sedan får det vara för vår del (Skrattar).

Men det är ADAM som ligger bakom de flesta utav texterna på nya plattan?

Hampus: ADAM och GUSTAV är det. De har skrivit text och musik på tre till fyra låtar vardera., medan jag och HELL endast bidragit en låt vardera.

Ni skiftar ganska mycket när det gäller vem som skriver merparten utav musik och text?

Hampus: Jo! Det har skiftat ganska mycket.

Det är ett ganska skönt koncept må jag säga!

Hampus: Jovisst är det så. Man får väl säga att det är en ganska stor styrka i bandet att vi kan skifta ganska vitt och brett när det gäller vilken eller vilka som skriver musik och text vilket genererar till att det blir lite variation på det hela.

Har ni tagit den som varit mest inspirerad när det gäller att skriva på en ny platta?

Hampus: Exakt! Så kan man säga.

Vilka länder känner ni att BULLET har expanderat mest i under åren?

Hampus: Det är Sverige och Tyskland helt klart.

Tyskland är väl lite som ett europeiskt Japan?

Hell: Ja! Dom är fina där nere.

Hampus: Det är bara att ta giget i går som vi gjorde där, det var helt fantastiskt. Det var minst femtusen i publiken så det var riktigt grymt. Där nere står de och kollar under hela spelningen vilket inte är så vanligt i många länder, speciellt när det handlar om festival-gig som detta var.

Tycker ni att det är en stor skillnad på den svenska kontra den tyska publiken?

Hampus: Ja! De är lite mer trogna därnere faktiskt, dom vill inte missa något under konsertens gång vilket gör att det blir extra roligt att spela där nere.

Är det några fler länder än USA som ni speciellt drömmer att få åka till?

Hampus: Australien skulle vara häftigt att få åka till och Sydamerika hade varit jäkligt coolt att få åka till.

Hell: Var det inte lite snack om att vi det var någon som ville boka in oss på Kina?

Hampus: Det hade ju varit jävligt ballt.

Hell: Javisst! Det är nog nästan häftigare än Japan som nästan alla idag får åka till. Men självfallet så vill man till Japan med, det är ju inget snack om detta och även USA. Men om vi återgår till Kina så har de ingen riktig marknad ännu när det gäller att boka internationella band, så därför hade det varit extra kul att få åka dit för att visa upp sig. Men jag vet inte vad som hände med detta erbjudande. Tyvärr så verkar det ha runnit ut i sanden. Men vi hoppas att erbjudandet kommer tillbaka, för då åker vi dit, utan tvekan. Men rent generellt så vill vi besöka alla länder vi inte varit i. Ett annat ställe som skulle vara grymt kul att åka till är Island. Tydligen så är det ganska dyrt att åka dit spela.

Rrent generellt så är Island ett utav de dyraste resemålen i världen, men det ska tydligen vara ett riktigt partyställe ”Reykjavik”.

Hampus: Det låter som ett klockrent ställe för oss då (skrattar).
 

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter