VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock Festival 2018 – Intervju med Rob Halford i Judas Priest

I serien “Inför Sweden Rock 2018” har turen kommit till Judas Priest – ett av de största namnen på årets festival, och ett av de största namnen inom hårdrock över huvud taget. Niklas Webjörn har fått en intervju med The Metal God i egen hög person – Rob Halford.

Om de uppfann heavy metal kan diskuteras, men de var de första som kallade sig heavy metal med stolthet. De lanserade också heavy metals välkända “läder och nitar”-estetik och har gång på gång omdefinierat hela genren med album som “Sad wings of destiny” (1976), “British steel” (1980), “Screaming for vengeance” (1982) och “Painkiller” (1990). Judas Priest är kort och gott heavy metal personifierade, och efter alla dessa år fortfarande lika populära och inflytelserika. Bandet av i dag utgörs av kärntrion Rob Halford (sång), Glenn Tipton (gitarr) och Ian Hill (bas), mångårige trummisen Scott Travis och gitarristen Richie Faulkner. Denna sättnings första album “Redeemer of souls” (2014) blev en stor framgång, och den efterlängtade uppföljaren “Firepower” (Judas Priests artonde album totalt) som släpptes den 9 mars blev en ännu större succé, med  bandets hittills högsta placering på Billboardlistan.


 

Ett stort tack för att du gör den här intervjun med Rocknytt, Rob. Det är en sann ära. Nu är det ju fjärde gången som Judas Priest spelar på Sweden Rock Festival, och vi är givetvis nyfikna på vad vi kommer att få höra. Kommer det att bli några överraskningar i setlisten, och kan du berätta något om scenshowen?

Vi känner oss hedrade över att få återkomma till SRF, och våra kära “metal maniacs” kommer att få en sprängladdning av musik som inkluderar låtar från nya plattan Firepower. Varje gång vi gör en spelning så är det ju vår målsättning att fansen ska minnas showen de sett, och det kommer även att hända på Sweden Rock 2018.

Jag gissar att det alltid är något av en kamp att välja ut vilka låtar ni ska spela, speciellt med tanke på att en del fans vill höra de gamla låtarna, medan yngre fans kanske vill höra de nyare

Om vi hade spelat varenda låt som våra “maniacs” ville att vi skulle spela så hade vi varit tvungna att spela hela dagen! Hahaha! Dynamik, kraft, energi och allsångslåtar kommer att inkluderas, och vi kommer helt klart att göra vårt bästa för er.

Vilka låtar är dina egna livefavoriter – och varför?

Jag älskar alla låtarna från Firepower, så titelspåret kommer att dundra på, liksom Saints in Hell som visat sig gå hem bra hos fansen.

Firepower är ett album som gått hem hos både kritiker och fans, och det är dessutom ert högst rankade album någonsin på Billboard. Vad tror du att det var som gjorde att plattan blev en sådan succé?

När vi var halvvägs igenom skrivprocessen med Firepower-låtarna så hade vi på känn att vi höll på att skapa något speciellt, men bortsett från det så hade vi ingen aning om hur stor plattan skulle bli. Vi kan inte tacka våra svenska fans nog för hur stor succé den gjort i Sverige!

Den här gången beslöt ni er för att arbeta med Tom Allom igen, men det var väl också mer av ett teamwork som inkluderade Andy Sneap och Mike Exter? Kan du berätta hur ni arbetade?

Att mixa det klassiska sättet att producera metal på med det nyare startade egentligen som ett slags experiment. Vi ville ha båda vibbarna i metalmixen och det visade sig vara ett steg i en riktning som vi alla var nöjda med.

Det är ju uppenbart att låtskrivandet fungerar utmärkt med Richie Faulkner som nu tagit en betydande plats i teamet. Är det samma procedur som när KK Downing var en del i låtskrivarprocessen, eller har ni hittat ett annat slags tillvägagångssätt nu?

Två gitarrer och en sångare har alltid gett bäst resultat för oss, eftersom två gitarrister ger två olika slags infallsvinklar, och utifrån vad jag hör ger jag min egen input. Sedan är det ju omöjligt att förklara själva kemin, men det är så vi går tillväga för att skapa den metal som är Priests unika sound.

Judas Priest har ett väldigt fullbokat turnéschema i år. Jag trodde att ni skulle ta och sakta ner på farten efter er avskedsturné. När har ni egentligen tänkt ta det lugnt och bara njuta av en välförtjänt semester?

Våra fantastiska “metal maniacs” låter oss inte vila!! Men seriöst, det är detta vi älskar att göra, och dessutom mer än någonsin. Vi är tacksamma över våra fans som gjort att vi kan dedikera våra liv till metal, så nej, det kommer inte bli några semestrar eller någon nedtrappning!

Tror du att ni kommer att hinna se några band för egen räkning på Sweden Rock i år? Och i så fall, finns det några favoritband som du inte vill missa?

Jag hoppas kunna se så många band som möjligt, men enligt vad jag vet så kommer vi bara att stanna en enda dag. Nekrokraft, F.K.Û., Pestilence, Rotting Christ, Dark Funeral, In This Moment, Kreator, Meshuggah.

Till sist – Finns det något du vill hälsa era svenska fans?

En miljon metal-tack. Vi älskar våra svenska fans. Tillsammans är vi #PRIESTFAMILY

/ROB HALFORD/JUDAS PRIEST
FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link