VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Intervju med Micke i ColdSpell: Vi hoppas få göra en del festivaler i Sverige 2018

Långt uppe i norr. I Kiruna närmare bestämt bor en kille vid namn Michael Larsson. Han är gitarrist och låtskrivare i bandet ColdSpell som är aktuella med sitt fjärde album som fått titeln ”A New World Arise”. Jag ringde upp denne herre och började med att framföra att de nog skrivit årets bästa riff hittills. Låten i fråga heter ”Call Of The Wild” och är släppt som första singel från plattan.

-Tack. Verkligen kul att höra.


Hur är läget långt där uppe i norr?

-Normalt skulle jag vara på älgjakt nu men det är en del att stå i med nya plattan och allt. Huggit ved har jag dock gjort och bastat har jag också hunnit med.

Ni har inga planer på att söka er neråt landet? Thobbe Englund gjorde det och han trivs väldigt bra att bo i Falun.

-Jag flyttade neråt landet i slutet av 80-talet och bodde i Uppsala fram till 1997. Kärleken gjorde dock att jag flyttade tillbaka till Kiruna och nu lever jag med min familj och tänker på att åren går. Jag har märkt att det inte är några problem att ha Kiruna som bas. Det funkar lika bra även om det varit smidigare att vara närmare själva ”musiklivet” kring vår huvudstad.

Berätta lite om bandets historia?

-Vi är ett band som är baserat i Kiruna och vi startade upp runt 2004/05. Under resans gång så har folk fallit ifrån och nya har tillkommit så ColdSpell består idag av mig och Niclas Swedentorp (sång) som är från Kiruna. Vår basist Chris Goldsmith kommer från Stockholm och trummisen Perra Johansson är från Uppsala. Vår första spelning gjorde vi 2005 och 2008 blev vi signade av Escape.

Här hittade vi en bra form och bolaget var soundet. Tommy Hansen som tidigare jobbat med band som Helloween, Pretty Maids och TNT har mixat och mastrat denna nya platta precis som han gjort med de tidigare plattorna på Escape. Det känns bra att vi haft samma bolag hela tiden för det handlar om en bra stab. Sverige har alltid varit en plantskola för hårdrock men eftersom bolaget ligger i England så har fokus hittills varit dåligt på Sverige. Vi ska dock försöka ändra på det.

Nya plattan heter ”A New World Arise”. Varför denna titel?

-Världen har förändrats de senaste åren sett till allt. Världspolitiken ser annorlunda ut och klimatet blir hårdare. Det är en orolig värld och man får som jag ser det inte sticka huvudet i sanden. Har vi inte lärt oss något av historien? Jag tror och hoppas det så något gott måste komma ut av detta också.

Samtidigt så blir jag frustrerad över det faktum att det ska vara så svårt att inte förstå alla människors lika värde. Sanningen är att vi i Sverige har haft det för bra med tanke på att vi klarat oss från krig i modern tid. En klyscha kanske men jag lovar att hade alla i världen varit hårdrockare så hade vi haft en bättre och framförallt snällare värld.

Vad händer under hösten och vintern?

-Just nu så drunknar jag i jobb men att släppa ny platta är så jävla roligt. Jag har mina tvivel kring hur plattan ska tas emot men jag är inte nervös. Förhoppningsvis så får man ett kvitto på att man inte var ute och cyklade alltför mycket under processen att skriva de nya låtarna.

Vi kommer att boka in oss på diverse saker och vi vill verkligen ut och spela. Vi trivs på scenen och det gör att vi också har förbaskat kul på densamma.

Vad tror du om era chanser att så spela på någon av de svenska festivalerna 2018?

-Vi hoppas att få spela på festivaler bland annat under 2018. Från maj till augusti så är det i princip festivaler varje helg och vi hoppas att vi kan bli inbokade på en hel del festivaler till sommaren. Vi har i nuläget ingen bokare men vi hoppas ändå kunna sätta lite mer fokus på Sverige än vad det varit tidigare. Det är trots allt vårt fjärde album detta och några datum i England och Spanien är vad jag förstår redan klara.

Samtidigt så är det en tuff bransch för med tanke på att ingen längre köper skivor så är det svårt att få det att funka ekonomiskt. Men med tanke på att det här är det roligaste som finns och att vi har en fruktansvärd passion till musiken så kör vi ändå.

Vilka skulle du vilja säga är bandets influenser?

-Själv är jag allätare skulle jag vilja säga. Jag älskar 70-talet med band som Rainbow, Whitesnake och Deep Purple. Det kom dock mycket trevligt på 80 och 90-talet också. Grungen var inte så tokig med facit i hand. När jag skriver musik så ska det kännas rätt. Musiken behöver inte utvecklas men det ska vara utvecklande för mig själv.

Ska jag namnge en del plattor som influerat mig mycket så är det plattorna med Badlands där Ray Gillen sjunger. ”Rock The Nation” med Montrose är en annan fantastisk skapelse liksom ”Made In Japan” med Deep Purple och ”Images And Words” med Dream Theater.

Okej Micke. Vi är då framme vid den sista och mest delikata frågan. Vilken är tidernas bästa hårdrockslåt?

-Ååh herregud. Det där är jättesvårt för det jag säger till dig nu har jag troligtvis ändrat på tills i morgon. Men okej det ska vara en låt jag kan stå för och som funnits med i mitt bagage under en lång tid. En låt som varit med mig i alla tider är en låt som visar att den kan vara lång samtidigt som den inte behöver ha världens bästa refräng. Den jag tänker på är ”Stargazer” med Rainbow så idag säger jag att det är den bästa låt som gjorts. Men jag skulle tro att jag ändrar mig så fort vi lägger på luren, ha ha ha.

Ett mycket bra val. Tack för att du tog din tid för denna pratstund och lycka till med ColdSpell.

-Tack själv Johan. Det är alltid trevligt att prata musik med människor så det tycker jag vi gör om någon gång i framtiden.

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link