VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Johnny Gioeli i Hardline: “Sweden Rock är troligtvis den bästa festivalen i världen”

Ett av banden som spelade på årets Sweden Rock var amerikanska bandet Hardline som mitt i grungevågen i början av 90-talet släppte det kanske bästa albumet i AOR-historien. Plattan hette ”Double Eclipse” och som gitarrist hittade man ingen mindre än Neal Schon från Journey. Sångare då precis som nu är Johnny Gioeli och denne gentleman fick jag växla några ord med några timmar efter deras spelning på Sweden Rock.

Först så vill jag säga välkommen tillbaka till Sverige.


-Tack så mycket. Ursäkta mig men använder du vanligt papper och vanlig penna?

Ja det ska göras på det gamla hederliga sättet.

-Helt underbart. Jag älskar verkligen det där. Kolla får ni se (keyboardisten Alessandro Del Vecchio och basisten Anna Portalupi kommer precis in i logen). Han gör intervjun med papper och penna. Så jävla häftigt.

-Jag ber om ursäkt men jag blev bara så paff.

Absolut ingen fara. Är du nöjd med spelningen?

-Verkligen. Jag trivs alltid fantastiskt bra på Sweden Rock. Människor här är så trevliga och hjälpsamma. Publiken är dessutom väldigt väldigt bra.

Om du jämför Sweden Rock med andra festivaler hur står den sig då?

-Oerhört högt. Det är en festival som är otroligt välorganiserad och den har klass utan dess like. Jag älskar Sweden Rock och det är troligtvis den bästa festivalen i världen. Jag har spelat två gånger med Hardline samt två gånger med Axel Rudi Pell.

En av de mest klassiska AOR-plattorna är Hardlines ”Double Eclipse” som släpptes 1992. Då fanns Neal Schon och Dean Castronovo med i bandet. Finns det någon chans att den upplagan av Hardline kan återförenas?

-Vi har pratat om en återförening men det är ingen som vet hur Neal skulle ställa sig till detta och är det fyra av fem som kan så är det trots allt inte värt det för ska det göras ska det vara med alla fem som medverkar på plattan.

Apropå Neal Schon så undrar jag om du någon gång var tänkt som ny sångare i Journey?

-Det var faktiskt jag som föreslog att de skulle plocka in Steve Augeri och jag var verkligen entusiastisk inför det faktum att Journey skulle återförenas och spela in ny musik.

-Och här kommer återigen vår basist som sjunger fantastiska stämmor men jag kan även avslöja att hon fiser på scenen, ha ha ha ha….

Johnny är på ett riktigt bra humör och eftersom vi är inne på plattan ”Double Eclipse” så kommer jag osökt att tänka på låten ”Hot Cherie”. Varför föll valet på just den låten att spela in en cover på?

-Det var Dana Strum (basist i Slaughter) som tyckte att Hardline skulle spela in den. Jag hade ett band som hette Brunette och vi gjorde en cover på ”Hot Cherie”. Neal fick höra låten och blev alldeles salig. Han såg till så att den låter som den gör på plattan. Den funkar bra live och jag tycker originalet med Danny Spanos också är bra. Det är helt enkelt en fantastisk låt.

Det händer tråkiga saker i världen och nyligen har både Manchester och London blivit utsatta för terrorattacker. Var detta något som gjorde att ni tvekade på att komma till Europa?

-Nej vi tvekade aldrig. Min familj känner rädsla när jag åker runt på turneér och festivaler men jag kan inte leva med en ständig rädsla. Vi har inte själva i våra händer vad som händer. Tyvärr så är media tämligen värdelös i dessa dagar för de tar aldrig reda på någon bakgrundshistoria kring händelser längre utan det handlar bara om att få ut det sensationella kring terrordåd, krig och liknande. Sen är Donald Trump en idiot men det är en annan historia. Men rädda för att komma hit är vi inte.

Hur ser framtiden ut för Hardline?

-Jag ska spela in mitt första soloalbum och jag ska i och med detta samla in pengar till en kille som blivit lam efter en dykolycka. Det finns något som heter pledgemusic.com där man kan förbeställa plattan. Och för det besväret får man se när jag jobbar i studion och spelar in plattan. Jag är väldigt upprymd kring just detta för det är fantastiskt med dagens teknik att man kan komma närmare fansen även när man sitter i studion. Och kan jag sen hjälpa till att få in en del pengar till denna kille så vore det helt underbart.

När det gäller för stunden så har jag fyra spelningar i Tyskland tillsammans med Axel Rudi Pell och på Graspop så spelar både Hardline och Axel Rudi Pell så det ska bli spännande att se hur det går.

Slutligen Johnny så undrar jag vilken din absoluta favorit är att spela live?

-Här tänker jag vara så ful så jag väljer en med Hardline och en med Axel Rudi Pell. Med Hardline är det ”In The Hands Of Time” för den framkallar så mycket känslor. Och jag är tvungen att säga ”Masquerade Ball” med Axel Rudi Pell.

Då tackar jag dig Johnny och lycka till i framtiden.

-Tack själv. Jag älskar Sverige och Sweden Rock.

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link