VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Frozen Realm – Vi har en obeskrivlig passion för metal!

35 Shares

[media-credit name=”Foto: Björn Johan Alexander Jönsson” align=”aligncenter” width=”500″]Frozen Realm - Vi har en obeskrivlig passion för metal! 1[/media-credit]
På min sammanfattande Rocknytt-lista över årets musikhändelser har jag skrivit upp dödsmetallbandet Frozen Realm som “årets upptäckt”. Jag recenserade nyligen bandets självfinansierade platta Solstice här i Rocknytt och blev imponerad över det unga Malmöbandets djävulska potential. Jag var bara tvungen att veta mer om dem, och resultatet kan ni läsa nedan.

Om ni skulle presentera er kortfattat för Rocknytts läsare – vilka är Frozen Realm?


Frozen Realm är ett metalband från Malmöområdet som spelar melodisk döds som är mycket influerad av det gamla göteborgssoundet. Vi är fem killar som är mellan 18 och 24 år gamla. Bandet startades Januari 2013 av Benjamin tillsammans med Alexander och därefter hittade vi rätt snabbt Albin och vår förra trummis Viktor, och efter en eller två repor blev Dennis vår sångare. Viktor lämnade bandet hösten 2014 på grund av studier längre upp i landet. Efter lite sökande hittade vi rätt snabbt Linus som blev vår nya trummis. Hösten 2013 släppte vi en självbetitlad och självproducerad EP/demo bestående av 4 låtar som Benjamin skrivit innan bandet skapades på riktigt. Sedan dess har vi skrivit nytt material och haft lite lokala spelningar. Under våren 2016 var vi med i musiktävlingen Emergenza där vi gick vidare till regionsfinal och spelade på KB i Malmö.

Vad fick er att börja spela metal från början?

Huvudanledningen för oss alla är att vi har en obeskrivlig passion för metal! Benjamin började spela gitarr enbart för att själv kunna spela metal. För Alexander började det med en lärare i skolan som introducerade honom till Rammstein, och därifrån bara växte intresset vidare. Benjamin och Alexander har spelat tillsammans i tre andra band tidigare, där de spelat både power/heavy metal och melodisk döds. Albin insåg han snabbt att det var metal som var det han tyckte var roligast att spela. Dennis har alltid haft ett intresse för musik, från högstadiet och framåt. Under gymnasiet kom han i kontakt med andra som spelade metal, inklusive Benjamin och Alexander, vilket motiverade honom att börja med musik själv. För Linus har musik- och metalintresset alltid funnits där då han vuxit upp med det. Hans pappa är också ett äkta metalhead, vilket motiverade Linus att själv börja spela metal.

Berätta gärna om inspelningen av Solstice. Vem skriver vad, hur går arbetsprocessen till i bandet?

Just nu är det mest Benjamin som är den drivande kraften musikaliskt sett och har skrivit det mesta av musiken på skivan. På vissa låtar har Albin även varit med och skrivit en del riff och några solon. Texterna har främst skrivits av Dennis och Benjamin, som arbetat både enskilt och tillsammans. På Fields of Prosperity är det Albin som skrivit texten. Själva inspelningen har vi skött själva, och Benjamin har varit ansvarig för själva inspelningsprocessen. Vi spelade in trummorna och sången i studion som finns där vi repar, och bas och gitarr har vi spelat in hemma. Efter att allt blev inspelat editerades det av Aleksi Oksa på EMPLOY AUDIO i Finland, och materialet skickades därefter vidare till Fredrik Lunneborg på PrimeCutAudio i Solna som stått för ett strålande arbete med reamping, mix och master. Själva inspelningen av albumet har tagit ganska lång tid. Vi började redan hösten 2015, men många i bandet hade oregelbundna tider, och så har vi ju skött hela inspelningen själva. Detta har dock börjat bli bättre nu på senare tid, så vi ser fram emot att ha en mer organiserad inspelningsprocess inför nästa gång!

[media-credit name=”Foto: Björn Johan Alexander Jönsson” align=”aligncenter” width=”500″]Frozen Realm - Vi har en obeskrivlig passion för metal! 2[/media-credit]

Jag blev väldigt positivt överraskad när jag hörde skivan, och kan fortfarande inte fatta att ni är osignade. Hur går det med den biten?

Vi har faktiskt inte fokuserat så mycket på att hitta något skivbolag ännu. Under det senaste året har vi lagt vårt fokus på våra spelningar och att färdigställa albumet. Vi har resonerat lite som så att vi ville så fort som möjligt få ut ordentligt material så att folk kan lyssna på och kunna höra hur vi låter. Nu när vi är färdiga med Solstice och albumet är släppt kommer vi att kunna lägga lite mer fokus på att sprida vårt material, och om något skivbolag skulle komma i kontakt med oss är vi mycket öppna för förslag! Hela poängen med bandet som vi ser det är att ha kul tillsammans och få utlopp för våra musikaliska idéer. Självklart hade vi tyckt det var riktigt roligt om något skivbolag snappade upp oss och hjälpte oss med att sprida vår musik så att fler får höra oss, men det har inte varit prioritet ett för oss ännu. Vi ville även med detta album visa att vi kan jobba självständigt som ett band och sammanställa ett bra album på eget initiativ.

Om vi ska diskutera influenser så är det väl ingen vågad gissning att ni älskar Göteborgsdöds? Skulle ni kunna lista tio albumsläpp eller artister som ligger Frozen Realm extra varmt om hjärtat. (Oavsett genre.)

Jadå, självklart är göteborgsdöds något som vi alla i bandet är stora fans av, men vi har en ganska bred smak i bandet och vi är stora fans av bland annat power-, prog-, black- och folk-metal och lyssnar även på mycket musik som inte är metal. Några absoluta favoritartister och favoritalbum från oss i bandet är:

  • In Flames – The Jester Race
  • Dissection – Storm of the Light’s Bane
  • Wintersun – Wintersun
  • At the Gates – Slaughter of the Soul
  • Iron Maiden (överlag)
  • Avantasia – The Metal Opera
  • Watain – Lawless Darkness
  • Devin Townsend – Ziltoid the Omniscient
  • Death – Human
  • Gojira – From Mars to Sirius

Listan skulle kunna bli hur lång som helst men vi stoppar här vid 10.

Är det en slump att omslaget är ganska likt Malevolent Creations platta Dead Man’s Path? Eller är det en medveten hyllning?

Vi är helt säkra på att det varit ett rent sammanträffande! Albin har lyssnat på bandet innan men det var innan Dead Man’s Path släpptes, och det är inget någon av oss andra har hört eller sett tidigare. Designen av omslaget gick till som så att vi valde att basera det utifrån texten till Iceshaper. Benjamin skissade upp ett snabbt förslag på hur det skulle kunna se ut och sedan har vår goda vän och illustratör Michael Hansen utgått från denna skiss och designat det färdiga omslaget till oss. Michael har för övrigt även designat vår logga.

Det ser ut som om 2017 kan bli ett väldigt spännande år för Frozen Realm.Vad kan vi vänta oss?

Det första vi vill göra nu – så snabbt som möjligt – är att färdigställa och få ut fysiska exemplar av Solstice. Förutom detta håller vi redan på att skriva nytt material som ska färdigställas och repas in till ett framtida andra album, och vi hoppas kunna komma ut och ha fler spelningar på fler olika ställen nu när vi har ordentligt material, så att folk kan höra vilka vi är och hur vi låter!

Tackar för intervjun! Lycka till med allt.

Frozen Realm består av:

Dennis Nilsson – Sång
Benjamin Almö Thorsell – Gitarr, bakgrundssång
Albin Lindvall – Gitarr, bakgrundssång
Alexander Sefa – Bas
Linus Bengtsson – Trummor

https://frozenrealm.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/FrozenRealmMalmo/

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter