VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
dave meniketti srf2014 foto effie trikili rocknytt 484

Y&T i Sverige. Blir det ny musik? Dave Meniketti svarar att det blir det

[media-credit name=”Foto: Effie Trikili” align=”aligncenter” width=”484″]dave meniketti srf2014 foto effie trikili rocknytt 484[/media-credit]

Till helgen är det dags för Sverige att återigen få finfrämmande från Kalifornien, Usa. Det handlar om Dave Meniketti och hans mannar i Y&T och jag fick en pratstund med bandets sångare, gitarrist och ledargestalt.


Välkommen tillbaka till Sverige Dave.

Annons:

-Tack. Vi är alltid glada att få komma tillbaka till Sverige.

För tjugo år sedan pratades vi vid angående att ni då var aktuella med plattan ”Musically Incorrect”. Du kommer garanterat inte ihåg det medans jag minns det som i går.

-Tyvärr kan jag inte komma ihåg alla jag pratat med under årens lopp.

Det är inga problem. Precis som vår pratstund idag så var den intervjun också ett minne för livet i min hårdrocksvärld eftersom du är en av tidernas bästa sångare.

-Tack så jättemycket.

Ni har de senaste tio åren varit i Sverige vid ett flertal tillfällen. Har du något speciellt minne från något av era besök?

-Jag kan inte komma på något speciellt faktiskt. Vi har haft fantastiskt roligt de gånger vi besökt Stockholm och att spela på det relativt lilla Rockland i Sala har också varit hur kul som helst. Och vi har massor med bra minnen från de gånger vi spelat på Sweden Rock Festival.

Rockland i Sala ja. Där har man varit och bevittnat samtliga era spelningar. Finns det planer på att återkomma till Rockland?

-Jag vet att vi jobbar på det och jag skulle verkligen älska att komma tillbaka dit. Vi gillar verkligen det spelstället och personerna som driver det hela är fantastiska. Och med tanke på lokalens storlek så blir det väldigt intimt med publiken nästa ståendes uppe på scenen. Det är onekligen en speciell känsla.

Aaron Leigh är er nya basist. Varför slutade Brad Lang i bandet?

-Det var vissa problem med Brad och det hade med att göra att han drack en hel del. Vi försökte att hjälpa honom under en lång period men till slut var det en förändring i bandet oundviklig. Lyckligtvis så har Brad nu tagit tag i sina problem och mig veterligt så har han varit nykter under en period vilket är mycket bra. Ska vi prata lite om Aaron så är han en fantastiskt trevlig kille som är en stor fan av Phil Kennemore och dessutom ett fan även till Y&T som band. Han spelar nästan mer som Phil än vad Phil spelade själv. Jag kan nästan känna att det är Phil som står där bredvid mig på scenen och det är en riktigt bra känsla.

Rocknytt hade sökt ackredetering till en av era spelningar för att kunna recensera spelningen. Nu blev det nobben från arrangören och min undran är vad du som musiker tycker om det faktum att press stängs ute från era spelningar?

-Jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på det. Det är trist naturligtvis eftersom det inte gynnar varken band eller spelställe om inte spelningen recenseras. Samtidigt kan jag förstå arrangörerna också eftersom det hör av sig en del som säger att de skriver för den tidningen eller det webmagasinet och så visar det sig att det bara är bluff för att få en gratis biljett. Men självklart mår vi bättre om våra spelningar uppmärksammas i pressen. Vad heter personen som blev nobbad?

Han heter Niklas.

-Då gör vi som så att vi skriver upp honom på vår gästlista så har Rocknytt en skribent på plats. Skicka gärna ett mail till vår kontakt i Sverige så får den ta kontakt med Jill så löser vi det hela.

Detta låter hur bra som helst Dave. Stort tack.

-Det är ingen fara. Hoppas han får en trevlig kväll.

Det tror jag garanterat. För att återgå till Y&T så undrar jag om det blir någon ny musik i framtiden?

-Det kommer det att bli. Problemet är att finna tid att skriva ny musik. Troligtvis ska vi ta oss lite tid tid nästa sommar då vi skriver nya låtar och förhoppningsvis så har vi en ny platta ute i slutet av nästa år.

Y&T har vid ett flertal tillfällen spelat på Sweden Rock Festival och deras koncept är att bjuda på klassisk hårdrock och metal. Tror du att festivalen kan överleva med det konceptet eller är de tvungna att ändra sitt koncept i framtiden?

-Jag vet inte och det är svårt att svara på det också. Det beror nog väldigt mycket på vad fansen vill se. Är fansen upprörda över detta koncept? Om inte så är det bara att köra på. Det finns band som funnits i massor med år som fortfarande kan leverera en fantastisk spelning och det är det absolut viktigaste. Det handlar inte om ålder och det handlar inte om att banden ska bestå av samtliga originalmedlemmar. Det handlar om att kunna prestera så bra som möjligt och det finns fortfarande band från 70-talet som är minst lika bra om inte bättre än de band som inte har så många år på nacken.

Till sist Dave vill jag att du precis som för tjugo år sedan talar om vilken låt med Y&T du tycker mest om att spela live?

-Det där är verkligen jättesvårt och jag gör som så att jag väler en ballad och en snabb låt. Som lugn låt väljer jag ”I Believe In You” och den snabbare låten blir ”Forever”.

Så svarade du inte för tjugo år sedan.

-Ha ha ha, nej jag kan förstå det. Vad tyckte jag då?

Då svarade du ”Winds Of Change” utan att blinka.

-Det är en riktigt bra låt det också och jag tycker om att spela den live också naturligtvis. Skulle du ställa samma fråga i morgon så skulle jag troligtvis ha två andra favoriter. Det är som sagt jättesvårt.

Jag tackar dig Dave för denna pratstund och jag önskar lycka till på er Europaturné.

-Tack och tack själv.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT