VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
Dave Meniketti

10 frågor – Del 93: Dave Meniketti (Y&T)

10 frågor är en intervjuserie där det ställs just 10 frågor om musik till musiker, såväl kända som okända och svenska som utländska.

Frågorna är av det lite mer lättsamma slaget och förhoppningen är att vi ska få in en hel del roliga svar. Tanken är att det ska publiceras i den turordning vi får in svar och förhoppningsvis kan den fortgå länge. Sådana här intervjuer är något vi själva tycker om att läsa och min förhoppning är att fler än vi gör det så att det blir några läsare framöver.


Efter en längre vilopaus är denna följetong tillbaka och först ut är ingen mindre än Dave Meniketti, sångare och gitarrist i Y&T. Då Y&T är ett av mina absoluta favoritband känns det riktigt stort och hedrande att ha fått med Dave i detta.

Vilken var den första skiva du köpte för egna pengar?

Det allra första album jag köpte för egna pengar var Herb Alpert and the Tijuana Brass “Whipped Cream and Other Delights”. Den första rock skiva jag köpte var Iron Butterfly “In-A-Gadda-Da-Vida”.

Vilken låt önskar du att det var du som skrev?

“Since I’ve Been Loving You” med Zeppelin är en av mina favoriter inom rock. “Nessun Dorma” med Puccini när det gäller opera.

Vilken är den bästa skiva som har släppts?

En omöjlig fråga då jag älskar R&B, Jazz och klassiskt lika mycket som rock så det finns inget som bästa skiva för mig. Endast väldigt många fantastiska skivor.

Vilken är den bästa konsert du har sett?

Jimi Hendrix på The Berkeley Community Theater är en av de bästa konserter jag har sett på plats.

Vad är det konstigaste ställe du har uppträtt på?

Det kan ändras i princip varje år som vi är ute på turné men jag kommer ihåg tidigt i min karriär av vi spelade för ett gäng certifierade allmänna revisorer i närheten av the Sacramento California capitol building. Det var verkligen ett märkligt gig. När de väl blivit fulla så älskade de oss. 😊

Vilket är tidernas mest underskattade band/artist?

Jag tycker inte om det ordet då jag anser att det inte finns något sådant ur en artistisk synvinkel. Om jag känner till och älskar en artist eller ett band så oavsett hur många skivor de har sålt så är de inte underskattade. Popularitet är överskattat inom konst.

Nämn en skiva andra inte tror att du tycker om.

Frank Sinatra, “Live from the Sands.” En briljant live skiva med en briljant sångare på toppen av sin karriär tillsammans med Quincy Jones som bandledare.

I vilket land är fansen mest hängivna och vildast under konserter?

I alla olika länder vi spelar i varje år så har vi otroligt dedikerade fans. Men en speciel spelning på en speciell kväll kan ha en mycket mer högljudd publik än vi hade kvällen innan. Jag säga så mycket som att Spanien för det mesta har väldigt högljudda fans men vi har magiska kvällar oavsett vilket land vi spelar i.

Vad är det märkligaste som inträffat under en konsert?

En promotor som sprang upp på scenen för att stoppa oss mitt under den sista låten. Vår basist knockade honom nästan…

Vad är roligast och varför? Spela på en stor festival eller på en liten klubb?

Jag personligen föredrar att spela i en fullpackad klubb före en stor festival. Det är mycket mer energigivande att vara precis framför publiken och känna och ryckas med av deras energi. Festivaler är roliga men ofta väldigt opersonliga då man vanligtvis är långt från publiken på en väldigt hög scen. Det kan ibland få det att kännas som att man inte har någon publik alls.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter