VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Inför Sabaton Open Air: Intervju med Anders Wickström (Treat)

[media-credit name=”Foto: Treat – Facebook” align=”aligncenter” width=”500″]treat-facebook-2016-500[/media-credit]

Mitt namn är Johan Hagberg och jag är en man på 45 år med rötterna i Dalarna. Jag är skribent på Rocknytt men jag är också artisttransportör på Sabaton Open Air sedan några år tillbaka.


I år 2016 så är tanken att jag ska intervjua några av banden som spelar på Sabaton Open Air. Turen är denna gång kommen till Anders Wickström (gitarrist) i Treat och hans tankar inför festivalen.

Treat är aktuella med plattan ”Ghost Of Graceland”. Någon speciell anledning till just den titeln?

-Titeln är egentligen inget vi tänkte på egentligen. Ett av spåren på plattan heter ”Ghost Of Graceland” och vi tyckte att det passade även som albumtitel. Men med facit i hand så speglar titeln Graceland som i det här fallet är vår färgade planet. Det finns olika krafter i världen och polariseringen på vår planet just nu gör att allt kommer att dras till sin spets när ytterligheterna möts på spelplanen. Jag tycker titeln är positiv även om den har en mörk framtoning. Treat är ett band som vill bjuda på roliga saker men vi vet samtidigt vad som händer i världen.

(Här börjar jag och Anders prata om höger respektive vänsterextremism och det visar sig snart att vi har samma syn och delar samma oro inför framtiden. Men den diskussionen tar jag inte upp här)

Ni är också aktuella inför Sabaton Open Air och min fundering är vilken relation ni har till Sabaton?

-Vi spelade på samma festival någon gång runt 2006 och vi har följt deras uppgång på distans. Jag har jätterespekt för vad de åstadkommit och hatten av för deras ambition. De har spelat över hela klotet så det är inte så konstigt att det fallit ifrån medlemmar efter vägen. Det tar på krafterna att turnera så intensivt som de gjort. Alla kan inte dra åt samma håll hela tiden mycket på grund av att man har olika prioriteringar här i livet.

Vad har ni för relation till Falun?

-Vi har en trummis som är från Dalarna (Avesta) men vi har aldrig lirat i Falun. Jag har spenderat många somrar i Dalarna så det känns som jag är uppvuxen i landskapet. Jag har stor respekt för spelmannatraditionen och det finns många bra gitarrister i Dalarna. Det är ett landskap med stolthet och tradition och det ska bli skitkul att lira på Sabaton Open Air.

Ni släppte plattan ”Treat” 1992 och efter det var ni borta från scenen under 18 år för att återkomma 2010 med plattan ”Coup de Grace”. Varför denna långa väntan mellan plattorna?

-Vi la ner bandet 1993 för vissa var på väg bort och vi hade inget tillsammans längre. Det blev en stor förändring inför plattan 92 med Mats Levén på sång. Luften gick liksom ur oss och grungen ställde till med massor av förtret även för oss. Det blev motigare och motigare helt enkelt. 2005 började vi prata med varandra igen och vi funderade på om vi skulle göra något mer. Eftersom det var svårt att få tag på våra plattor så diskuterade vi kring att släppa en samlingsplatta och detta blev grogrunden till bandets återkomst.

Vi släppte en re-release på debutalbumet ”Scratch And Bite” och vi släppte samlingsplattan ”Weapons Of Choice”. Runt 2008/2009 började vi prata om att spela in en ny platta alternativt att lägga ner bandet återigen. Vi bestämde oss för att släppa nytt och den här gången fick vi chansen på våra villkor. Vi hade ett gäng bra låtar (som vi tyckte), en strikt budget och framförallt en tydlig bild vad vi ville med detta. I början på 90-talet kom livet mellan och vi fick den distans till varandra som vi behövde så vi kunde koncentrera oss enbart på musiken och 2010 släpptes som sagt ”Coup de Grace”.

 

Treat-Ghost of GracelandHere it is! The new Single and Video, Ghost of Graceland! Album out on Frontiers Records, April 15th.
Please Share!

Publicerat av Treat den 22 mars 2016

 

Om du jämför musikbranschen nu med 80-talet så undrar jag vilken du ser som den största förändringen?

-Allt som blivit bättre har gjort att det blivit sämre. Tillgången till musik är en helt annan idag så romantiken kring att hänga på skivbutikens lås när bra plattor släpptes är helt borta. Om man ser till vilka fördelar som fanns då så var det lättare att få hjälp om man hade ett skivkontrakt och dessutom fanns det pengar till att turnera. Idag måste man vara mer kunnig för att kunna driva framåt. Man måste vara mer av en allkonstnär. Jag tror heller inte att kulmen är nådd inom branschen.

Om vi ser till streamingtjänsterna så är det jättesvårt att vara ett albumband idag eftersom det är singlar på Spotify som är det största för bolagen. Det skrivs inga albumkontrakt idag som det gjordes för 30 år sedan. Däremot tror jag att rock/hårdrock tack vare sina fanskaror kommer att bli större och större på våra streamingtjänster.

Sen om man går till Japan så har man där en helt annan marknad eftersom man inte gillar streaming. Där säljs det fortfarande plattor i större utsträckning än övriga världen. Och vi har en relativt stor publik i Japan. En annan sak som ändrats är att man för 30 år sedan hade fanclubs där det skickades ut nyheter och annat till medlemmarna. Nu har vi kontakt med våra fans via sociala medier. Charmen är borta för det blir inte samma högtidlighet som när man fick hem från fancluben i sin egen postlåda.

Till sist Anders så undrar jag vilken din livefavorit är när Treat är ute och spelar?

-Jag märker att det blir svårare och svårare att göra setlists eftersom vi skriver nya låtar som vi dessutom tycker är jäkligt bra. Sen finns det naturligtvis låtar som har hängt med länge. ”World Of Promises” plockas aldrig ur setet liksom ”Get You On The Run” som betytt oerhört mycket för Treat som band. Sen är det skitkul att spela ”Conspiracy” också. Det är kanonkul att spela nya låtar också för att publiken ska få ge de låtarna en chans. Publiken är dock olika beroende på var vi befinner oss. I Milano är det tex helt galet och där sjunger de riffet till ”Papertiger”. Det brukar vara bra crescendo i Sverige och Tyskland medans det är fullt ös i Spanien och Italien. Vi och publiken ska se till så att det blir riktigt bra i Falun.

Då tackar jag dig så mycket för denna pratstund och lycka till på Sabaton Open Air.

-Tack själv.

Treat spelar 19:45 fredag den 19 augusti på Main Stage.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter